請教種薄荷

作者: estw 發表于 2016-8-30 18:00:30
1908 12

年頭獲贈一小盆薄荷, 換盆後一直放在窗台種, 種到現在棵薄荷的形態好似藤蔓咁, 好醜樣,  想請教是否種的方法不正確, 及知不知昰什麼品種. 另外, 我發現葉片有點點, 搵過又吾覺有虫, 請問知不知是什麼, 是否有病?
2.jpg 1.jpg 3.jpg

吾好意思, 相片要縮到咁細先傳到.
gtrnismo 發表於 2016-8-31 08:53:43 來自手機 |顯示全部樓層
圖太細
點點什麼顏色?

你說藤蔓,原因大概有2:
a) 陽光不足,不單只高空發展,莖還很軟, 葉偏淺色
b) 缺乏修剪,你夠狠剪上,支才會橫生,比倒message佢主莖木質化
回復

estw 發表於 2016-8-31 19:39:45 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝提供意見!點點是黑色的,莖真的很軟,應該點剪?是否將垂落黎的枝葉剪掉?
回復

estw 發表於 2016-8-31 19:55:26 來自手機 |顯示全部樓層
終於知點傳相喇,呢張清楚啲。 14726442856901759030786.jpg
回復

estw 發表於 2016-8-31 20:01:46 來自手機 |顯示全部樓層
黑色的點點 1472644700060-66760895.jpg
回復

mmui 發表於 2016-9-1 10:18:19 |顯示全部樓層
紅蜘蛛, 掉左佢啦, 仲要檢查下其他有冇. 野開左就煩.  薄荷要夠陽光, 室內一般唔會種得靚. 你要, 可以俾過你, 粉嶺, 葵興取
回復

estw 發表於 2016-9-1 13:00:13 來自手機 |顯示全部樓層
吓!紅蜘蛛,我檢查過吾見有,真係要掉?隔離仲有其他植物,好驚!
回復

estw 發表於 2016-9-1 14:02:26 來自手機 |顯示全部樓層
剪剩咁多,噴咗啲辣椒水,請問還值得留嗎? 1472709148661-2026046069.jpg
回復

mmui 發表於 2016-9-1 14:27:57 |顯示全部樓層
旁邊棵都好似唔妥, 啲葉有問題. 唔係紅GG都係有病. 可以剪上面健康2Y浸水出根種過, 睇下會唔會好啲.
回復

estw 發表於 2016-9-1 14:35:09 來自手機 |顯示全部樓層
mmui 發表於 2016-9-1 14:27
旁邊棵都好似唔妥, 啲葉有問題. 唔係紅GG都係有病. 可以剪上面健康2Y浸水出根種過, 睇下會唔會好啲. ...

好的,多謝你的意見,等我試下浸吾浸到,吾得再問你攞,粉嶺我都方便
回復

estw 發表於 2016-9-1 22:29:36 來自手機 |顯示全部樓層
最後都係決定全部掉走,當我清理的時候,順便執下另一盆植物,發現果然有隻好細紅色蛛蛛响盆底吊住條絲蕩下蕩下,樓上朋友果然眼利,冇睇錯。想問呢啲蜘蛛通常只得一隻,定還是會有家族成員?我已經將成盆薄荷掉咗,放隔離棵種吾成的蕃茄都掉埋,只剩番發現蜘蛛的百香果,種咗好耐的室內盆裁,及之前同蕃茄種埋一齊,最初吾知係咩黎,請教過網友後先知道係到手香,這樣,還會吸引到紅蜘蛛嗎?暫時呢幾盆植物都冇出現類似薄荷的情况,咁是否冇事?
回復

mmui 發表於 2016-9-2 11:14:11 |顯示全部樓層
紅gg一搬係唔通風,焗先會出現, 同咩植物冇關, 經常留意下葉背有冇, 多啲嘖水都可以預防.
回復

estw 發表於 2016-9-2 23:13:26 來自手機 |顯示全部樓層
mmui 發表於 2016-9-2 11:14
紅gg一搬係唔通風,焗先會出現, 同咩植物冇關, 經常留意下葉背有冇, 多啲嘖水都可以預防.  ...

明白,謝謝
回復