新手 弱弱的試種+請教

作者: giptenaj 發表于 2016-8-12 11:18:52
905 4
家中唯一嘅植物bb,買反黎即刻同佢影左張model相(≧∇≦)

請教下大大們:
1. 店員話唔使換盆換泥,但係我見佢用嘅泥同一般多肉用粗粒果啲唔同,係咪都係換左佢好啲?
2. 如果換左,點知肉肉已經適應左新泥土&開始生根呢?

麻煩哂~
tonylhk 發表於 2016-8-12 16:09:30 |顯示全部樓層
你好~~ 歡迎你加入多肉世界!
種多肉植物之前, 首先你要知道, 佢係咩生長週期, 就你圖中屬於冬型品種, 意思即係熱既時候停止生長, 涼既時候先會生長;
就而家既天氣, 佢應該處於休眠期 (除非你既環境係長期開冷氣), 否則不建議去換泥, 而淋水亦只可輕輕比一點點就好了~
* 如果你打算放室外種(太陽直接照射既環境), 應選擇晚上淋水, 大汗大濕~

夏天: 晚上淋水, 約1, 2星期一次 (少水)

冬天: 可選擇早上淋水, 3-5日一次 (淋至盆底出水)
回復

giptenaj 發表於 2016-8-12 19:33:58 來自手機 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2016-8-12 16:09
你好~~ 歡迎你加入多肉世界!
種多肉植物之前, 首先你要知道, 佢係咩生長週期, 就你圖中屬於冬型品種, 意思 ...

原來係冬型品種黎咖~ 長知識了~
而家放係窗台邊,見呢幾日陰陰濕濕甘都唔敢淋水住。。。
希望佢可以安全甘過到夏季啦~
回復

tonylhk 發表於 2016-8-15 09:25:02 |顯示全部樓層
giptenaj 發表於 2016-8-12 19:33
原來係冬型品種黎咖~ 長知識了~
而家放係窗台邊,見呢幾日陰陰濕濕甘都唔敢淋水住。。。
希望佢可以安全 ...

你放住唔好理佢先, 而家最緊要係通風~
等佢習慣左你個位, 先慢慢比水啦~
回復

giptenaj 發表於 2016-8-31 12:09:04 來自手機 |顯示全部樓層
Update:
岩岩去完旅行反黎見佢啲葉黃哂軟淋淋甘,一掂就甩,手多多的佢出黎睇見佢條莖啡左一撻,請問佢係咪爛左???
回復