黃薑+精油驅蟲磚

作者: jellyfishy 發表于 2016-9-26 09:46:36
10964 9
很久沒PO 文了~ 近期見網上有人用蠟燭造驅蟲磚, 覺得佢個方法好危險, 咁啱有朋友想造, 昨天就開壇了~

以前也有做香磚, 用硬脂酸, 成本較低, 可參考下面條LINK.
聖誕diy- 水母小香磚
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 6534&fromuid=36

今次加了黃薑造驅蟲磚, 想比較下效果. 昨晚放了幾舊在廚房有小強出沒的櫃內, 今早打開櫃門, 見到有隻強C... 唔知關唔關事.

驅蟲香磚
材料:
無煙蠟50g
黃薑粉10-20g(街市乾貨店有賣)
精油10%:香茅 (citronella), lavender, 檸檬尤加利(Eucalyptus citriodora)   沒特別設計, 在家找到什麼便宜油就用, 有人說BASIL 驅小強, 大家可以TRY TRY, 歡迎報告.
1ml = 20drops > 50g wax 大約要100drops, 靚品牌的eo 可以只用5-8%
冰模
錫紙杯2-3個(不用洗,方便翻用)

程序:
1)預備冰模,模不要太軟
2)座溶蠟,不要太高溫
3)蠟全溶後,加入黃薑,攪拌均勻,待無咁熱,才加入精油
4)入模,耐心等待凝固,一般全固化要1小時左右, 不要心急放蠟入冰箱,蠟會因為遇冷收縮太快而裂開,影響外觀

insect repellent wax.jpg

insect repellent wax 1.jpg

用到舊磚無味時, 可以割蠟面, 蠟內的香氣會滲出, 可用耐D. 當完全無味時, 可以番溶再造.

網上有人教直接在蠟上點火溶蠟, 個人覺得好唔安全, 火接觸蠟時會燒走D 蠟, 如果唔熄火滴香油, 會搶火, 非常危險.

ATTENTION: 香磚外表似食物, 有小孩的家長必須小心保存香磚, 別讓小孩誤吃.

特別鳴謝友人MO 拍攝照片.
jack872184 發表於 2016-9-26 20:44:48 |顯示全部樓層
點解驅蟲磚都可以咁cute?XD
I mean the pigs~And 好似布丁~

唔食得架~~~ ^O^  發表於 2016-9-27 09:09
回復

lobocat 發表於 2016-10-4 18:52:13 來自手機 |顯示全部樓層
多謝水母師姐。我最近發覺衣柜的毛衣都有蟲咬,想知可否用黃薑香磚放入衣柜?

我有放佢入櫃呀. 感覺良好.  發表於 2016-10-6 09:40
回復

jellyfishy 發表於 2016-10-12 09:51:22 |顯示全部樓層

這三個星期前前後後執了十多隻小強C, 除了放蟲磚前2天用了殺強針, 唔知D 磚係咪焗到D強無左生存意志.
回復

fafa18b 發表於 2016-11-28 17:05:30 |顯示全部樓層
水母大大,請問無煙爉是在化工原料定DIY舖頭可買到?

IKEA , 性價比最高.  發表於 2016-11-29 16:04
回復

fafa18b 發表於 2016-11-29 17:36:57 |顯示全部樓層
原來IKEA都有,多謝水母大大
回復

bal1214 發表於 2017-1-5 10:46:06 |顯示全部樓層
謝謝大家分享.

最近屋企無故發現小強出入, 夜晚開party. 希望這配方可有效殺小強.
請問冰模裝過無煙爉, 是否以後仲可以存食用冰塊用.

如用整唇膏的蜜蠟都可以嗎? 暫時家里只有蜜蠟, 附近又無宜家, 想盡快試下.
回復

jellyfishy 發表於 2017-1-5 11:47:36 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-1-5 10:46
謝謝大家分享.

最近屋企無故發現小強出入, 夜晚開party. 希望這配方可有效殺小強.

製香磚的模不要用來食用了.

呢個配方應該可以驅但未必能殺.

蜜蠟唔係唔得, 成本貴好多囉.
回復

angela819 發表於 2017-1-5 12:01:08 |顯示全部樓層
你好叻呀, 做到好靚, 估唔到這館除了花花之外, 還有這麽多嘢學到,
多謝你呀!唔知可唔可以驅蚁呢?
回暖啦, 昨晚比隻蚊到無覺無瞓!

試試, 個磚走晒香味都可以重造再用, 環保架.  發表於 2017-1-5 14:39
回復

bal1214 發表於 2017-1-5 12:04:11 |顯示全部樓層
諗起有D多年無用的蛋撻紙托, 可以用埋去先喎. tks
回復