再來什麼植物

作者: smallfish 发表于 2016-10-8 13:36:10
1726 11

花盆又長出幾顆植物!
pic01, pic02 不知是什麼植物
pic03 是在羅漢松上生長的,我把它拿下來另外種
pic04 上網看過圖片,應該是野菜-薺菜
請問(pic01, pic02), pic03是什麼植物嗎?

pic01

pic01

pic02

pic02

pic03

pic03

pic04

pic04
Aking 發表於 2016-10-8 14:36:59 |顯示全部樓層
#3 似是小葉冷水麻
smallfish 發表於 2016-10-8 15:25:11 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-10-8 14:36
#3 似是小葉冷水麻

上網查圖後確定一樣,而且可以藥用!
Thank you!
========================
他的莖有一點點透光性,所以俗稱為透明草,為蕁麻科,冷水麻屬。小葉冷水麻也是一種藥用植物,全草可食用,具有清熱解讀,去火降壓的功效;利溼、安胎、生髮;治鼻血、肝炎、牙痛、中暑、咽喉痛、腦中風和腦溢血。有網友分享,用小葉冷水麻煮水喝,可以治療腎臟病!
又係寶! 要留佢!
Aking 發表於 2016-10-8 21:09:20 |顯示全部樓層
smallfish 發表於 2016-10-8 15:25
上網查圖後確定一樣,而且可以藥用!
Thank you!  

不用客氣!
這種植物到處都有的,但是又很難在家中培養的,
大大種得咁好,非常佩服

點解大大家中的花盆時常有咁多不同品種的野草生長嘅
smallfish 發表於 2016-10-8 23:23:20 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-10-8 21:09
不用客氣!
這種植物到處都有的,但是又很難在家中培養的,
大大種得咁好,非常佩服  

有D係買回來的植物上生長出來的,有D應該係附近的街邊的植物被風吹上來的或者係買回來的泥入面有野草種子吧 (之前有一隻泥真係生左幾棵最普通的草出來)! (不知紅蜘蛛是否又係風吹過來)
最可惜上次的 長萼堇菜 因有紅蜘蛛, 一怒之下掉左! 之前用滾水浸泥及洗潔精開水浸植物,都係整唔死紅蜘蛛,所以之前掉左3份1的植物(發現比較多紅蜘蛛)...
但現在還是每天都有發現紅蜘蛛,唯有用手整死佢! 噴左蒜水,醋水,都係搞唔掂!
Aking 發表於 2016-10-9 20:40:45 |顯示全部樓層
smallfish 發表於 2016-10-8 23:23
有D係買回來的植物上生長出來的,有D應該係附近的街邊的植物被風吹上來的或者係買回來的泥入面有野草種子 ...

紅蜘蛛真的很討厭!
大大有冇試過噴完水後,用個大膠袋整棵植物連盆封住
幾小時,聽說這樣製造潮濕環境,紅蜘蛛很快會死的,
多做幾天或會有用
smallfish 發表於 2016-10-10 01:07:22 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-10-9 20:40
紅蜘蛛真的很討厭!
大大有冇試過噴完水後,用個大膠袋整棵植物連盆封住
幾小時,聽說這樣製造潮濕環境, ...

未試過,但我淋水都好多,D泥都好濕,但我見D濕泥上都有紅蜘蛛,可能你說的方法並不能把紅蜘蛛全部殺曬! 有時間我會試下! 謝謝!
神農侍 發表於 2016-10-10 10:09:27 |顯示全部樓層
1,2. 草龍 ( Ludwigia hyssopifolia )

4. 似 薺菜 ( Capsella bursa-pastoris )  0吾肯定
smallfish 發表於 2016-10-10 11:52:02 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2016-10-10 10:09
1,2. 草龍 ( Ludwigia hyssopifolia )

4. 似 薺菜 ( Capsella bursa-pastoris )  0吾肯定

神農兄真係植物專家,次次都解答到,謝謝!
剛上網看了草龍的圖片,好似,應該係,原來會開黃色小花,希望遲下會見到佢開花!
另外還可以入藥!

薺菜 ( Capsella bursa-pastoris )都應該係, 從網上的圖片都有看到1,2張圖片是差不多一樣的!
Aking 發表於 2016-10-11 11:07:52 |顯示全部樓層
smallfish 發表於 2016-10-10 01:07
未試過,但我淋水都好多,D泥都好濕,但我見D濕泥上都有紅蜘蛛,可能你說的方法並不能把紅蜘蛛全部殺曬! 有時 ...

這方法值得試試,因為只是用水和膠袋,不傷植物,
不過要全棵噴濕,連葉底都要噴
smallfish 發表於 2016-10-11 21:52:49 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-10-11 11:07
這方法值得試試,因為只是用水和膠袋,不傷植物,
不過要全棵噴濕,連葉底都要噴  
...

今天早上拿了一棵羅勒試了,希望能殺死盆內及葉上的紅蜘蛛,而且我加左料,噴左蒜水及醋水,哈哈!

祝成功 ^_^  發表於 2016-10-11 21:55
smallfish 發表於 2016-10-14 11:24:18 |顯示全部樓層
smallfish 發表於 2016-10-11 21:52
今天早上拿了一棵羅勒試了,希望能殺死盆內及葉上的紅蜘蛛,而且我加左料,噴左蒜水及醋水,哈哈! ...

試左3日,紅蜘蛛唔死,我棵羅勒就快死...
之前見有人話用雙養水噴,好似有效果,我都試下先!