兩盆玫瑰可以怎處理,不知原因

作者: rose168 發表于 2016-8-3 00:37:51
837 4
我都努力搶救,第二幅圖棵至從我噴了殺蟲藥後,葉就全死,花開開下唔識再開,我決定忍心,葉花全剪,但過了4,5日棵幾枝莖都冇反應。請問各高手可以點做

第一幅圖,係花園街買左返來唔夠兩日,所以花都開始花莖變黃了,我已唔比佢直接曬太陽,但好似不見有改善
花間使者II 發表於 2016-8-3 10:11:11 |顯示全部樓層

如果嘖了殺蟲藥, 再現在的"大暑"情況下的勁猛太陽曬一下是會很傷的, 小心啊。
我之前有批野生金邊玫瑰, 放置在太多陽光或太陰暗位置都會生長不好,轉了3 次位置才找好合適佢生長,
才漸漸回復正常較好一點, 有時都覺得幾難攪o架。
回復

rose168 發表於 2016-8-3 10:43:35 |顯示全部樓層
謝謝花師兄

真係想放棄種玫瑰, 但佢真係太美麗, 我已一次過買了4棵回來做實驗.
回復

花間使者II 發表於 2016-8-3 16:24:16 |顯示全部樓層
....唔係咁鍾意香港o的售賣方式, 只指出來源地, 品種/花名方面就含糊不清。
其實消費者能清楚了解到詳情, 才能對玫瑰植物的日後種植處理有幫助呢
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-8-3 18:44:59 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2016-8-3 16:24
....唔係咁鍾意香港o的售賣方式, 只指出來源地, 品種/花名方面就含糊不清。
其實消費者能清楚了解到詳情, ...

外國種未必一定好,不耐熱

~對 ! :) 玫瑰都幾蝦人種的, 我都摸索緊 >_<  發表於 2016-8-4 10:17
回復