Akai Ryu 麟莖爛咗 ????

作者: gcomplok 发表于 2016-7-16 23:04:41
1531 4

呢排發覺外國馴化既紅龍生啲新夾變哂形,有啲新苗甚至一出嚟未變夾就枯黑咗
我本來諗住換咗啲新水苔,但尋晚返嚟先知棵紅龍奶嘢大獲了

有數個夾近根部葉爛枯咗.....好多葉軟林林,我將個盆傾向邊一到,啲葉就 DUMP 去個邊
將成棵嘢拆出嚟,個莖根超大超強壯 (但唔小心整斷一半黑根   ....)

紅白既麟莖有圖中現象......我巳剪咗啲爛既部份,仲有白霉係爛根莖到
請問是介質過舊引致嘛 ???
定係有菌 ??? 我第一次遇見上述情況

種植環境 :早上最少 4 至 5 個小時強光直射,再加下半晝 1 小時多陽光......晚上最加燈
品種為純種 Akai Ryu ( TC 苗巳馴化種植一年多)
介質用全水苔加石英砂,唔會腰水
澆水用蒸餾水,定時餵食昆蟲
Akai Ryu--Rhizome.jpg
Akai Ryu--Rhizome 2.jpg
Akai Ryu--Rhizome 3.jpg
Victor9394 發表於 2016-7-18 09:25:06 |顯示全部樓層
熱得滯

我D夾近期都係咁
gcomplok 發表於 2016-7-18 15:36:08 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-7-18 09:25
熱得滯

我D夾近期都係咁

Victor  兄,依家棵嘢都唔係好樂觀吖,換盆期間我分麟莖時,唔小心整爛哂其中一個麟莖啲根.....
依家呢個麟莖一條根都無.....我只有保持水苔高濕,照哂太陽...但又怕佢再人俾高溫影響,再爛過
你可有經驗 / 意見提供嘛

我覺紅色系夾係高溫環境比較容易受影響,我其他如 G16 / B52 雖然都受高溫影響到,但紅色系既夾受高溫影響最明顯
Victor9394 發表於 2016-7-18 15:46:55 |顯示全部樓層
拆佢出黎,用個透明玻璃樽裝住,入純水,照樣每日曬太陽
為左確保D水唔會太熱,最好用個大樽,裝多D水
只要有純水有太陽同夠涼就會生返D根
gcomplok 發表於 2016-7-18 16:29:14 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-7-18 15:46
拆佢出黎,用個透明玻璃樽裝住,入純水,照樣每日曬太陽
為左確保D水唔會太熱,最好用個大樽,裝多D水
只 ...

嗚......外國 TC 馴化嫁嘛......如果咁玩完好唔值
為咗避免爛根,我巳特登用大量水苔 + 石英砂 + 厚高盆......
點知一樣奶嘢
希望生到喇,因為好多新苗都枯枯地

我啱啱整完,謝謝 Victor 兄既專業意見