加拿大主人家的花園

作者: ChanKwingYin 發表于 2016-7-13 10:01:52
3093 51
powergun 發表於 2016-7-13 15:20:29 |顯示全部樓層

大陸都有呢個問題的, 中國雖地大但人口仍多, 要解決人口過多問題, 大陸政府曾強推一孩政策的, 但又會做成性別不均同埋人口老化的問題, 都係頭痛的
回復

powergun 發表於 2016-7-13 15:23:45 |顯示全部樓層

上邊放人入黎好似係根據基本法的, 因上幾十年香港男人多北上娶妻, 依家就係讓呢d 家庭有秩序的來港團娶的, 唔知係咪啦
回復

老公仔 發表於 2016-7-13 15:33:50 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-7-13 15:15
sorry dont know,but the humidity is high so there is no 大火

世事無絕對,香港濕度高唔高,有冇山火?

凡事都有好壞。

年青人唔駛揾食?住森林唔通要每日要用四、五個鐘上、下班?

你試過有事的時候叫天天不應,叫地地不靈的無助嗎?

回復

ChanKwingYin 發表於 2016-7-13 15:36:44 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2016-7-13 15:33

凡事都有好壞。

they adapted already, and destroying the environment isnt a smart move ,
the polluntants have made the people sick
回復

powergun 發表於 2016-7-13 16:15:21 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2016-7-13 15:33

凡事都有好壞。

濕度高時確係少d 山火的, 乾燥時山火會高好多的

加拿大可能長期低溫, 山火可能真係少d 都唔奇的

tk you  發表於 2016-7-14 00:05
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-7-14 00:05:40 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-7-13 13:26
個花園咁多靚花花,大大係咪都唔捨得個花園呀
謝謝分享  ...

i miss the garden and the host
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-7-18 15:58:14 |顯示全部樓層
ALL PHOTOS WERE TAKEN IN 30/6 AND 7/1/2016
回復

Purple17 發表於 2016-7-18 21:27:33 來自手機 |顯示全部樓層
超級靚呀!另外有無人答到我呢種花係咩?
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-7-18 22:08:07 |顯示全部樓層
Purple17 發表於 2016-7-18 21:27

牡丹花
回復

Aking 發表於 2016-7-19 13:12:29 |顯示全部樓層
Purple17 發表於 2016-7-18 21:27

睇埋啲葉就似這種芍藥:
Sarah Bernhardt Chinese Peony
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-7-19 15:23:54 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-7-19 13:12
睇埋啲葉就似這種芍藥:
Sarah Bernhardt Chinese Peony

Chinese Peony = 牡丹
回復

Aking 發表於 2016-7-19 16:54:22 |顯示全部樓層

其实都幾混乱的,如果Search "eony" 出来的是芍药或牡丹,
如果Search "Chinese Peony--全部‘’出来的是芍药, 如果轉為
"Chinese Peony--圖片‘’ 出来大多數是牡丹的照片。
但是Wiki 又話 Chinese Peony是芍药,同時百度文庫指出
Sarah Bernhardt 是芍药雜交品種,所以就當佢係芍药了,
都係估估下,唔知啱唔啱架

回復

ChanKwingYin 發表於 2016-7-19 16:55:36 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-7-19 16:54
其实都幾混乱的,如果Search "Peony" 出来的是芍药或牡丹,
如果Search "Chinese Peony--全部‘’出来的 ...

tree peony 牡丹

睇葉就知係芍藥 最多可能係牡丹同芍藥雜交種 但肯定唔係純牡丹 牡丹係裂葉的  發表於 2016-7-19 19:33
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-7-19 17:00:50 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-7-19 16:54
其实都幾混乱的,如果Search "Peony" 出来的是芍药或牡丹,
如果Search "Chinese Peony--全部‘’出来的 ...

same to 薑黃 鬱金 莪朮http://klol.pixnet.net/blog/post ... 3%E7%9A%84%E5%97%8E
回復

Aking 發表於 2016-7-19 17:36:10 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-7-19 17:00
same to 薑黃 鬱金 莪朮http://klol.pixnet.net/blog/post/38145512-%E8%96%91%E9%BB%83%E8%88%87%E9%AC% ...

呢個冇咁複雜,醫砭話鬱金即是薑黃,藥材唔可以亂講的,
食錯藥可能有相反效果的。
最近見買的薑黄出了芽,於是種咗落盆,而家有呎幾高,
唔知可不可以種活,希望可以開出這樣美麗的花

very expensive  發表於 2016-7-19 17:38
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-7-19 17:37:38 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-7-19 17:36
呢個冇咁複雜,醫砭話鬱金即是薑黃,藥材唔可以亂講的,
食錯藥可能有相反效果的。
最近見買的薑黄出了芽 ...

鬱金 curcuma aromatica
薑黃 curcuma longa
回復

Aking 發表於 2016-7-19 17:42:06 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-7-19 17:37

叫法可能唔同啩,都是指嗰個塊根。

http://yibian.hopto.org/yao/?yno=89
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-7-19 17:45:20 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-7-19 17:42
叫法可能唔同啩,都是指嗰個塊根。

http://yibian.hopto.org/yao/?yno=89

i amm not talking about chinese medicine

佢地係有藥效架, 敝喇! 越講越亂添 -_-||  發表於 2016-7-19 17:55
回復

Aking 發表於 2016-7-19 17:47:11 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-7-19 17:37

"ChanKwingYin : very expensive  發表於 4 分鐘前‘’

買咗十元都有幾塊,聲稱是有機的,不過細舊過普通
啲薑
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-7-19 17:48:02 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-7-19 17:47
"ChanKwingYin : very expensive  發表於 4 分鐘前‘’

買咗十元都有幾塊,聲稱是有機的,不過細舊過普 ...

i mean with flowers
回復