毬蘭 日照要求

作者: pianist_iris 发表于 2016-7-3 01:47:41
7359 41
是咁的,未種過毬蘭,想試下。
想請教大家,屋企的環境是否適合?
有咩品種會建議?最好係粗生,無騎呢"香氣"

地點:室內窗邊,夏天基本上開冷氣但冷氣不會直接吹到 (溫度約27 左右吧)  
夏季光線:只有散光
冬季光線:午後開始有陽光入屋

謝謝!!
B17 發表於 2016-7-3 22:15:18 來自手機 |顯示全部樓層
適合種苦科多d
pianist_iris 發表於 2016-7-5 23:06:36 來自手機 |顯示全部樓層
真係無緣呀??
B17 發表於 2016-7-6 16:20:15 |顯示全部樓層

Hoya lacunosa,花友送嘅,露台太熱,曬傷咗。轉擺窗邊,出咗新葉,睇黎適合佢。
Aking 發表於 2016-7-6 17:43:48 |顯示全部樓層
最近都買了毬蘭小苗,放在窗邊一個月了,
開始時掉了一塊小葉,之後就隐稳定了,
依然健在,大大喜欢毬蘭的话可以試試,
反正不是很貴
pianist_iris 發表於 2016-7-6 23:17:20 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-7-6 16:20
Hoya lacunosa,花友送嘅,露台太熱,曬傷咗。轉擺窗邊,出咗新葉,睇黎適合佢。 ...

Google左下,白色毛毛花好靚bor
weekend 去花墟搵搵先
謝謝
pianist_iris 發表於 2016-7-6 23:20:06 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-7-6 17:43
最近都買了毬蘭小苗,放在窗邊一個月了,
開始時掉了一塊小葉,之後就隐稳定了,
依然健在,大大喜欢毬蘭的 ...

哦哦,即係窗邊可能ok..
咁我搵下試試吧 謝謝
Aking 發表於 2016-7-7 11:57:03 |顯示全部樓層
是的,其实買之前有搜查過资料,毬蘭最適合
的光照是强散光,夏天的陽光暴曬會傷害葉子,需
要遮光,所以在窗邊有半曰陽光的散射應該是可以
的。
pianist_iris 發表於 2016-7-8 22:46:12 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-7-7 11:57
是的,其实買之前有搜查過资料,毬蘭最適合
的光照是强散光,夏天的陽光暴曬會傷害葉子,需
要遮光,所以在 ...

pianist_iris 發表於 2016-7-10 02:01:26 來自手機 |顯示全部樓層
今日去買了 Hoya lacunosa 和 Hoya lyi
兩位小BB的植料是水苔,要換盤嗎?
暫時插了兩支蘭花鐵線咋
viviwong 發表於 2016-7-10 08:47:59 |顯示全部樓層
pianist_iris 發表於 2016-7-10 02:01
今日去買了 Hoya lacunosa 和 Hoya lyi
暫時插了兩支蘭花鐵線咋 ...

(我對佢地就咁做法) 換走舊水苔 , 新乾淨水苔補上 , 用鐵線五花小綁 , 掛窗邊...

Aking 發表於 2016-7-10 14:01:59 |顯示全部樓層
pianist_iris 發表於 2016-7-10 02:01
暫時插了兩支蘭花鐵線咋 ...

做得好!暫時唔好做大動作住除了澆水,多給佢幾天適應新環境,
之後可以換水苔、換盆…,總之唔好傷到啲根葉就得喇,
加油呀
B17 發表於 2016-7-10 14:48:04 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-7-10 14:01
做得好!暫時唔好做大動作住除了澆水,多給佢幾天適應新環境,
之後可以換水苔、換盆…,總之唔好傷到啲 ...

我通常一買番黎就唔理佢死活,幫佢換盆轉泥種 好彩一盆都冇整死過
Aking 發表於 2016-7-10 21:56:57 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-7-10 14:48
我通常一買番黎就唔理佢死活,幫佢換盆轉泥種 好彩一盆都冇整死過

17大您好
大大是大師呀,當然藝高人胆大啦!我们這些新手樣樣要
小心啲,尤其是夏天,植物在花店風涼水冷,與焗爐一樣
的家裏大相逕庭,突然的改變光照温度已经很大風險了,
如果立即換盆/植料會好易出事的,以前太心急以致傷亡慘
重,後來用了這方法成功率又真的提高了。
自己想出來的,不知對不對?
B17 發表於 2016-7-10 22:04:53 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-7-10 21:56
17大您好
大大是大師呀,當然藝高人胆大啦!我们這些新手樣樣要
小心啲,尤其是夏天,植物在 ...

對對對!太心急有危險

可能我買嗰幾隻比較粗生

Hoya Bella
Hoya Bella-001.JPG

Hoya Mindorensis Yellow Corona
Hoya Mindorensis Yellow Corona-001.JPG

Hoya Carnosa,呢隻番黎唔記得影相,影嘅時候已經大棵咗好多
毬蘭-001-Hoya Carnosa 'Krimson Queen'.JPG
Aking 發表於 2016-7-10 22:12:59 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-7-10 22:04
對對對!太心急有危險

可能我買嗰幾隻比較粗生

大家交流下心得
大大都好似開中毒喎!入咗咁多毬
遲啲開花記得上載照片給大家看
pianist_iris 發表於 2016-7-10 22:52:51 來自手機 |顯示全部樓層
多謝大家回覆。咁我擺多2星期就落泥吧
pianist_iris 發表於 2016-7-10 22:54:46 來自手機 |顯示全部樓層
B17,咁泥你會用咩泥?水苔保唔保留? 謝謝。
Aking 發表於 2016-7-10 22:56:07 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-7-10 22:17
全部開過,全部上載過
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=181122&pid=2 ...

原来佢地開過咁多靚花花
仲以為是剛買回来的小苗
曾经GooGle過,很多文章都說想毬蘭keep住開花,
就不要修剪太多枝條和太密,因為花苞會從開過的地方
不斷再開,剪了就要再等好耐,所以開完花之後都只剪
掉花冠,不要剪花序……
不知是不是真的?
123下一頁