請指教?? 新手樣樣都唔識....唔明....

作者: KmySunFlower 發表于 2016-10-17 02:57:02
2001 18
新手,
今日取康文處田, 唔係想像中的大細. 其實好細.....
未種東西之前要做好多事, 其他人話要 "焗田" 先?? 過幾天加肥?? 之後才可以種苖 .....
什麼是 "焗田" ? 要點做??
肥要點整 ?? 放苖?? 不是放種子咩...... 一堆?????問題
放苖後要做保護, 唔係會被雀食晒....點保護, 我要返工, 唔會天天去田.
其他田友話.....其實我是第一次種東西.  我還估好簡單, 結果就連少少的翻地都做得唔好...
樣樣都唔明, 請大家指導下!!!
cookie 發表於 2016-10-17 06:34:25 來自手機 |顯示全部樓層
會有導師教你怎樣做,這個時候適合種什麼,只得一堂記得要出席
回復

jj2a3 發表於 2016-10-17 12:53:04 |顯示全部樓層
我都抽中左康文署農圃, 種野方面有種開問題不大, 反而之前因為有其他人種開, 取田之後須唔須要做d 功夫先用得? (如落熟石灰, 落基肥)
回復

powergun 發表於 2016-10-17 13:54:49 |顯示全部樓層

原來你係農夫來的, 好彩塊田唔大, 如果好大你就有排搞了

不妨請教一下呢個帖的樓主 YoungFarmer
http://hkplants.com/thread-181291-1-1.html
回復

sonata88 發表於 2016-10-17 14:32:33 來自手機 |顯示全部樓層
加油, 我也是新手, 天台種, 種菜心, 生菜, 最易
回復

sonata88 發表於 2016-10-17 14:35:48 來自手機 |顯示全部樓層
加油,我也是新手,在天台種,種咗半年,略有收成,可以種生菜,菜心,不用攀爬,易打理,下月,我也打算抽康文署的園圃計劃,中西區,你在哪區
回復

mk2325 發表於 2016-10-17 16:44:16 |顯示全部樓層
提供以下參考:
1. 不要在落雨天開田、翻土,翻土後讓田曝曬一、兩天
2. 不知上一手種了什麼,翻土後要先落基肥
3. 一般如沒發現蟲、什草,焗田不是必需,以節省時間
4. 每一個園圃及田所在地理位置不同,接收陽光不同,甚至泥土質地也不同,最好上堂問導師意見
5. 如果不是夏天收田,可不用起畦(鋤坑)
6. 跟真正田比較,植物在一個較擠迫的環境生長,比較奀細,比較佔空間的例如南瓜、翠玉瓜不建議種植
6. 瓜、豆、粟米因需要棚或長得高,會遮去其他植物陽光,要適當選擇種植位置
7. 不同需要的植物可能混種在一起,有開花、結子的,也有祇吃葉或莖的,追肥的需要比較複雜,要抽時間上那十幾個免費的堂,順便問導師
回復

dincat 發表於 2016-10-17 20:01:22 |顯示全部樓層
康文署的格仔田好多都是長期抽籤的玩家, 可以問下園友你塊田上手種過乜野, 避免連作
冬天是日短夜長, 日照時間短, 留意太陽照射方位, 高的要搭棚的, 放在西邊, 避免擋住陽光; 另一邊可種較矮的葉菜類
現在可直播白蘿蔔, 剛剛夠時間收田時收成, 記住根系植物不要移苗, 以免白種
在田邊位灑芫茜種子, 可防蟲, 芫茜長大可依靠田邊磚位生長不佔位置
入秋後幾乎大部份菜也可種, 加油
回復

sblam 發表於 2016-10-17 20:34:30 來自手機 |顯示全部樓層
種簡單又無咁易惹蟲既農作物,如車厘茄、生菜、芹菜、唐蒿、甘荀、薯仔(如屋企有唔記得食又發左芽既薯仔)。如不打算用防蟲/雀網的話,唔建議種十字花科農作物(菜心/白菜/椰菜/西蘭花/白蘿蔔…等), 好易俾蟲蟲雀仔吃掉,以免白費心機。
回復

sanglo 發表於 2016-10-18 10:53:20 |顯示全部樓層
焗田 種左幾年都無試過 見到有小部份人會焗 翻好泥落基肥 蓋返好泥 係泥面用黑膠紙封住曬太陽幾日 之後先種野
基肥 通常都係有基物料 如: 花生麩 骨粉 雞屎肥 有人會將橙皮 蕉皮 碎好的雞蛋殼 咖啡渣 但注意 種菜位不要藏太深
種子或苗 睇你自己準備啦 無預早發苗就播種子囉 慢D姐無所謂
保護網 可以免被雀仔吃掉種子及咬死幼苗
社區圃田 佢地有人淋水 你唔使日日去啊 一星期去一兩次管理農作物 記得定期施肥同徐草
唔會好難既 唔明就問你身邊既田友就得

回復

KmySunFlower 發表於 2016-10-19 13:17:36 |顯示全部樓層
cookie 發表於 2016-10-17 06:34
會有導師教你怎樣做,這個時候適合種什麼,只得一堂記得要出席

因為第一次, 樣樣都唔知. 見抽中, 就試下.....
所以唔知第一日有堂上,  現在只好網上看資料同問下大家
回復

KmySunFlower 發表於 2016-10-19 13:24:51 |顯示全部樓層
jj2a3 發表於 2016-10-17 12:53
我都抽中左康文署農圃, 種野方面有種開問題不大, 反而之前因為有其他人種開, 取田之後須唔須要做d 功夫先用 ...

新手, 我都唔知之前是點樣.
拿田的第一天,  就係田上有堆白色粉 和 有堆啡色木碎.  (可能是你話的熟石灰, 落基肥)
職員叫我, 翻土先................但翻土都好辛苦
回復

KmySunFlower 發表於 2016-10-19 13:27:23 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-10-17 13:54
原來你係農夫來的, 好彩塊田唔大, 如果好大你就有排搞了

不妨請教一下呢個帖的樓主 YoungFar ...

我就係不是農夫, 所以樣樣都唔識! 要大家多多指教....
回復

KmySunFlower 發表於 2016-10-19 13:30:36 |顯示全部樓層
sonata88 發表於 2016-10-17 14:32
加油, 我也是新手, 天台種, 種菜心, 生菜, 最易

好大家加油, 我會試用 谷友 "jimmywo" 送的生菜先 ! 希望有菜食啦 ~
回復

KmySunFlower 發表於 2016-10-19 13:35:09 |顯示全部樓層
mk2325 發表於 2016-10-17 16:44
提供以下參考:
1. 不要在落雨天開田、翻土,翻土後讓田曝曬一、兩天
2. 不知上一手種了什麼,翻土後要先落 ...

好多謝你的意見 ~
我翻地時見到有黑色蟲 / 黃白色蟲走出來, 但我唔知蟲蟲名.
回復

KmySunFlower 發表於 2016-10-19 13:37:05 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2016-10-17 20:01
康文署的格仔田好多都是長期抽籤的玩家, 可以問下園友你塊田上手種過乜野, 避免連作
冬天是日短夜長, 日照 ...

多謝意思 ~~
回復

KmySunFlower 發表於 2016-10-19 13:39:03 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2016-10-17 20:34
種簡單又無咁易惹蟲既農作物,如車厘茄、生菜、芹菜、唐蒿、甘荀、薯仔(如屋企有唔記得食又發左芽既薯仔)。 ...

多謝意思 ~~
回復

KmySunFlower 發表於 2016-10-19 13:42:37 |顯示全部樓層
sanglo 發表於 2016-10-18 10:53
焗田 種左幾年都無試過 見到有小部份人會焗 翻好泥落基肥 蓋返好泥 係泥面用黑膠紙封住曬太陽幾日 之後先種 ...

多謝意思 ~~
你d菜好靚....好似好好食....
我會努力 !! 大家等反幾個月,我都要放張靚相給大家看
回復

mk2325 發表於 2016-10-20 17:37:25 |顯示全部樓層
KmySunFlower 發表於 2016-10-19 13:35
好多謝你的意見 ~
我翻地時見到有黑色蟲 / 黃白色蟲走出來, 但我唔知蟲蟲名.  ...

泥地自然有蟲及生物,是正常的,有些還可以幫到手,例如蚯蚓,不應殺絕。
如泥中發現百足、蛞蝓、狗虱仔的幼蟲便要殲滅,螞蟻也應防範。
除了輪作和浸田最有效殲滅蟲卵外,其他方法也不保證可以,例如蚜蟲卵可以抵禦60度高溫不死。
種了植物有問題再對付
回復