大家想起樓定保育環境

作者: powergun 發表于 2016-9-27 11:59:29
4382 43
jellyfishy 發表於 2016-9-28 09:23:26 |顯示全部樓層

唉... 我在局中... 根本不是你們所說的....  

政府計劃港九新界清走幾十萬棵樹和RARE SPECIES 仲有天然水溪以開發所謂住宅區, 但有錢商家儲起幾百塊地無人過問. 然後... 有人製造無地要開發天然地的假像.
回復

jellyfishy 發表於 2016-9-28 09:27:58 |顯示全部樓層
還有近十年香港無端端收了數十萬內地移民, 已貼全港七分一人口. 做乜要咁多地, 大家仲唔明?
回復

jellyfishy 發表於 2016-9-28 09:28:38 |顯示全部樓層
中國人在摧毀自己的國土.....  唉~

身份關係, 不多說了.
回復

powergun 發表於 2016-9-28 09:34:18 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-9-28 09:23
唉... 我在局中... 根本不是你們所說的....  

政府計劃港九新界清走幾十萬棵樹和RARE SPECIES 仲有天然水 ...

呢d 咪就係官商鄉黑勾結囉
回復

powergun 發表於 2016-9-28 09:35:54 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-9-28 09:27
還有近十年香港無端端收了數十萬內地移民, 已貼全港七分一人口. 做乜要咁多地, 大家仲唔明? ...

咁呢個係以前內地窮時, 香港窮人上去上邊娶妻的惡果

依d冰山一角啦。 分明係政策支持哦  發表於 2016-9-28 11:45
邊有咁簡單.  發表於 2016-9-28 09:37
回復

powergun 發表於 2016-9-28 09:37:44 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-9-28 09:28
中國人在摧毀自己的國土.....  唉~

身份關係, 不多說了.

中國國土面積大, 有人去開發係好事來的

jellyfishy
邊有咁簡單

當然重有所謂優材, 官商勾結的達官貴人的子女, 親朋啦, 唔講都明的
回復

jellyfishy 發表於 2016-9-28 09:53:59 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-28 09:37
中國國土面積大, 有人去開發係好事來的

無止境的開發, 然後無止境地把已開發的荒廢, 比一頭牛更愚昧.

你一早說得清, 我就不用多口回了~ 哈哈~

回復

powergun 發表於 2016-9-28 10:02:51 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-9-28 09:53
無止境的開發, 然後無止境地把已開發的荒廢, 比一頭牛更愚昧.

你一早說得清, 我就不用多口回了~ 哈哈~

一個城市的開發與荒廢係有一定的原因的, 荒廢左就由自然處理, 可以再生長個樹木, 另成生態

多回過帖都不是壞事呀
回復

jellyfishy 發表於 2016-9-28 10:54:02 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-28 10:02
一個城市的開發與荒廢係有一定的原因的, 荒廢左就由自然處理, 可以再生長個樹木, 另成生態

多回過帖都不 ...

香港一個石礦場rehabilitation, 隨時用上三十年以上, 而且先是要有政府接收並主動為該礦場更新, 緑化及還原.
內地有數不出多少山頭大過香港SIZE, 因開採資源而污染了附近環境, 不但原居的人被逼走, 原居生態也面目全非, 有些開採含毒素的, 開採後極難還原, 商家開完就走, 根本無人問津, 這些地三十年一根毛也沒有生過. 做乜近年地震和天然災害引發的泥石流前所未有的可怕, 可見當中緣機.

如果要等自然處理, 人人食完疴完隨便放就得啦, 等自然處理吧. 不過我自己接受唔到呢個時間的洗禮, 我想加快D 處理囉, 所以會減少垃圾, 盡量RECYCLE. 呢個館其中一個主旨係緑化和環保, 希望大家都為地球出點點力, 我阻止唔到有人破壞, 至少自己做好份內事, 心安理得.
回復

Chin 發表於 2016-9-28 11:23:09 |顯示全部樓層
前天在看了一集電視,地點好似是澳洲,屋.設計家倣效中國蒙古包圓形建築,可卸風,四週及引光入室,上有天窗,採自然光.屋主說不用太早開燈.印象最深刻是屋主說她們用了植物生長的地方來起屋,因此在屋頂還地於大自然,種了植物(看畫面是種番附近大自然的植物,不用太費神打理),四季可欣賞不同花卉.住屋一樂也。他們正是保育起樓兼顧.
成日話冇地,有時看到大大的一片石屎地,種幾棵樹的所謂休憇場所就好吾明,奌解不好好規劃利用,設計下為大草地或公園,上是圖書館……類的建築物.二合為一.

講進我心呀~~~~ 拍拍掌~~~~  發表於 2016-9-28 12:00
回復

powergun 發表於 2016-9-28 11:23:45 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-9-28 10:54
香港一個石礦場rehabilitation, 隨時用上三十年以上, 而且先是要有政府接收並主動為該礦場更新, 緑化及還 ...

是的, 有d 野確係開發後如荒廢, 自然界確實要多一點時間去處理的, 一個城市, 舖左混凝土的道路, 或者是經如福島的核事故等, 真是可能有一段長時間會吋草不生的, 但人類等不到, 大自然是好有耐性的, 可能由恐龍時代至現代人出現前的一段時間裡, 地球這空間已出現過無數的文明, 又有無數次的又變回蠻荒, 可能現在我們地下仍藏有先前文明留下的廢墟的, 幾千年幾萬年, 自然界係一個很短的日子, 何況只是幾十年

其實地球上的動物除左人外, 都係食完疴完隨便放就得, 等自然處理的, 人類文明其實好諷刺的, 食完疴完等自然處理的, 不是最環保嗎? 只是我們現在生活的城市, 我們定的法律, 我們的文明要我們做出很多浪費又污染的東西

係呀~ 人類浪費資源更多更快, 真夠可怕.  發表於 2016-9-28 12:02
回復

powergun 發表於 2016-9-28 11:29:35 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2016-9-28 11:23
前天在看了一集電視,地點好似是澳洲,屋.設計家倣效中國蒙古包圓形建築,可卸風,四週及引光入室,上有天窗,採 ...

我地依家的洋房設計上已是很好的了, 你不妨可參考上一代的唐樓, 白天都要開燈的, 依家我地都只是晚上無光時至要開燈的, 算是唔錯的了
回復

Chin 發表於 2016-9-28 11:37:42 |顯示全部樓層
有親戚住在溫哥華附近一小小離島,水源很寶貴,只靠島自己供給,他們在家收集簷蓬水(引入地牢的大儲水缸)給自種的菜蔬澆水,至於厠所水,也是經整理後流進花園內.人類文明也可幫助我們更善待大自然.

嘩~~~ 無毒生產, 好正呀~~~~~  發表於 2016-9-28 12:03
回復

Chin 發表於 2016-9-28 11:48:46 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-28 11:29
我地依家的洋房設計上已是很好的了, 你不妨可參考上一代的唐樓, 白天都要開燈的, 依家我地都只是晚上無光 ...

我先祖父母年代是住在灣仔唐樓的。長方形,樓前、後有窗,很光猛,若間房,中間的才暗無天日,要開燈。相信現在有些劏房亦如此,而家的新樓盤也有「黑厠」,冇窗,白天都要開燈。

我都係深水[土步]的唐樓住過十多年的  發表於 2016-9-28 12:00
回復

powergun 發表於 2016-9-28 11:50:39 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2016-9-28 11:37
有親戚住在溫哥華附近一小小離島,水源很寶貴,只靠島自己供給,他們在家收集簷蓬水(引入地牢的大儲水缸)給自 ...

人類文明最先係沿河流而居的, 有河水飲用同洗野, 廢物亦是用土地或河流回收的, 其實上天對我們不薄的, 只是人類越來越多, 河流流域不夠用, 至遷到內陸地區的, 再發展成城市, 建立各式各樣的系統
回復

jellyfishy 發表於 2016-9-28 12:04:40 |顯示全部樓層
係呀~ 人太多, 又無足夠時間讓大地RECYCLE, 所以呢一刻人類破壞快過地球重生囉.
回復

powergun 發表於 2016-9-28 12:12:12 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-9-28 12:04
係呀~ 人太多, 又無足夠時間讓大地RECYCLE, 所以呢一刻人類破壞快過地球重生囉.  ...

唔緊要的, 大自然自會處理的, 幾億年前, 地球上滿是恐龍這類龐然巨獸, 但地球唔知用乜野方法, 令到佢地絕哂種的, 人類唔想步恐龍後塵, 就要想辦法免自己被大自然淘汰的

我都唔想被淘汰~~哈哈哈哈~~~~  發表於 2016-9-28 14:05
回復

faye00 發表於 2016-10-2 15:29:37 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-27 16:49
可有兩全其美?

唔可以話冇, 但係要靠政府..
日本某城市立法規定新建築物要有儲水設備儲起降雨, 否則不發許可證
儲水用來沖廁, 必要時更可飲用
回復

powergun 發表於 2016-10-2 18:49:56 |顯示全部樓層
faye00 發表於 2016-10-2 15:29
唔可以話冇, 但係要靠政府..
日本某城市立法規定新建築物要有儲水設備儲起降雨, 否則不發許可證
儲水用來 ...

不單政府, 要市民或國民合作至得的, 但雨水有限, 且香港的高樓大廈儲的雨水如杯水車薪, 作用有限, 如果我住大花園, 有大天台的獨立屋, 唔使政府搞, 我都會儲雨水作淋花之用
回復

faye00 發表於 2016-10-3 16:21:26 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-10-2 18:49
不單政府, 要市民或國民合作至得的, 但雨水有限, 且香港的高樓大廈儲的雨水如杯水車薪, 作用有限, 如果我 ...

香港雨水超多, 要起蓄洪池解決水浸
可惜蓄洪池目的只在排洪, 並非要珍惜水資源
回復