根粉介?

作者: fnv234 发表于 2008-9-13 01:39:28
7825 30
啱啱幫盆花貓換盆,見到根嘅位置有幾粒白色橢圓形嘅蟲,有D似白粉虱冇咗對翼,好細隻,大約1mm,好似冇腳,有觸角,用牙簽整佢會縮成C形,有冇人知係乜&點樣滅蟲?
fongkk 發表於 2008-9-13 12:07:17 |顯示全部樓層
芽蟲~~..........
sammy 發表於 2008-9-13 12:23:51 |顯示全部樓層
唉, 恭喜你呀
sammy 發表於 2008-9-13 12:25:02 |顯示全部樓層
見到D白色既絲就想嘔
orchids 發表於 2008-9-15 18:38:23 |顯示全部樓層
會唔會係棉花虫.
fnv234 發表於 2008-9-15 21:56:25 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-9-13 12:07 發表
芽蟲~~..........

芽蟲唔係咁,比較大隻,而且會見到腳同眼add5icon
fnv234 發表於 2008-9-15 21:57:53 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-9-13 12:23 發表
唉, 恭喜你呀

咁可以點樣醫?用苦楝油得唔得?
原帖由 sammy 於 2008-9-13 12:25 發表
見到D白色既絲就想嘔

我唔見有絲喎,佢係唔係吸根嘅汁?
fnv234 發表於 2008-9-15 21:58:28 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-9-15 18:38 發表
會唔會係棉花虫.

棉花蟲好似=介殼蟲
sammy 發表於 2008-9-15 22:29:05 |顯示全部樓層
咁可以點樣醫?用苦楝油得唔得?

睇你想點: 保住品種, 保住植株, 定連D泥都想保住? 介唔介意用農藥? 仲要考慮蟲體多唔多? 根多唔多?
我唔見有絲喎,佢係唔係吸根嘅汁?

或者係白色的粉
fnv234 發表於 2008-9-15 22:38:10 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-9-15 22:29 發表

睇你想點: 保住品種, 保住植株, 定連D泥都想保住? 介唔介意用農藥? 仲要考慮蟲體多唔多? 根多唔多?

或者係白色的粉

我想保住品種,保住植株,泥就最好保住,因為一次過換泥都幾麻煩add5icon ,農藥我冇所謂,但係室內用唔用得?,蟲體應該唔算多,棵花貓嘅根都只係見到3-4隻(放咗一個星期),根…有D多,有D少
sammy 發表於 2008-9-15 23:08:52 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-9-15 22:38 發表

我想保住品種,保住植株,泥就最好保住,因為一次過換泥都幾麻煩add5icon ,農藥我冇所謂,但係室內用唔用得?,蟲體應該唔算多,棵花貓嘅根都只係見到3-4隻(放咗一個星期),根…有D多,有D少 ...

方法很多, 但各有好壞:
要保泥:
1)農藥浸盆 - 好處, 遺毒較少; 壞處, 觸殺式農藥只對成蟲若蟲有效, 故要連浸三次, 而且必須徹底
2)施用內吸農藥, 如好年冬 - 好處, 方便, 又可防止復發;壞處, 劇毒, 有輕微揮發性, 顆粒要深埋, 盆底水要小心處理
3)溫水法 (請參見本人不久前發的拯救夏堇帖) - 好處, 不施農藥, 最安全(對人), 一次搞定; 壞處, 溫度控制要準確, 否則會燙傷根系
4) 矽藻土: 沒有經驗

若去泥:
方法同上, 好處, 更徹底, 感染嚴重者/粗根者/少泥者適用; 壞處, 去泥易傷根, 麻煩

只保住品種:
1) 繁殖法: 好處, 最徹底; 壞處, 前功盡廢

orchids 發表於 2008-9-16 16:59:23 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-9-15 21:58 發表

棉花蟲好似=介殼蟲

好似唔一樣,如果係棉花粉介就好似係介殼虫的一種,形狀圓圓哋,佢吸咗响植物度唔多見佢陏,我曾在花場見過佢一堆堆响av的頂芽.
我講果d棉花蟲(個名係參考av版)係較細size及長形,較活躍,我覺得佢中意留响植料及根部多d,我以前有盆花有棉花蟲,時常會見到有生猛棉花蟲响底碟'典典下'.
avery 發表於 2008-9-16 20:34:11 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-9-16 16:59 發表

好似唔一樣,如果係棉花粉介就好似係介殼虫的一種,形狀圓圓哋,佢吸咗响植物度唔多見佢陏,我曾在花場見過佢一堆堆响av的頂芽.
我講果d棉花蟲(個名係參考av版)係較細size及長形,較活躍,我覺得佢中意留响植料及根部多d ...

只係响唔同地方上既同一種蟲, 好似有人鍾意住頂樓, 有人鍾意住地牢
carmen 發表於 2008-10-20 18:03:07 |顯示全部樓層
我尋日都發現到有... 起初見到好似d泥發左毛... 原來唔係... 頂!
而家噴左bio-kill, 唔知得唔得...
fnv234 發表於 2008-10-20 18:59:34 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-10-20 18:03 發表
我尋日都發現到有... 起初見到好似d泥發左毛... 原來唔係... 頂!
而家噴左bio-kill, 唔知得唔得...

我噴過,冇乜用,喺D泥裡面…有排淋,可能淋晒成枝都未夠
jellyfishy 發表於 2008-10-21 01:17:46 |顯示全部樓層
fnv, 連你都中蕉~ 咁就煩喇.
睇下呢條link啦,或者有d幫助.
http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D3&page=2

唔好諗住懶懶地,最後可能搞到成屋植物都有根粉介呀!
carmen 發表於 2008-10-21 02:30:28 |顯示全部樓層
咁我都係成盆連泥倒左佢囉...
fnv234 發表於 2008-10-21 16:31:01 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-10-21 01:17 發表
fnv, 連你都中蕉~ 咁就煩喇.
睇下呢條link啦,或者有d幫助.
http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D3&page=2

唔好諗住懶懶地,最後可能搞到成屋植物都有根粉介呀! ...

等涼D先剪出嚟插枝,之前有少少換咗泥,不過唔知乾唔乾淨,遲少少睇下先
jellyfishy 發表於 2008-10-21 16:54:38 |顯示全部樓層
換咗泥?? 就咁洗下佢或加葯再換泥??
蟲蟲明年實大舉進軍!
你真係想救, 就切根, 最好淨係要最上一兩圈葉,
然後把成棵植株浸以下土豹毒葯十分鐘:
洗潔精(十滴or再多都無乜問題) + 1-2L清水 + 1ml 碧露 OR 1ml 火酒
個人建議千萬別用漂白水, 因為在葉上製造葉綠素的細胞在浸泡時會被漂白水漂到枯黃至死, 大大減低植株的生存機會.

之後最好隔一天才上盆隔離,
出根後, 每隔七天施土豹毒葯一次, 慕求毒死所有剛從蛋蛋走出來的幼蟲.
jellyfishy 發表於 2008-10-21 17:01:56 |顯示全部樓層
根粉介數量多少是季節性的.
根粉介怕冷和冷水, 很冷的水他們都會不動.
但根粉介很愛濕熱的環境, 它們最愛春夏時間活動和繁殖. 秋天時已經養到肥肥大大, 白白的粉滿佈植株, 到時植株會像乾了一樣, 救不了的啊~
所以建議隔離植株直到下一個潮濕季節, 到換盆時作詳細檢查, 確定真的沒有復發才可重回種植大家庭.
12下一頁