長筒花 (2016-2020)

作者: B17 发表于 2016-8-14 14:49:13
30580 349
B17 發表於 2018-6-12 18:12:17 |顯示全部樓層
198樓,Hugues Aufray消失的蟲蟲,終於現身,唔知點解,多左一棵
Achimenes Hugues Aufray-2018-010.jpg
rumer 發表於 2018-6-12 21:07:05 來自手機 |顯示全部樓層
跑入黎交第一次長筒功課~
接左返黎剛好2個月零1日的Hugues Aufray 有兩枝苖仔了~因為唔捨得剪任何一棵所以睇下可唔可以繼續同時種在同一個盆裡~(遲些會去換個大少少嘅盆~暫時就勉強小苖住劏房啦~
B17 發表於 2018-6-12 21:38:53 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-12 21:07
跑入黎交第一次長筒功課~
接左返黎剛好2個月零1日的Hugues Aufray 有兩枝苖仔了~因為唔捨得剪任何一棵所 ...

同一批鱗莖,細左小小,加把勁啊
rumer 發表於 2018-6-12 22:12:28 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-12 21:38
同一批鱗莖,細左小小,加把勁啊

Haha 多謝B大鼓勵呀~
一定會加油希望可以追上大家的進度~
不過都好想向你們請教長筒會需要噴水嗎?
因為覺得葉子有點乾乾~摸上去脆脆的有點怕會斷掉~不知道是不是因為房裡會開冷氣水份被抽掉了 而且這隻長筒頂芽這兩天中心點有點啡啡的。。不知那是新葉的毛毛還是曬燶了又或是有菌。。
B17 發表於 2018-6-12 22:17:41 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-12 22:12
Haha 多謝B大鼓勵呀~
一定會加油希望可以追上大家的進度~
不過都好想向你們請教長筒會需要噴水嗎?

室內種染菌機會低,冷氣會否太乾,未試過唔知,真的話,噴水都冇用,入溫室或有效
rumer 發表於 2018-6-12 22:25:24 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-12 22:17
室內種染菌機會低,冷氣會否太乾,未試過唔知,真的話,噴水都冇用,入溫室或有效
...

謝B大提示呀~那我試下送佢入溫室先~Hehehehe
一定要加油令小苖長得健康又漂亮~
B17 發表於 2018-7-2 16:36:09 |顯示全部樓層
有風雨蘭擋住,Hugues Aufray一樣曬燶
Achimenes Hugues Aufray-2018-011.jpg

last dawn更大鑊,幾乎全燶
Achimenes Last Dawn-2018-004.jpg
小雷子 發表於 2018-7-2 16:41:46 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-2 16:36
有風雨蘭擋住,Hugues Aufray一樣曬燶

近排陽光唔算好勁,都攪到咁!可唔可以擺去蘭花果邊?
B17 發表於 2018-7-2 16:46:22 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-2 16:41
近排陽光唔算好勁,都攪到咁!可唔可以擺去蘭花果邊?

小小一角已經有7-8盆蘭花加一大盆竹節秋海棠
小雷子 發表於 2018-7-2 16:48:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-2 16:46
小小一角已經有7-8盆蘭花加一大盆竹節秋海棠

有咁多位!比我就加個層架!可以放花貓及長筒!向高空發展!
B17 發表於 2018-7-2 16:53:38 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-2 16:48
有咁多位!比我就加個層架!可以放花貓及長筒!向高空發展! ...

雖然唔用層架,但係已經高空發展左
B17 發表於 2018-7-7 19:18:08 |顯示全部樓層
以為Grandiflora 'Robert Dressler'已經滅絕,點知又有一棵標出來

Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'-2018-002.jpg
小雷子 發表於 2018-7-7 23:40:56 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-7 19:18
以為Grandiflora 'Robert Dressler'已經滅絕,點知又有一棵標出來

咁奇怪!你啲泥會重用?
B17 發表於 2018-7-8 00:14:46 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-7 23:40
咁奇怪!你啲泥會重用?

會架,一直用落去
小雷子 發表於 2018-7-8 00:22:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-8 00:14
會架,一直用落去

唔錯!常常收到驚喜植物!好似阿拉丁神燈一樣,淋3次水,就變出黎!
B17 發表於 2018-7-9 16:35:59 |顯示全部樓層
last dawn曬傷無法復原,剪頂再來
Achimenes Last Dawn-2018-005.jpg
B17 發表於 2018-8-17 18:32:56 |顯示全部樓層
Achimenes Last Dawn無法回復舊觀,已放棄
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'生長Ok,狀態唔錯
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'-2018-003.jpg
小雷子 發表於 2018-8-17 18:59:14 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-17 18:32
Achimenes Last Dawn無法回復舊觀,已放棄
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'生長Ok,狀態唔錯 ...

唔見你update Achimenes Hugues Aufray,係咪巳經掉左啦?
B17 發表於 2018-8-17 19:04:18 |顯示全部樓層

漏左Achimenes Hugues Aufray,4月尾發芽到依加,只長高,仲未有冧
Achimenes Hugues Aufray-2018-012.jpg
小雷子 發表於 2018-8-17 19:08:31 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-17 19:04
漏左Achimenes Hugues Aufray,4月尾發芽到依加,只長高,仲未有冧

冇晒爛葉都幾好!好快會有花!