長筒花 (2016-2020)

作者: B17 发表于 2016-8-14 14:49:13
30574 349
ET0404 發表於 2018-9-5 15:26:32 |顯示全部樓層
17大,Robert 仔今次深色咗,合格嗎?

B17 發表於 2018-9-5 15:54:07 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-9-5 15:26
17大,Robert 仔今次深色咗,合格嗎?

靚晒

我既都有
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'-2018-004.jpg

另一朵,被吃掉
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'-2018-005.jpg
ET0404 發表於 2018-9-5 16:56:22 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-5 15:54
靚晒

我既都有

邊個咁大膽食咗朵花? 要斬立決
B17 發表於 2018-9-5 16:58:52 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-9-5 16:56
邊個咁大膽食咗朵花? 要斬立決

見唔到,可能係曱甴
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-5 17:35:50 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-5 15:54
靚晒

我既都有

種得好靚,無乜徒長好正呀
B17 發表於 2018-9-5 18:56:33 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-5 17:35
種得好靚,無乜徒長好正呀

掉出露台就唔徙長,不過有機會曬燶,要搵遮蔭位
小雷子 發表於 2018-9-5 19:55:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-5 16:58
見唔到,可能係曱甴

曱甴應該唔會食花!會唔會係雀仔貪玩,用朵花來佈置鳥巢!
B17 發表於 2018-9-20 11:40:33 |顯示全部樓層
Achimenes Hugues Aufray第一齊朵,色淡
Achimenes Hugues Aufray-2018-013.jpg
B17 發表於 2018-9-30 22:10:58 |顯示全部樓層
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler',唔知點解今年色咁淡
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'-2018-006.jpg
B17 發表於 2018-12-3 15:36:02 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-5-18 08:32
我的Hugues Aufray也生得好慢 Last Dawn 的花是怎樣架?  我的沒有了~

上次給你的Hugues Aufray還健在嗎?需要鱗莖嗎?

自然枯萎,有4粒小鱗莖,已經算幾好
Achimenes Hugues Aufray-2018-014.jpg

收到了, 謝謝!  發表於 2018-12-6 18:11
pekklewin 發表於 2018-12-3 23:10:01 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-3 15:36

可以要一粒細的嗎?  上次的枯了只有一粒很細的鱗莖

B17
已寄出  發表於 2018-12-4 16:43
B17
ok,冇問題  發表於 2018-12-3 23:13
雙魚座 發表於 2018-12-4 10:43:56 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-3 15:36

B大好。請問長筒鱗莖點收藏和幾時種好。它的做法和貓蟲有什麼分別呢?
B17 發表於 2018-12-4 11:02:25 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-4 10:43
B大好。請問長筒鱗莖點收藏和幾時種好。它的做法和貓蟲有什麼分別呢?

長筒試過入雪櫃,會死的
花友試過用紙包住收藏,忘記左,有日搵番,未死,仲發左芽
我會留佢係泥裡面,乾就淋小小水,天氣回暖先正常淋,等發芽
試過3月掘左1粒用水浸,可能氣溫未啱,結果1個月後先發芽,雖然唔算成功,不過鱗莖浸水係會刺激發芽

花貓通常唔係冬天收鱗莖,基本上一收就種,如果冬天收,一樣留泥中等發芽

謝謝!  發表於 2018-12-4 17:47
pekklewin 發表於 2018-12-4 11:11:21 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-4 10:43

個人經驗 : 收蟲後放zip袋, 放入盒內, 不時望下有否發毛, 第二年見發芽就種
小雷子 發表於 2018-12-4 13:30:41 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-12-4 11:11
個人經驗 : 收蟲後放zip袋, 放入盒內, 不時望下有否發毛, 第二年見發芽就種 ...

如果全棵已枯,泥下的蟲蟲還會長大嗎?
我有棵,有好多蟲蟲,但大部分只得4mm長!呢D係咪太弱,冇用?
pekklewin 發表於 2018-12-4 13:46:32 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-4 13:30
如果全棵已枯,泥下的蟲蟲還會長大嗎?
我有棵,有好多蟲蟲,但大部分只得4mm長!呢D係咪太弱,冇用? ...

枯左可以收, 細粒都發到的
小雷子 發表於 2018-12-4 13:51:47 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-12-4 13:46
枯左可以收, 細粒都發到的

好呀!明白!
B17 發表於 2018-12-21 18:49:33 |顯示全部樓層
小君 發表於 2018-1-2 12:10
我已經開了三朵花了。可惜不會放圖片,

xAchimenantha Northwoods Sunburst,搞左一年,終於有冧
xAchimenantha Northwoods Sunburst-2017-009.jpg
小君 發表於 2018-12-21 18:54:31 |顯示全部樓層
有花開了成功。
小雷子 發表於 2018-12-21 18:55:56 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-21 18:49
xAchimenantha Northwoods Sunburst,搞左一年,終於有冧

恭喜!
呢隻冬天唔洗休眠?