石子的窗台養肉記

作者: little_stone 發表于 2016-9-11 15:17:08
18709 160
powergun 發表於 2019-2-14 20:25:10 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-14 17:46
又update下

五十鈴玉同碧光環大咗啲~

我個d 番杏科肉幾乎全軍覆沒了
回復

little_stone 發表於 2019-2-14 22:12:04 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-14 20:25
我個d 番杏科肉幾乎全軍覆沒了

唉,又到潮濕嘅春天,我都驚過唔到春夏
回復

powergun 發表於 2019-2-14 22:25:29 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-14 22:12
唉,又到潮濕嘅春天,我都驚過唔到春夏

上年過到, 今年都應過到
回復

little_stone 發表於 2019-2-15 10:39:35 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-14 22:25
上年過到, 今年都應過到

五十鈴玉都係今年秋先播
其他真係淋好少水,所以大得超慢,不過好過化水啦
回復

powergun 發表於 2019-2-15 10:54:26 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-15 10:39
五十鈴玉都係今年秋先播
其他真係淋好少水,所以大得超慢,不 ...

呢d 似好怕熱的. 小心夏季啦
回復

little_stone 發表於 2019-2-15 11:46:02 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-15 10:54
呢d 似好怕熱的. 小心夏季啦

係超怕悶熱,隨住個B大咗,少咗長開冷氣,夏季真係要控水
回復

小雷子 發表於 2019-2-17 20:57:42 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-15 11:46
係超怕悶熱,隨住個B大咗,少咗長開冷氣,夏季真係要控水

石子女神,我見到呢兩棵多肉,佢地係咪加左料嘅毒肉?
呢隻青綠色,係咪人造的? 20190217_171002.jpg

頂位係咪加左工?
回復

little_stone 發表於 2019-2-17 21:18:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-17 20:57
石子女神,我見到呢兩棵多肉,佢地係咪加左料嘅毒肉?
呢隻青綠色,係咪人造的?

玉露應該唔係,玉露本身就可以有青色、金黃色
https://www.drlmeng.com/2-12juantujian.html

反而下面嗰張圖應該係棒葉不死鳥,粉紅色似係藥錦。要問問根大
回復

little_stone 發表於 2019-3-3 17:36:02 來自手機 |顯示全部樓層

Update下:

五十鈴玉&碧光環
開始迫啦,尤其中間嗰堆,有時間要換盆,同時要加重顆粒土比例,為渡夏做準備

星球混
越來越大粒,除咗啲兜... 開始有五角星星出黎 雖然唔算大粒,不過夏天時都想為佢哋換盆,用返啲冇咁肥啲土,訓練佢哋第時去天台裸奔

粉兔、烏木
初時光照夠 = 一堆肥肥啲景天...

景天混、血羅、諾娃、靜雪
初時光照不足 = 一堆徒徒地&生長慢嘅景天

山地玫瑰
有棵阿羅拉生得特別大,每塊葉中間都有一條紅色紋

生石花
全部一脫中。之前有幾粒未開始脫皮,咁我仲有俾水,結果有其他幾粒開始二脫 今個月我見全員都脫緊皮,就開始完全停水啦。今日已經再見唔到一下脫兩層皮 數咗下,而家得返32粒,唔知夏天後仲有幾多淨...

燈泡&鴿子蛋
圓轆轆,好可愛!希望夏天後仲健在

回復

taxitang 發表於 2019-3-3 19:28:35 |顯示全部樓層
播籽達人,睇見都開心,但要安置它們就頭痕。
回復

little_stone 發表於 2019-3-3 23:07:55 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-3 19:28
播籽達人,睇見都開心,但要安置它們就頭痕。

謝謝大大賞肉苗
夏天過後又會神隱一大堆啦
回復

little_stone 發表於 2019-3-26 15:44:20 來自手機 |顯示全部樓層
兜錦發現!
應該係錦?如果真係就好啦

好鐘意圓轆轆嘅嘢 順便影下
回復

taxitang 發表於 2019-3-26 15:53:30 |顯示全部樓層
特別搶眼,中獎!

回復

little_stone 發表於 2019-3-26 17:05:02 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-26 15:53
特別搶眼,中獎!

謝謝大大賞兜!
真係好開心,混合嘅都有錦
回復

taxitang 發表於 2019-3-26 17:37:25 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-26 17:05
謝謝大大賞兜!
真係好開心,混合嘅都有錦 ...

有錦的東西,就會吸引我的眼睛。
回復

little_stone 發表於 2019-3-26 17:55:21 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-26 17:37
有錦的東西,就會吸引我的眼睛。

希望有靚錦,同可以健康長大!
回復

little_stone 發表於 2019-4-1 23:13:57 來自手機 |顯示全部樓層
五角星星成形

刺刺出現

呢兩粒唔知係般若定瑞鳳玉
回復

little_stone 發表於 2019-4-18 22:05:22 來自手機 |顯示全部樓層
自從囡囡唔駛(其實係唔願)再喺窗台換片,我啲多肉又開始淨淨雞擴散啦

今日趁有時間,執咗下台窗

今年新入虎尾蘭,希望淨化下屋企嘅空氣
因為老公唔咁鐘意土,所以盡量都用水培,今次採用陶粒定植,都唔錯,有一株有側芽

玉露&壽
天台服唔到盆嘅,都攞返黎水培。左邊一棵壽係taxi大送嘅~右邊兩棵自秋天一直喺廁所種到好鬼徒,終於有機會攞出黎照燈
仲有taxi大送嘅一棵壽,同BB送嘅玉露未有位擺

上星期開始仲同種子播嘅小苗換咗盆

其實一直猶豫換唔換,畢竟仲喺好細粒
但近日發現泥炭結塊嚴重,心想櫎死掂死,不如趁天氣仲涼快快換,於是就有咗以下一堆小盆盆

回復

yunge0 發表於 2019-4-18 22:18:50 來自手機 |顯示全部樓層
泥炭土真是很易結塊,搞到時不時要換,我不太喜歡用它。
回復

taxitang 發表於 2019-4-18 22:23:09 |顯示全部樓層
點可以室內種得咁企理乾淨整齊。我見左邊話我送的壽都算肥美。

其實其他地方好混亂, 大家睇唔到啫xp  發表於 2019-4-25 10:42
女神心靈手巧囉  發表於 2019-4-19 05:33
回復