AV小葉子...發黃..

作者: Giging328 發表于 2016-9-22 17:06:41
1109 8

這塊AV葉子, 放公司種的....已經出左根同小葉子....中秋連續有三日假期...公司冇冷氣同燈.......邊位開始發黃......是否要轉用泥種呀? 但我又想繼續水種! 可否把母葉剪左佢呢?! 請大家多多指教!
Giging328 發表於 2016-9-23 14:06:34 來自手機 |顯示全部樓層
边边枯萎了
回復

tchun123 發表於 2016-9-24 14:58:40 |顯示全部樓層
燶了的地方可修剪一下, 不過我一般都不理它, 讓母葉幫小葉多製造光合作用, 小葉再長大一點點基本上可以脫離母葉生長, 如想水種, 就要小心水會沿根部吸上小葉, 有可能會爛掉, 水位要控制
回復

Giging328 發表於 2016-9-27 13:45:16 來自手機 |顯示全部樓層

母葉終於支持吾住,拆掉了!昨日已上盆,但中間小葉子,好似發黑?!係咪会C呀?一直係公司有冷氣,有燈,但星期六/日,就冇。
回復

Giging328 發表於 2016-10-1 14:47:42 來自手機 |顯示全部樓層
Giging328 發表於 2016-9-27 13:45
母葉終於支持吾住,拆掉了!昨日已上盆,但中間小葉子,好似發黑?!係咪会C呀?一直係公司有冷氣,有燈, ...

終於枯萎了,我真係紫羅蘭殺手
回復

fanny2012 發表於 2016-10-1 16:16:52 |顯示全部樓層
真可惜!其實好易出現這情況。
不要灰心,下次再努力。
個人意見下次可考慮葉子大一點才下盤,
並且保留母葉多幾天才剪掉。
回復

亞米米 發表於 2016-10-3 08:48:07 |顯示全部樓層
失敗乃成功之母~唔好因為一株失敗就灰心啦~期待下次可以生存~
回復

Giging328 發表於 2016-10-3 13:58:34 來自手機 |顯示全部樓層
多謝大家安慰同鼓勵!我会努力!
回復

powergun 發表於 2016-10-3 15:09:52 |顯示全部樓層
建議下次直接以泥種, 除非樓主係想以後都以水種AV, 如果以水根轉泥種, 要入溫室一至兩星期好d, 等佢出泥根就無事的了
回復