探討讀書樂

作者: hecate 發表于 2016-8-31 09:51:01
1926 12
有冇人對睇書充滿熱情呢??

同埋有冇人睇過who moved my cheese?
jellyfishy 發表於 2016-9-20 09:48:06 |顯示全部樓層
我喜歡睇書的, 主要看工具書, 關於占星, 健康生活, 芳療的都合.
回復

powergun 發表於 2016-9-20 10:15:57 |顯示全部樓層
以前係圖書館借的電子圖書, 去鴨記照執零件, 回家焊接後OK左, 之後就對電子產生興趣, 但入左電子系要對住d 頭都大埋, 眼都突哂的算式就驚驚, 之後都係讀返電腦, 寫下program就算了

依家好少睇書了, 主要係上網太方便, 想睇邊方便的東西, search完就可慢慢研究了
回復

csw_sylvia 發表於 2016-9-20 10:48:13 |顯示全部樓層
喜歡睇書, 書種很廣, 唔開心又不想在家時都會躲在圖書館.
以前工作時會睇多些和電腦有關的 (現在幾乎唔睇),
最愛又收藏最多是 cookbook, 以前都有買其他書, 現在多數圖書館借.

很多年前有睇過 "who moved my cheese?"
回復

powergun 發表於 2016-9-20 12:23:07 |顯示全部樓層
csw_sylvia 發表於 2016-9-20 10:48
以前工作時會睇多些和電腦有關的 (現在幾乎唔睇), ...

依家重可以dl ebook, 係桌面或平板, 電話度睇

我唔喜歡用平板或電話睇 ebook, 特別係我每晚瞓覺前幾乎一定會睇一陣書, 用電腦睇唔好.  發表於 2016-9-21 10:01
回復

powergun 發表於 2016-9-21 10:27:53 |顯示全部樓層
csw_sylvia 發表於 2016-9-20 10:48
csw_sylvia
我唔喜歡用平板或電話睇 ebook, 特別係我每晚瞓覺前幾乎一定會睇一陣書, 用電腦睇唔好.

我同你相反, 一部平板或電腦可儲過千本甚至過萬本厚書的, 方便的, 平板大小同真書差不多, 但又輕又薄, 重可以一路聽歌一路睇書, 有唔明重可上網搵資料, 紙書無得比架

可以介紹下用邊隻平板睇書好呀?  發表於 2016-9-22 14:03
回復

powergun 發表於 2016-9-22 16:02:10 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-9-20 09:48
我喜歡睇書的, 主要看工具書, 關於占星, 健康生活, 芳療的都合.

jellyfishy
可以介紹下用邊隻平板睇書好呀?  

一般都係用十吋左右平板, size 較接近一本真書的, 無咁細就可睇得舒服d

說的也是~~~ 請問有無品牌, MODEL 介紹?  發表於 2016-9-23 14:15
回復

powergun 發表於 2016-9-24 20:34:46 |顯示全部樓層
jellyfishy
說的也是~~~ 請問有無品牌, MODEL 介紹?

其實去有平板買的地方揀就可以了, 自己揀, 有平有貴, 最重要係自己用慣乜系統, 用慣iphone的, 當然係揀 i-pad 啦, 否則可揀windows 或 android 機, windows 的平板其實唔多, 都較貴的, 最多選擇的是android 機, 大陸, 日本, 南韓的牌子都有, 有平有貴, 如果係帶外出的話, 就揀部輕身的會較好
回復

hecate 發表於 2016-10-6 23:34:42 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-9-20 09:48

我都会好似你咁,不过就好書蟲
回復

hecate 發表於 2016-10-6 23:48:13 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-21 10:27
我同你相反, 一部平板或電腦可儲過千本甚至過萬本厚書的, 方便的, 平板大小同真書差不多, 但又輕又薄,  ...

但我覺得電子比起紙貴啲啲

同埋有冇辨法知道,跌左電話都唔会唔见左書
回復

powergun 發表於 2016-10-7 00:02:15 |顯示全部樓層
hecate 發表於 2016-10-6 23:48
但我覺得電子比起紙貴啲啲

同埋有冇辨法知道,跌左電話都唔会唔见左書 ...

睇下有幾多書啦, 有d 書一d 都唔平的

你所講係電子書? backup 好易,  或存係雲端

回復

hecate 發表於 2016-10-7 00:02:57 來自手機 |顯示全部樓層

咁你有冇睇plant book ar

都有既, 工作一部份.  發表於 2016-10-7 08:58
回復

hecate 發表於 2016-10-7 00:47:44 來自手機 |顯示全部樓層

好唔好睇呀,啲人同我講依本書好出名,但我又唔知係咪真既

好唔好睇係好主觀的, 我自己覺得唔錯, 幾有意思.  發表於 2016-10-7 21:45
回復