請教前輩佢係咪傳說中既夏石斛?

作者: sarshk2014 發表于 2016-7-5 10:11:49
1654 4

繽繽叫佢"紅寶石", 話係秋石斛, 我叫佢"笨笨", 應該係夏石斛。
舊年年尾買番嚟, 花謝後就冬眠, 訓足五個月, 五月出根, 六月出花莖, 七月開花。一片新葉都未生過。

點解依家開花架 ? 點解依排咁熱佢都無燒苞架 ? 依家開左冬天重會唔會開花架 ? 請各路前輩指教指教。
peter1953 發表於 2016-7-5 19:39:32 |顯示全部樓層

石斛只分兩類,在頂上長出一串而多花的是秋石斛,在莖上一節節之間長出一朵朵花的叫秋石斛,你那株分類上算是秋石斛,當然牠們不會分四個李節來命名的?
回復

sarshk2014 發表於 2016-7-6 09:36:47 |顯示全部樓層

Peter爺爺您打錯字啦!! 在莖上一節節之間長出一朵朵花的叫石斛。
當然牠們不會分四個節來命名的?
呵!! 呵!!
Peter爺爺您舊年見過佢架啦!! 重讚佢靚添。
咁秋石斛依家開左花秋天重會唔會開花架 ?
回復

peter1953 發表於 2016-7-6 20:04:29 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2016-7-6 09:36
Peter爺爺您打錯字啦!! 在莖上一節節之間長出一朵朵花的叫春石斛。
當然牠們不會分四個季節來命名的?
呵!!  ...

哈哈!真係老眼昏花啦,其實個春字同個季字我識打喎,不過真係太大意啦,多謝指正,如果你棵石斛生長環景合適,即係見佢快速長根長葉,一年開兩次花也不難,因為有粗生的品種是開花那節在長出一對新葉後又在新葉間出花菖的。
回復

sarshk2014 發表於 2016-12-27 09:58:18 |顯示全部樓層

好開心佢又開花啦! 冬天開花好似靚D咁, 所以佢應該係秋石斛。

請教各位大大佢英文名係唔係叫"Dendrobium Burana sundae"?
回復