返回列表 發新帖

寄居我家的蘭花

作者: Claim 發表于 2016-8-30 17:34:49
2945 28
Claim 發表於 2016-9-1 19:14:01 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-1 13:01
咁你有無開帖post相呀?

經你提醒,剛剛開了帖,post 部分花照。現家中有超過300盆植物,種了1年,仍有很多未知名,甚至C了都唔知點解。仍在努力學習當中!環境所限,日曬雨淋。部分苦苣苔科雖然開花&出走莖,但D葉淋雨後都很殘!見到呢張蝴蝶蘭的花堆在一堆,估計是太曬,花莖太短,所以花太密,分佈不夠好看。希望開花之餘,越種越好,慢慢學!

Good , 乖啦, 去欣賞下先  發表於 2016-9-1 21:03
回復

Melb 發表於 2016-9-1 19:25:50 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2016-8-31 22:58
係我有種緊喜蔭,已知開花的chocolate cream & blue heaven. 另外苦苣科今年開過花有藍紫色長筒花,紅色 ...

chocolate cream & blue heaven. 我都有種

咁蘭花有種咩品種呀?
回復

fun 發表於 2016-9-2 21:16:47 來自手機 |顯示全部樓層
請問是不是用古x肥?這麽多花。
回復

Claim 發表於 2016-9-2 22:21:10 來自手機 |顯示全部樓層
fun 發表於 2016-9-2 21:16
請問是不是用古x肥?這麽多花。

謝謝賞花!肯定不是古x肥,屋企無買呢D肥料。其他食用植物,例如無花果,木瓜……主要都是用牛屎肥浸水做肥料,蘭花無乜俾肥,有時落雨後,魚缸太滿(魚缸都是日曬雨淋),就用魚缸D水淋花,平時就用山水淋花。
回復

B17 發表於 2016-9-2 22:36:49 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2016-9-2 22:21
謝謝賞花!肯定不是古x肥,屋企無買呢D肥料。其他食用植物,例如無花果,木瓜……主要都是用牛屎肥浸水做 ...

牛屎肥係指執嚿牛屎番嚟做嘅肥
回復

beebee 發表於 2016-9-3 21:28:53 |顯示全部樓層
好多靚花
回復

Claim 發表於 2016-9-6 21:01:54 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-2 22:36
牛屎肥係指執嚿牛屎番嚟做嘅肥

牛屎肥是在上環菜種子買的粒肥,從荷蘭入口,2kg一包。我浸水,用液肥,快D見效。用無用的膠水樽,大約放水樽容量十份一,加水到大半樽滿,千萬別装滿水,留空氣位發酵,幾日開樽蓋放氣(似環保酵素),一星期/一個月後,開稀淋花。我覺得比較便宜,環保,少味(比雞屎肥)。你可在這網站,search 牛屎(甚至雞屎),有D種自家食用的花友會買25kg一包。
回復

B17 發表於 2016-9-6 21:16:59 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2016-9-6 21:01
牛屎肥是在上環菜種子買的粒肥,從荷蘭入口,2kg一包。我浸水,用液肥,快D見效。用無用的膠水樽,大約放 ...

很詳細的資訊
回復

Claim 發表於 2016-11-29 17:38:28 來自手機 |顯示全部樓層
跳舞蘭開花了!國蘭也出花菖!
回復