新手請教

作者: kei0302 發表于 2016-9-3 12:12:03
2177 12
請問各位,我養嘅捕蟲草係放室內窗邊養,但每晚都仍會著植物燈照7小時,但點解個夾會生到咁樣,係咪因為自然太陽光線不足?定係其他原因呢?
gcomplok 發表於 2016-9-3 16:38:30 |顯示全部樓層
葉柄細長,夾越生越細,咁既季節嚟講,係典型唔夠光既象徵
花壚買番嚟建議先換土,可用全 New Zealand 水苔 / 無肥泥炭土 + 石英砂

另請提供更詳細既種植環境
呢到好多高手,但若你未能提供更詳細既種植環境,好難幫你吧

如:燈既型號,Watt ,光譜 (k),燈照與夾既距離
      你淋水密度 ? 上面淋水 / 腰水 ? 用 RO 水 / 蒸餾水 ?
      (如有種植環境圖片更佳)
回復

simoms 發表於 2016-9-3 16:57:21 來自手機 |顯示全部樓層
gcomplok 發表於 2016-9-3 16:38
葉柄細長,夾越生越細,咁既季節嚟講,係典型唔夠光既象徵
花壚買番嚟建議先換土,可用全 New Zealand 水苔 ...

gcomplok已講晒所有重點,睇下d水,夾對水的要求比瓶子草高
回復

kei0302 發表於 2016-9-3 17:42:42 來自手機 |顯示全部樓層

多謝兩位回覆,我種植設備如下:
燈:淘寶買的藍紅色LED植物燈,5W,光譜不詳
水:全用蒸餾水
淋水方式:最初由上面淋而只淋泥土,發現泥唔.     夠濕潤,經上網爬文後就改用腰水
燈與植物距離: 約18cm
經驗:養了约3個月左右,之前不斷失敗養死,經努力爬文總算有改善無養死,但因屋企養而陽光不能長期入養植物位置,所以買燈補償,但爬文又無教用咩燈對捕蟲草好,所以只在淘寶買聲稱植物火燈嚟用
回復

gcomplok 發表於 2016-9-3 22:54:54 |顯示全部樓層
kei0302 發表於 2016-9-3 17:42
多謝兩位回覆,我種植設備如下:
燈:淘寶買的藍紅色LED植物燈,5W,光譜不詳
水:全用蒸餾水

唔怪得之喇
你完全唔夠光,啲夾只會不斷弱化,慢慢步向死亡

我種植環境如下:
====================
1) 每日最少直射陽光 5 至 6 小時
2) 再加最少 6 個小時哂 T5 燈 (15W, 6500k 色, 隔離不多於 10 cm 左右)

如果你屋企係無陽光,咁我建議你去魚街某間批發賣魚用具公司買 T5 燈 15W
夾最重要係純水同大量光,本人建議高身厚盆,土保持半濕 (好似塊面做完 FACIAL 咁,微微濕)
只要你滿足以上兩個主要條件,你就發覺夾其實好易種。

我朋友用 T5 燈種,一朝就開燈,開到訓前先熄
佢仲係隔離圍哂反光既鋁片 (廚房爐頭圍嗰種),務求達到最佳效果。
佢無論係紅色系種得超紅、綠色系種得超強壯。

回復

gcomplok 發表於 2016-9-3 22:56:25 |顯示全部樓層
simoms 發表於 2016-9-3 16:57
gcomplok已講晒所有重點,睇下d水,夾對水的要求比瓶子草高

我都係向 Victor 兄及馬修兄學番嚟...
回復

kei0302 發表於 2016-9-3 23:46:13 來自手機 |顯示全部樓層
明白哂,真心多謝教導
回復

kei0302 發表於 2016-9-3 23:46:31 來自手機 |顯示全部樓層
明天即换
回復

kei0302 發表於 2016-9-3 23:51:08 來自手機 |顯示全部樓層

想問多句如用LED燈超白光14w或18w適合嗎,因擺位關係,因T5去到15w要成1米長嘅光管,唔夠位放,如真的只可用T5管,要用幾多支呢,如用兩三支管怕唔怕哂傷植物,或有甚麼推介,謝謝
回復

gcomplok 發表於 2016-9-4 00:50:44 |顯示全部樓層
kei0302 發表於 2016-9-3 23:51
想問多句如用LED燈超白光14w或18w適合嗎,因擺位關係,因T5去到15w要成1米長嘅光管,唔夠位放,如真的只可用 ...

LED燈,據某知名賣食虫店老闆説,除非你買好貴嗰啲,否則 LED 色溫唔啱都係無用。
我之前上過好多外國網站做 research.....種夾大部份用 T5,LED 都有...不過人地係咁試,試幾隻試到啱先用。
LED 我見外國種夾既愛好者都係彈既多.......

我地肉眼睇既陽光係白光,但其實係紅橙黃綠既光譜組成,食虫主要係近藍光光譜 (如有錯誤,專家請更正)
但 LED 係單一光譜,亦非常難正確知道一般市面上賣 LED 既光譜。
簡單嚟講,如果你用 LED,一係你就用好好....貴既靚嘢,如果唔啱色溫,肉眼睇落幾光都無用。

你可以買 5 - 10 W,但數量增加 LOR.....我朋友都係咁。
魚街嗰間批發 (通菜近水渠道) 有一 SET 四枝成組燈,兩組開關,一年先換一次。

其實計番抵嫁....你買夾都唔少錢喇。
回復

gcomplok 發表於 2016-9-4 00:56:04 |顯示全部樓層
LEUK9884 兄弟係用燈種,種到啲夾咁靚,點解你唔請教吓佢 ?
因為我主要都係靠陽光.....為咗夾跟住太陽走
回復

kei0302 發表於 2016-9-4 09:39:09 來自手機 |顯示全部樓層
非常感激gcomplok教導
回復

turbo4399 發表於 2016-9-4 12:40:27 |顯示全部樓層
可以放出窗外
回復