寄居我家的鳳梨,秋海棠,毬蘭

作者: Claim 發表于 2016-7-6 13:10:55
5458 41
Claim 發表於 2017-5-9 11:59:26 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-8 13:50
積水鳳梨好呀,易照顧,顏色又豔麗。

難怪我棵同秋海棠放同一位置,有徒長現象。 原來真的要曬,等我換 ...

其實我都唔確定呢種係唔係鳳梨, 在網上見到有D 叫 斑葉香露草 callisia fragrans? 有D 話係龍舌蘭科?
春天後, 真的長大了很多.  唔知是否徒長, 但直晒D 葉會紅&啡, 似太晒?  現放在少直晒的位, 其他鳳梨就任晒, 好多都生仔 & 出色了!  
回復

Claim 發表於 2017-5-9 12:04:39 來自手機 |顯示全部樓層
繼續在木瓜樹下生長的秋海棠,4月份全都開花了,希望今年都可以渡夏。

評分

查看全部評分

回復

Claim 發表於 2017-5-9 12:16:15 來自手機 |顯示全部樓層

這毬蘭今年最早有4球開花。

毬蘭

毬蘭

評分

查看全部評分

回復

AE380 發表於 2017-5-9 21:16:15 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2017-5-9 12:16
這毬蘭今年最早有4球開花。

好多球好靚啊....
回復

Claim 發表於 2017-5-16 10:43:35 來自手機 |顯示全部樓層
歡迎交流/交換鳳梨

評分

查看全部評分

回復

八王爺 發表於 2017-5-16 12:19:45 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2017-5-9 04:43
更新積水鳳梨大合照

好想交換啊!......
回復

AE380 發表於 2017-5-16 12:58:16 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2017-5-16 10:43
歡迎交流/交換鳳梨

請問那一種會比較細棵呢?
回復

Claim 發表於 2017-5-16 12:58:42 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-5-16 12:19
好想交換啊!......

八王爺有興趣, 太好了! 相中鳳梨有側芽/有多過一棵都可以換出. 或其他秋海棠.  請提出要邊棵, 或者有側芽的都分一棵給你.

最好可以換到龍舌蘭/虎尾蘭, 或鳳梨/秋海棠.  可以6月10日在花墟交收或另約.
回復

Claim 發表於 2017-5-16 13:07:33 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2017-5-16 12:58
請問那一種會比較細棵呢?

AE380, 你睇20樓的鳳梨大合照, 下面個張大合照相係細D.  25樓D鳳梨獨照主要是20樓上面張大合照的, 算是大D.  
回復

hiatus 發表於 2017-5-16 13:09:03 |顯示全部樓層
我也要種到好似你一樣甘大片
回復

AE380 發表於 2017-5-16 13:12:15 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2017-5-16 13:07
AE380, 你睇20樓的鳳梨大合照, 下面個張大合照相係細D.  25樓D鳳梨獨照主要是20樓上面張大合照的, 算是大 ...

謝謝Claim 的回覆....
我的意思是有無一種鳳梨是不會長太大
比較小型的
回復

Claim 發表於 2017-5-16 14:24:53 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2017-5-16 13:12
謝謝Claim 的回覆....
我的意思是有無一種鳳梨是不會長太大
比較小型的  ...

AE380, 其實我唔係好知道那種鳳梨是不會長太大, 可能要其他大大回應.  事實是, 大部份鳳梨是同一天到我家, 如果仍在20樓的下圖的話 (約2"-3"盆), 就是一直都沒長大/沒長側芽, 所以仍在細盆.  估計就是你的意思是 "有無一種鳳梨是不會長太大, 比較小型的".
回復

AE380 發表於 2017-5-16 14:43:51 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2017-5-16 14:24
AE380, 其實我唔係好知道那種鳳梨是不會長太大, 可能要其他大大回應.  事實是, 大部份鳳梨是同一天到我家 ...

不會長大的好啊....想試種....如能分享先謝謝
回復

川流不息 發表於 2017-5-16 16:31:35 |顯示全部樓層
美美的鳳梨葉子, 看一下都開心~ 謝謝!
回復

八王爺 發表於 2017-5-16 16:34:19 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2017-5-16 07:43
不會長大的好啊....想試種....如能分享先謝謝

來了來了!

大小這個每位花友種植地方不一樣,很難有統一的絕對標準。
但像樓主#25圖中的,應該地星是長不大的,全株直徑20CM 內。

至於積水,大部份可以越長越大,葉覆30CM 或以上。
其中只有小型的積水才不長大,例如FIREBALL。

另外,樓主圖中有一種水塔花,就是高高的那種,只會越長越高,約20-30CM高,直徑是不大的8CM以內。

未知道AE30 揀到自己的心水嗎?
回復

AE380 發表於 2017-5-16 17:55:32 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-5-16 16:34
來了來了!  

大小這個每位花友種植地方不一樣,很難有統一的絕對標準。

謝謝八爺百忙中抽空過來詳細解釋.....
但鳳梨科真的不認識.....有時在花墟見到而已
Claim大你看著辦吧....紅的....有斑的...漂亮的...有多的
便換給我吧....
回復

Claim 發表於 2017-5-21 18:28:37 來自手機 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2017-5-16 17:55
謝謝八爺百忙中抽空過來詳細解釋.....
但鳳梨科真的不認識.....有時在花墟見到而已
Claim大你看著辦吧... ...

謝謝欣賞。今天已送出了5隻積水鳳梨給你,希望你喜歡!
回復

Claim 發表於 2017-5-21 18:32:31 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-16 13:09
我也要種到好似你一樣甘大片

謝謝欣賞!今天分享给你5隻積水鳳梨,包括有此帖25樓的第一,第二,第八張相,另2隻鳳梨的相在20樓下圖。
回復

AE380 發表於 2017-5-22 21:14:22 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2017-5-21 18:28
謝謝欣賞。今天已送出了5隻積水鳳梨給你,希望你喜歡!

非常感謝 Claim 大大的無私分享....我好鐘意啊....
會努力種好佢的....再次謝謝....
回復

Claim 發表於 2017-5-26 10:52:45 來自手機 |顯示全部樓層
正在開花的鳳梨

評分

查看全部評分

回復