潑墨石斛 (更新在15樓)

作者: taxitang 發表于 2016-8-30 22:41:50
1671 17

今年少了薊馬,花可以開得較多。

八月十六日先來兩朵。

八月二十一日開多幾朵。

今日三十日,雖然還未開晒,但都幾好睇。

和 v 仔合照。

fun 發表於 2016-8-31 19:30:57 來自手機 |顯示全部樓層
怎樣可以有這麽多花?
回復

fun 發表於 2016-8-31 19:33:07 來自手機 |顯示全部樓層
用什麽肥,幾多日下1次肥?
回復

corina 發表於 2016-8-31 19:35:31 |顯示全部樓層
好壯呀,係咪可以落重肥?我棵好奀,想谷肥佢~
回復

taxitang 發表於 2016-9-1 21:28:24 |顯示全部樓層
fun 發表於 2016-8-31 19:33
用什麽肥,幾多日下1次肥?

謝謝賞花。
其實夏天冇乜落肥,只在三月左右落了一些古X肥,其間液肥冇落,九月後才會考慮開始施肥。
回復

taxitang 發表於 2016-9-1 21:34:32 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-8-31 19:35
好壯呀,係咪可以落重肥?我棵好奀,想谷肥佢~

謝謝賞花。
感覺上,植株養得大叢,根系好,自然就會肥壯,夏天時間較少施肥,固體的緩解肥通常一年兩次,春天三月左右和秋初九月後左右,而液肥會由稍後冇咁熱至明年夏天之前施,但冬天低溫時會暫停。
回復

sarshk2014 發表於 2016-9-2 09:26:02 |顯示全部樓層
點解您啲石斛咁快開花架?? 我啲依家至標花梗 !! 花冧都未有, 真系同花唔同命 !!
回復

corina 發表於 2016-9-2 12:21:29 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2016-9-1 21:34
謝謝賞花。
感覺上,植株養得大叢,根系好,自然就會肥壯,夏天時間較少施肥,固體的緩解肥通常一年兩次 ...

原來夏天冬天唔使施肥,謝謝指教
回復

corina 發表於 2016-9-2 12:22:01 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2016-9-2 09:26
點解您啲石斛咁快開花架?? 我啲依家至標花梗 !! 花冧都未有, 真系同花唔同命 !!  ...

叻過我,我棵乜都無
回復

taxitang 發表於 2016-9-2 18:10:42 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2016-9-2 09:26
點解您啲石斛咁快開花架?? 我啲依家至標花梗 !! 花冧都未有, 真系同花唔同命 !!  ...

謝謝賞花。
可能與環境因素有關,我那處較高溫,因而感覺夏天早到,比較早些長新芽,因此花梗也較早搶閘標出。
回復

taxitang 發表於 2016-9-2 18:21:09 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-9-2 12:21
原來夏天冬天唔使施肥,謝謝指教

這只是分享我的施肥方法,也要看看品種與環境,因夏天高溫吸收不理想,冬天低溫休眠期不吸收,所以較少施肥,但有些品種不同,像拖鞋蘭,除了冬天特別凍之外,由秋天至夏天都會施液肥。
回復

beebee 發表於 2016-9-3 21:34:17 |顯示全部樓層
環境好種得好靚
回復

taxitang 發表於 2016-9-4 12:12:04 |顯示全部樓層
beebee 發表於 2016-9-3 21:34
環境好種得好靚

謝謝賞花。
回復

taxitang 發表於 2017-8-29 20:47:00 |顯示全部樓層

睇唔到舊相唔緊要,今年又到時間開花,雖剛開,其餘約七枝花梗還雖一段時間,但先睹為快。這品一年開兩次花,八、九月開第一次,花較多,但色較淺;十、十一月花較少,但應該因天氣較涼,花色較深較艷。

呢一邊有兩隻壯高芽。

回復

taxitang 發表於 2017-9-7 21:14:34 |顯示全部樓層
開了一半左右,今年確是少了薊馬,花都會靚d。

同場加影,C. vilacea Muse x H&R,這品很好開,每次有五朵花,今次是今年第三次開了,也應該今年最後一次了。

回復

corina 發表於 2017-9-14 10:14:52 來自手機 |顯示全部樓層
請問我的潑墨出芽,後來大雨,好似變咗高芽,會唔會有這情況?我把高芽除去,再出是花芽,但花細數量也不多了,唔知花芽應點護理才不會變高芽呢
回復

taxitang 發表於 2017-9-14 22:17:57 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-9-14 10:14
請問我的潑墨出芽,後來大雨,好似變咗高芽,會唔會有這情況?我把高芽除去,再出是花芽,但花細數量也不多 ...

石斛類通常最主要是控水,如果瀑布石斛更要制水落葉才來花,明年留意下,新芽出的時候,我會施一些緩解肥,然後每一至兩星期施平均肥,當看見頂葉展開後,再冇新葉時,應該成熟來花前,這時會施開花肥,感覺自自然然就來花,昨日見兩隻高芽也來花,但給我切下另盆栽種。但我這品潑墨石斛花期是開兩次花,這次花是較多花,但花色較淺,再來花就會花較少,但花色較深和靚。不知其它的潑墨石斛也是這樣。所以我估計大大淋少d水,應該還有第二輪花,會更靚。
大大有沒有留意妳那隻高芽是從老芽長出、還是今年新芽長出,如是從老頭長出的,正常,在枯萎前留後代、如是從今年新芽長出,一是新芽受損、另一是真的水多。
回復

taxitang 發表於 2017-9-14 23:33:01 |顯示全部樓層
謝謝Sam大助拍攝。
星期日攝。

回復