請問這盆是雙心皮草嘛?

作者: Maiko 发表于 2016-7-16 17:59:16
1751 18
第一次在這裡放相片,因為我不太清楚分類,這盆是由小苗種了九個月的,因為甩左名牌貼紙,一直唔知係乜,最近氣勢好強大咁突然冒花,才開始找資料,希望佢越長越大盆
B17 發表於 2016-7-16 18:55:00 |顯示全部樓層
盆細花大,好利害啊
Maiko 發表於 2016-7-17 07:35:39 來自手機 |顯示全部樓層
powergun好似呀!即是這花是7月左右開的啦,不過佢生得好慢的,可能8月才開
Maiko 發表於 2016-7-17 07:37:32 來自手機 |顯示全部樓層
本來係小苗,又唔長大咁,就一直用小盆種,近三個月才突然長大,好巨型的葉我都唔知佢乜黎,而家有花才問返個名咋。
powergun 發表於 2016-7-17 09:35:18 |顯示全部樓層
Maiko 發表於 2016-7-17 07:37
本來係小苗,又唔長大咁,就一直用小盆種,近三個月才突然長大,好巨型的葉我都唔知佢乜黎,而家有花才問返 ...

我的都係好細棵就種的, 睇住佢大到開花的, 真的好興奮的
powergun 發表於 2016-7-17 09:37:13 |顯示全部樓層
Maiko 發表於 2016-7-17 07:35
powergun好似呀!即是這花是7月左右開的啦,不過佢生得好慢的,可能8月才開

似就應該不是雙心皮草了, 葉就大得唔慢的, 但花冧就長得好慢了
Maiko 發表於 2016-7-17 11:00:22 |顯示全部樓層
吓?不是這個名嘛? 咁可能真係要等到開花才可以知芳名了...
powergun 發表於 2016-7-17 11:10:46 |顯示全部樓層
Maiko 發表於 2016-7-17 11:00
吓?不是這個名嘛? 咁可能真係要等到開花才可以知芳名了...

睇葉應該係Chirita Aiko來的
Maiko 發表於 2016-7-17 11:14:43 |顯示全部樓層
這個名, 好難記, 等我開左花, 再PO上來分享和問下佢是否叫這個Chirita Aik 吧...謝謝你
powergun 發表於 2016-7-17 11:17:01 |顯示全部樓層
Maiko 發表於 2016-7-17 11:14
這個名, 好難記, 等我開左花, 再PO上來分享和問下佢是否叫這個Chirita Aik 吧...謝謝你 ...

如果係咁的就係了
http://hkplants.com/thread-173205-1-1.html

澄清: Chirita 係雙心皮草屬的
search 一輪後, 似報春苣苔屬(Primulina) 原來即係雙心皮草屬(Chirita)來的, 如兩者有別, 請高人指正

Maiko 發表於 2016-7-17 13:28:08 |顯示全部樓層
黃色花?..希望我係啦, 打開左口了, 我估一星期會開花.
你好有研究精神呀, 我就是見分類太多, 我不敢PO相片, 怕放錯分類...看來要勤力一點先可適應這裡生活...
powergun 發表於 2016-7-17 13:40:10 |顯示全部樓層
Maiko 發表於 2016-7-17 13:28
黃色花?..希望我係啦, 打開左口了, 我估一星期會開花.
你好有研究精神呀, 我就是見分類太多, 我不敢PO相片, ...

一星期咁快就開花呀, 我個棵似重有排的

是的, 我真係好似科學家的, 但因d名好多都似係又唔係的, 所以好易搞錯的, 我地論壇得報春苣苔屬(Primulina), 無雙心皮草屬(Chirita)的分類, 我初初都以為兩者係唔同的, 但搵下至知原來的相同的, 之前搞錯左唔好意思呀

報春苣苔屬(Primulina)係現在的屬名 已取代舊的雙心皮草屬(Chirita)  發表於 2016-7-27 21:59
Maiko 發表於 2016-7-17 13:46:50 |顯示全部樓層
唔好唔好意思呀, 起碼我而家知有兩個品種名, 係會咁樣樣的囉..其實D名好專業, 所以我初入來, 真的好混亂呀, 暫時只要種得健康, 和會開花的, 我就已好满足, 無想過品種的問題.
Maiko 發表於 2016-7-26 22:20:03 來自手機 |顯示全部樓層
終於開花了呀。黃色的

好靚(=^^=)  發表於 2016-7-31 11:20
嘩.......  發表於 2016-7-27 11:48

評分

查看全部評分

Maiko 發表於 2016-7-27 21:46:01 |顯示全部樓層
唔知可以開幾多日, 還有幾朶在等開花,
dtyhbv 發表於 2016-7-31 08:41:09 |顯示全部樓層
Chirita係舊屬,入面好多品種已經歸入Primulina
Maiko 發表於 2016-8-1 11:13:22 來自手機 |顯示全部樓層
原來會連開幾朶架。開左一星期了。由有花苞到而家都幾個月,真是抵睇

嘩....巧勁...超靚^^  發表於 2016-8-1 18:39

評分

查看全部評分

Maiko 發表於 2016-8-1 22:40:48 |顯示全部樓層
Maiko 發表於 2016-8-1 11:13
原來會連開幾朶架。開左一星期了。由有花苞到而家都幾個月,真是抵睇

第一次開花, 估唔到係咁, 因為種得太耐, 我其實一直唔知這棵係乜黎架.