My poor Tina 死唔去 [已加相2]

作者: lppl 发表于 2016-9-22 09:57:42
2833 17

尋晚去花墟買富貴竹, 手痕去睇食蟲, 跟住忍唔住就買咗盆TINA.
自問唔識揀叫個店員幫手, 最後買咗盆比較綠色同多葉O既.
點知番去詳細睇就出事...

之前以為係D黑色泥係葉面, 其實係窿窿O黎...仲要係俾蟲咬!
點解我知? 因為我係葉面捉到兩條尾指一截咁長O既毛蟲...

有3塊葉己經俾佢地咬過...希望TINA 之後會冇事LA....唉....過兩日腰蒸餾水睇下佢死唔死.

今晚補相.

對比:

9月尾

10月尾

12月頭
lppl 發表於 2016-9-22 09:58:20 |顯示全部樓層
P.S. 想問下買D淡綠色定深綠色好D

我諗應深色好d  發表於 2016-9-22 10:31
powergun 發表於 2016-9-22 10:27:35 |顯示全部樓層
係葉面的應該係比TINA痴住左食緊的, 過多一星期左右就連屍都睇唔到架啦

買返去就最好同佢換下泥啦
lppl 發表於 2016-9-22 11:02:29 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-22 10:27
係葉面的應該係比TINA痴住左食緊的, 過多一星期左右就連屍都睇唔到架啦

買返去就最好同佢換下泥啦 ...

D蟲蟲好生猛, 係佢身邊己經咬穿好多窿窿
係廁所入面仲識爬出水面, 好肯定佢地會食哂我棵TINA.

唔夠換LA...怕死, 過多一個星期先? 加水苔係底面?
powergun 發表於 2016-9-22 11:19:48 |顯示全部樓層
lppl 發表於 2016-9-22 11:02
D蟲蟲好生猛, 係佢身邊己經咬穿好多窿窿
係廁所入面仲識爬出水面, 好肯定佢地會食哂我棵TINA.

咁惡? 要快d 同佢換泥+消毒啦

有蟲就成盆泥掉哂佢啦
Victor9394 發表於 2016-9-22 13:38:21 |顯示全部樓層
成棵拎出黎,洗走哂D泥,整個泥膽可以消毀。

用個兜裝水,噴幾下 BIOKILL 或者用肥皂水搞到起泡
掉棵TINA入去浸一個鐘,浸完用清水沖下,用鉗幫手檢查葉底仲有冇蟲
確定冇事喇,就種返落一個新盆

我唔建議 菫用水苔,菫唔需要太濕
lppl 發表於 2016-9-22 14:23:48 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-9-22 13:38
成棵拎出黎,洗走哂D泥,整個泥膽可以消毀。

用個兜裝水,噴幾下 BIOKILL 或者用肥皂水搞到起泡

不過隔離有盆辣椒仔苗, 成日有蚊滋仔, 用好濃O既洗衣粉水都攪佢唔掂, 前幾日落雨泥濕咗仲衰,但棵苗又生得幾好
我買佢其中一個原因係想佢幫我食咁D蟲.
我試下幫佢勤D人手除蟲先, 真係唔掂就用你LEE招絕地翻生.
powergun 發表於 2016-9-22 16:08:41 |顯示全部樓層
lppl 發表於 2016-9-22 14:23
不過隔離有盆辣椒仔苗, 成日有蚊滋仔, 用好濃O既洗衣粉水都攪佢唔掂, 前幾日落雨泥濕咗仲衰,但棵苗又生得 ...

相信你都係照版主的方法搞掂左先, 否則佢自身難保架

種食蟲植物都係用黎玩下好, 唔好諗住佢真係會幫你食哂周邊的蟲蟲呀, 唔得的
lppl 發表於 2016-9-22 23:23:25 |顯示全部樓層
多謝咁多位意見,過兩日得閒攪攪佢先
lppl 發表於 2016-10-6 19:24:01 |顯示全部樓層
更新:

底葉/蟲咬葉己變黃, 果斷剪咗3塊葉到,
而家新葉生長得好慢. 長咗少少, 希望佢唔死.
CHECK 過D根, 白色冇乜點爛, 而家唔敢加水, 剩係得閒噴下水加濕.
lppl 發表於 2016-10-21 07:29:36 |顯示全部樓層
而家好似幾健康, 生咗D新葉~ 果然一濕同涼番D就係咁生~
Victor9394 發表於 2016-11-22 09:36:12 |顯示全部樓層
lppl 發表於 2016-10-21 07:29
而家好似幾健康, 生咗D新葉~ 果然一濕同涼番D就係咁生~

好唔夠光
葉面好似冇黏液
lppl 發表於 2016-11-23 15:35:23 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-11-22 09:36
好唔夠光
葉面好似冇黏液

唔敢俾佢全日照. 個位由10點太陽直射到5點, 我擺佢係陰位散射光.
佢係大太陽底下睇到有黏液, 而家捉到6,7隻黑蚊~

LEE 款唔知可唔可以全日照呢? 之前直射FELL 到皮膚都熱辣辣,
而家冬天俾佢試下全日照直射?
Victor9394 發表於 2016-11-23 22:47:58 |顯示全部樓層
lppl 發表於 2016-11-23 15:35
唔敢俾佢全日照. 個位由10點太陽直射到5點, 我擺佢係陰位散射光.
佢係大太陽底下睇到有黏液, 而家捉到6,7 ...

TINA 好粗生,多數蝕蝕都可以全日照,你下次種野唔太肯定的話,你可以試下逐步加光
lppl 發表於 2016-11-23 23:22:39 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-11-23 22:47
TINA 好粗生,多數蝕蝕都可以全日照,你下次種野唔太肯定的話,你可以試下逐步加光 ...

等我試下先. 之前爬過文好多網話係全日散射光
lppl 發表於 2016-12-8 22:10:58 |顯示全部樓層
而家大咗少少
powergun 發表於 2016-12-8 22:17:50 |顯示全部樓層

我個d 已越生越多, 可以賣了
Victor9394 發表於 2016-12-8 23:56:51 |顯示全部樓層

非常好~