第一朵長筒花。

作者: peter1953 发表于 2016-6-24 19:41:16
2733 44
B17 發表於 2016-7-7 19:14:07 |顯示全部樓層
Peter d長筒真幸福,有大樹好遮蔭。我棵曬燶咗小小,點算呢,再大落去就無遮冇掩
Zephyranthes 'El Cielo'-2016-018.jpg
peter1953 發表於 2016-7-7 19:36:10 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-7-7 19:14
Peter d長筒真幸福,有大樹好遮蔭。我棵曬燶咗小小,點算呢,再大落去就無遮冇掩
...

容易啦,將這棵拔出來,種在另一個盆中,放在其它不是陽光直射的地方就可以啦。
B17 發表於 2016-7-7 19:39:21 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2016-7-7 19:36
容易啦,將這棵拔出來,種在另一個盆中,放在其它不是陽光直射的地方就可以啦。 ...

冇咁好嘅地方啦,有都已經種咗其他野
舊年試咗高高掛,以為冇陽光直射就ok,點知一樣熱到全軍覆沒
peter1953 發表於 2016-7-8 21:30:54 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-7-7 19:39
冇咁好嘅地方啦,有都已經種咗其他野
舊年試咗高高掛,以為冇陽光直射就ok,點知一樣熱到全軍覆沒 ...

你應是往在市區,咁我係好唔明白,其實在大樹下都好熱,因為在新界的鄉村,日間比市區更熱呢,雖然其它顏色的長筒花都死得七七八八,但餘下的一兩個品種,是以驚人的速度繁殖的,可能是牠們的種子隨處飛,在其牠的盆中也見牠們發芽.........所以牠們數目越來越多就是這個原因吧。
B17 發表於 2016-7-8 23:51:24 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2016-7-8 21:30
你應是往在市區,咁我係好唔明白,其實在大樹下都好熱,因為在新界的鄉村,日間比市區更熱呢,雖然其它顏 ...

家住荒山野嶺 有個高溫露台,陽光過後,仍舊35℃+,整個夏天,眾苦們只可默默承受,挨唔住嘅死得

舊年夏天攝,籃裏面就係長筒
B17 發表於 2016-7-9 15:10:10 |顯示全部樓層
好得人驚,啱啱度到接近40℃
(呢支比上面嗰支低1度)

peter1953 發表於 2016-7-9 20:05:18 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-7-9 15:10
好得人驚,啱啱度到接近40℃
(呢支比上面嗰支低1度)

彼此彼此啦,如果停電,真係想唔離家出走都幾難,因為家中唔開冷氣,真係同焗爐無分別,咁出面的植物,如果唔係命硬,就想唔死都唔得啦,不過唔知點解,雜草就越熱越精神,除草都除到我暈!
AE380 發表於 2016-7-9 21:28:51 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2016-7-9 20:05
彼此彼此啦,如果停電,真係想唔離家出走都幾難,因為家中唔開冷氣,真係同焗爐無分別,咁出面的植物,如 ...

大大家中唔開冷氣...
今日熱到溶啊
B17 發表於 2016-7-9 23:48:53 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2016-7-9 20:05
彼此彼此啦,如果停電,真係想唔離家出走都幾難,因為家中唔開冷氣,真係同焗爐無分別,咁出面的植物,如 ...

一講停電就怕怕,熱到冇得瞓,點解起屋唔諗埋隔熱呢!
peter1953 發表於 2016-7-10 19:56:53 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-7-9 23:48
一講停電就怕怕,熱到冇得瞓,點解起屋唔諗埋隔熱呢!

其實算起來都有幾棵高過間屋的大樹在旁,不過太多蚊了,無辨法啦,又落蚊帳又關窗,一定要開泠氣先可以睡過好覺,
B17 發表於 2016-7-13 12:51:42 |顯示全部樓層
另一個盆都標咗d長筒出黎 個樣似Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler',呢隻比較頂得熱,希望長得大
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'-2016-001.jpg
peter1953 發表於 2016-7-13 19:05:33 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-7-13 12:51
另一個盆都標咗d長筒出黎 個樣似Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler',呢隻比較頂得熱,希望長得大: ...

個樣好健康,亦可能同我的同種,應該會開花。
B17 發表於 2016-7-17 12:04:20 |顯示全部樓層
曬到死得啦
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'-2016-002.jpg
powergun 發表於 2016-7-17 12:20:14 |顯示全部樓層

好羨慕你有太曬的環境
B17 發表於 2016-7-17 12:26:14 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-7-17 12:20
好羨慕你有太曬的環境

曬到燶嘅時候你又唔會啦
powergun 發表於 2016-7-17 12:28:33 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-7-17 12:26
曬到燶嘅時候你又唔會啦

會種瓜果個d 囉, 苦科植物就唔好放係個度了
B17 發表於 2016-7-17 12:32:45 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-7-17 12:28
會種瓜果個d 囉, 苦科植物就唔好放係個度了

弊在又曬又冇地方呢,剩係可以種幾盆風雨蘭咋
powergun 發表於 2016-7-17 12:37:11 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-7-17 12:32
弊在又曬又冇地方呢,剩係可以種幾盆風雨蘭咋

17大最喜歡種苦科植物? 苦科植物較細棵, 可放係其他地方的, 全無太陽的可以的
B17 發表於 2016-7-17 15:48:22 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-7-17 12:37
17大最喜歡種苦科植物? 苦科植物較細棵, 可放係其他地方的, 全無太陽的可以的 ...

做咗啦,唔係d迷岩放去邊
powergun 發表於 2016-7-17 16:04:38 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-7-17 15:48
做咗啦,唔係d迷岩放去邊

勁曬位置真係可以種瓜種果的