Episcia Thad’s Yellow Birds (分享自Purple17)

作者: 亞米米 发表于 2016-8-2 09:42:13
1555 18
2016.1.19收到Purple17花友嘅分享,曾經以為佢唔得,點知轉個身佢就開花。
謝謝Purple17嘅分享~

評分

查看全部評分

mayl12 發表於 2016-8-2 19:48:59 |顯示全部樓層
very beautiful !
Melb 發表於 2016-8-2 20:08:59 |顯示全部樓層
好靚呀   
亞米米 發表於 2016-8-4 13:14:44 |顯示全部樓層

謝謝~
亞米米 發表於 2016-8-4 13:15:09 |顯示全部樓層

哈哈~我都覺得好靚~
iluvuboyz 發表於 2016-8-4 16:32:18 |顯示全部樓層
花花好靚丫~~甘快就種到開花, 好開心呢~~~
Melb 發表於 2016-8-4 20:20:40 |顯示全部樓層
亞米米 發表於 2016-8-4 13:15
哈哈~我都覺得好靚~

加油
亞米米 發表於 2016-8-5 08:10:32 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-8-4 16:32
花花好靚丫~~甘快就種到開花, 好開心呢~~~

謝謝~~係呀~我都冇諗到半年左右就開花~~
本來放响屋企~但係佢就唔長大~一放咗响公司佢就快速成長~
亞米米 發表於 2016-8-5 08:11:33 |顯示全部樓層

大家一齊加油~~*\* ^o^ */*

^^  發表於 2016-8-6 19:09
iluvuboyz 發表於 2016-8-5 11:47:46 |顯示全部樓層
亞米米 發表於 2016-8-5 08:10
謝謝~~係呀~我都冇諗到半年左右就開花~~
本來放响屋企~但係佢就唔長大~一放咗响公司佢就快速成長~  ...

yellow bird我放系office種左差不多成年了, 葉就生到大大塊, 花就完全吾見~~~
亞米米 發表於 2016-8-8 08:36:24 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-8-5 11:47
yellow bird我放系office種左差不多成年了, 葉就生到大大塊, 花就完全吾見~~~  ...

你放响公司嘅位有冇少少陽光呀~?
我放花嘅窗位..早上由7點晒到11時左右~
wongcc 發表於 2016-8-8 17:27:16 來自手機 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-8-5 11:47
yellow bird我放系office種左差不多成年了, 葉就生到大大塊, 花就完全吾見~~~  ...

艾粒大大,謝謝你的慷慨分享,我的小黃花也開花了,總算交到功課,再次謝謝你!也謝謝亞米米的割愛精神,謝謝purple17樓主的大方分享承諾,感謝你們!銘記!
2016-08-06-11-11-32 (1).png
亞米米 發表於 2016-8-9 08:40:55 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-8-8 17:27
艾粒大大,謝謝你的慷慨分享,我的小黃花也開花了,總算交到功課,再次謝謝你!也謝謝亞米米的割愛精神, ...

正想問你要唔要yellow bird bb呀~~
wongcc 發表於 2016-8-9 13:04:14 來自手機 |顯示全部樓層
亞米米,真的很謝謝你的心意呢!我們一同種好隻小黃花吧!
iluvuboyz 發表於 2016-8-10 14:34:41 |顯示全部樓層
亞米米 發表於 2016-8-8 08:36
你放响公司嘅位有冇少少陽光呀~?
我放花嘅窗位..早上由7點晒到11時左右~  ...

由早到晚都有散射光架~~~
之前有一棵因為放得太近窗邊, 吾知點解c左了, 所以而家吾敢放窗邊~~
不過岩岩好似見到佢有一個花lum了~~~ 希望無眼花啦~~
iluvuboyz 發表於 2016-8-10 14:36:09 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-8-8 17:27
艾粒大大,謝謝你的慷慨分享,我的小黃花也開花了,總算交到功課,再次謝謝你!也謝謝亞米米的割愛精神, ...

Wow!!!~cc好犀利呀!!!~甘快就開到花~~~好羨慕呢~~~
我果棵好似有第一個花lum喇!!!~~期待中~~~~
wongcc 發表於 2016-8-11 08:30:16 來自手機 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-8-10 14:36
Wow!!!~cc好犀利呀!!!~甘快就開到花~~~好羨慕呢~~~
我果棵好似有第一個花lum喇!!!~~期待中~~~~{:emoji_01 ...

好嘢,恭祝你養花成功,你都好快有花睇啦!

Thanks cc~~^^  發表於 2016-8-11 15:29
亞米米 發表於 2016-8-11 08:37:37 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-8-9 13:04
亞米米,真的很謝謝你的心意呢!我們一同種好隻小黃花吧!

唔客氣~~
其實我都仲睇緊棵yellow bird有咩野要求...太多光又卷葉..太少又唔肯生長..-_-
亞米米 發表於 2016-8-11 08:41:17 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-8-10 14:34
由早到晚都有散射光架~~~
之前有一棵因為放得太近窗邊, 吾知點解c左了, 所以而家吾敢放窗邊~~
不過岩岩好 ...

哈哈哈哈~~見到花蕾即係光線OK啦~~

期待成功開花~~^^  發表於 2016-8-11 15:30