Lachenalia Aloides var Quadricolor 爆竹百合 2016

作者: B17 发表于 2016-9-3 22:41:06
6566 79
B17 發表於 2017-3-30 19:33:46 |顯示全部樓層
花菖開始黃,部份結果,唔知用種子要種幾耐呢?
Lachenalia Aloides var Quadricolor-2016-029.jpg
hiatus 發表於 2017-3-30 19:45:54 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-30 19:33
花菖開始黃,部份結果,唔知用種子要種幾耐呢?

兩年褂?

第一年長苗長球,第二年長花?

我意想天開吧
B17 發表於 2017-3-30 20:27:23 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-3-30 19:45
兩年褂?

第一年長苗長球,第二年長花?

都係種小球穩陣d
hiatus 發表於 2017-3-30 20:39:56 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-30 20:27
都係種小球穩陣d

今年點都開一串比我睇下,比我有資格再繼續種,就請17大大再比機會送d小球我試下啦
B17 發表於 2017-3-30 20:46:50 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-3-30 20:39
今年點都開一串比我睇下,比我有資格再繼續種,就請17大大再比機會送d小球我試下啦  ...

一定,一定,要大有大,要細有細
hiatus 發表於 2017-3-30 20:47:52 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-30 20:46
一定,一定,要大有大,要細有細

大細都要啦,聽17大安排
B17 發表於 2017-4-4 10:58:54 |顯示全部樓層
收咗隻果,咁樣
Lachenalia Aloides var Quadricolor-2016-030.jpg
hiatus 發表於 2017-4-4 12:33:32 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-4-4 10:58
收咗隻果,咁樣

好得意。 快種快種!
B17 發表於 2017-5-7 18:53:04 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-4-4 12:33
好得意。 快種快種!

清盆花韭發現粒爆竹百合中球,毫子咁,出年開花冇難度

hiatus 發表於 2017-5-7 18:55:25 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-7 18:53
清盆花韭發現粒爆竹百合中球,毫子咁,出年開花冇難度

睇球都知識名,不過形狀係唔同既,係嗎?

我花韭和爆竹百合都仲未枯哂
B17 發表於 2017-5-7 18:58:32 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-7 18:55
睇球都知識名,不過形狀係唔同既,係嗎?

我花韭和爆竹百合都仲未枯哂 ...

形狀唔同,花韭好大陣蒜味,唔會亂,其中一盆仲有圍裙水仙
嗰d種番落去先,遲d再搞
hiatus 發表於 2017-5-7 18:59:46 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-7 18:58
形狀唔同,花韭好大陣蒜味,唔會亂,其中一盆仲有圍裙水仙
嗰d種番落去先,遲d再搞 ...

輪作,哈哈,一人占個盆幾個月時間
hiatus 發表於 2017-5-17 17:02:02 |顯示全部樓層
大大,不容易啊,我盆也收到一球加N多細球呀
2017-05-17 12.41.17.jpg
B17 發表於 2017-5-17 17:10:38 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-17 17:02
大大,不容易啊,我盆也收到一球加N多細球呀

開過花,出年一定開
今年盆小球種得幾好,應該收到大粒中球,畀幾粒你,夠開一盆花
hiatus 發表於 2017-5-17 17:12:06 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-17 17:10
開過花,出年一定開
今年盆小球種得幾好,應該收到大粒中球,畀幾粒你,夠開一盆花 ...

感激涕零呀!

今秋一定好好種好好種,避雨避雨
B17 發表於 2017-7-2 18:08:41 |顯示全部樓層

收球啦,攞苦黎辛

今年小球生得很好,全部變成能開花嘅中球
Lachenalia Aloides var Quadricolor-小小球-2016-006.jpg
Lachenalia Aloides var Quadricolor-小小球-2016-007.jpg

另一盆大粒d嘅小球,不獨變成中球,更帶來一堆小球
Lachenalia Aloides var Quadricolor-小球-2016-020.jpg
Lachenalia Aloides var Quadricolor-小球-2016-021.jpg

大球今年有驚喜,晨咁早就生小球,小球有足夠時間長大,變成一盆大球加中球
Lachenalia Aloides var Quadricolor-2016-031.jpg
Lachenalia Aloides var Quadricolor-2016-032.jpg
Lachenalia Aloides var Quadricolor-2016-034.jpg

大豐收嘅一年
Lachenalia Aloides var Quadricolor-2016-035.jpg

洋蔥頭 發表於 2017-7-3 09:40:26 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-2 18:08
收球啦,攞苦黎辛

嘩,過百粒呀! 大豐收!
B17 發表於 2017-7-3 12:28:30 |顯示全部樓層
今年太貪心,想d球大粒d,種耐咗,遲咗收球,好彩祇係爛咗兩粒
Lachenalia Aloides var Quadricolor-2016-036.jpg
B17 發表於 2017-7-3 19:02:55 |顯示全部樓層

洗白白,稍為吹乾,再點算下

大球+中球 > 150,小球 > 200
Lachenalia Aloides var Quadricolor-2016-037.jpg

再發現幾粒爛球,下次都係早d收穩陣
B17 發表於 2017-7-4 21:53:15 |顯示全部樓層

送埋呢堆野走,累計分享過千份,目標達到,減產去也!
今年唔再種小球,出年亦冇中球可分享,少做少煩