寄居我家的苦苣苔科植物

作者: Claim 發表于 2016-9-1 18:46:08
2236 14

朋友將植物送到我家,新手種植,環境所限,全部露養,日曬雨淋. 今夏開花的留個紀錄。
名稱 NOT SURE,  歡迎指教。
1. 蔓性蘆莉 Ruellia squarrosa (爵床科)
2. 迷岩 Sinn. Party Dress
3. 喜蔭 Episcia Blue Heaven
4. 紅色大岩桐
5. 喜蔭紅花 Episcia chocolate cream & 紅色長筒花 Achimenes Glory
6. 喜蔭紅花 Episcia chocolate cream
7. 蔓性蘆莉 Ruellia squarrosa (爵床科)

評分

查看全部評分

Claim 發表於 2016-9-1 18:48:11 來自手機 |顯示全部樓層
年初剛到時樣子
回復

Claim 發表於 2016-9-1 18:57:30 來自手機 |顯示全部樓層
虎斑口紅花,暫時先賞葉。
回復

B17 發表於 2016-9-1 19:12:27 |顯示全部樓層
好神奇!
你D苦唔怕曬
我D唔洗曬,淨係熱已經死得
回復

Claim 發表於 2016-9-1 19:35:48 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-1 19:12
好神奇!
你D苦唔怕曬
我D唔洗曬,淨係熱已經死得

B17大大, 你去年底分享給我的Hoya Bella 枝條都仍在, 但未有花.
其實我第一年種植, 真係未知該如何種, 但苦苣苔科10多盆由年頭來我家, 都仍健在, 雖然不一定開花.  真係從未入室內, 唯一可以做, 是放花架下層, 上面放D曬得風雨蘭. 因植物太多, 淋花都是照頭淋 (大家別學) .
回復

B17 發表於 2016-9-1 19:40:10 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2016-9-1 19:35
B17大大, 你去年底分享給我的Hoya Bella 枝條都仍在, 但未有花.
其實我第一年種植, 真係未知該如何種,  ...

原來分層種植,有遮光效果,又學到野啦

風雨蘭都係"寄居"
回復

B17 發表於 2016-9-1 19:44:39 |顯示全部樓層
Hoya bella會唔會太曬,所以唔開花呢
可以問下金魚,佢都係露天種植
回復

Claim 發表於 2016-9-2 18:34:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-1 19:40
原來分層種植,有遮光效果,又學到野啦

風雨蘭都係"寄居"

地方淺窄,只能層層叠,唔係乜野方法,花架也只是臨時湊合用。
風雨蘭唔算係"寄居", 部分是去年從Eva47 分享的球根,今年夏天不斷開花,今早見到其中一盆有6枝花預備開。因為分享到球根是無分顏色的,今年開過的花,有白色,黄色,粉紅色,橙紅色,橙黃色……
回復

Claim 發表於 2016-9-2 18:39:26 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-1 19:44
Hoya bella會唔會太曬,所以唔開花呢
可以問下金魚,佢都係露天種植

Hoya bella 仍然得3枝細枝條,現放在羅漢松樹下,不會太曬,反而怕唔夠光,但枝條好似唔大咁?!
回復

B17 發表於 2016-9-2 18:44:19 |顯示全部樓層

咁多盆景,勁啊!

bella睇落好正常,奇怪,點解唔識大呢!

或者搏一搏,剪咗佢,浸水,發根,另盆再種,下年可能唔同哂
回復

Claim 發表於 2016-9-2 20:48:52 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-2 18:44
咁多盆景,勁啊!

bella睇落好正常,奇怪,點解唔識大呢!

盆景真是寄居的,這是其中一部分的盆景。本來張相是想表達,D植物太多,全部植物都只能日曬雨淋(包括苦苣&多肉!),花架不是正式花架,只能將喜光的植物放上面,怕曬的植物放下層。
會試下B17大大你建議,將Hoya bella修剪浸根睇下有無改善。
回復

hiatus 發表於 2016-9-3 20:00:20 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2016-9-2 18:39
Hoya bella 仍然得3枝細枝條,現放在羅漢松樹下,不會太曬,反而怕唔夠光,但枝條好似唔大咁?! ...

很健康呀,無任何問題,唔識開花可能係因為植株尚細,未到時間呢。
我都唔特別照顧,放既地方也無陽光直曬。可能你開始插枝既時候已經過咗花期呀。
我個d依家剪哂枝條,重新種啦。
回復

Melb 發表於 2016-9-3 21:15:34 |顯示全部樓層
依棵幾靚WO

謝Melb大大賞花, 這是迷岩 Sinn. Party Dress.  發表於 2016-9-8 14:15
回復

Melb 發表於 2016-9-3 21:16:18 |顯示全部樓層
第一層中間的好靚呀

你指第一層是相中那個位置? 上層, 中層, 下層?  發表於 2016-9-8 14:16
回復

Melb 發表於 2016-9-9 19:41:34 |顯示全部樓層
Claim
你指第一層是相中那個位置? 上層, 中層, 下層?  發表於 昨天 14:16

上層中間位置呀  ^^
回復