第一朵長筒花。

作者: peter1953 发表于 2016-6-24 19:41:16
2731 44
過了冬眠,長筒花開第一朵,希望在不久的日子,可以再貼些很多花同時開的相片?

6=6=24 (4).JPG

6=6=24 (10).JPG

6=6=24 (11).JPG
AE380 發表於 2016-6-24 21:11:49 |顯示全部樓層
大大巧勁...咁快手...大大朵
B17 發表於 2016-6-24 22:44:26 |顯示全部樓層
好靚
我家太熱,種唔到,只能欣賞大家嘅  
peter1953 發表於 2016-6-25 20:22:06 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2016-6-24 21:11
大大巧勁...咁快手...大大朵

事實我近乎將所有的顏色品種都買回來,但只有這種紫色能過冬,其它的一棵不留,不過這種繁殖能力得很驚人,現時近數百棵了,不久將在這貼上大量開花照的,等等吧.........
AE380 發表於 2016-6-25 21:20:38 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2016-6-25 20:22
事實我近乎將所有的顏色品種都買回來,但只有這種紫色能過冬,其它的一棵不留,不過這種繁殖能力得很驚人 ...

peter 大大好大地方....邊有咁多地方種百幾棵

我也只有一種...只留兩三盆...其餘分享去了
那些蟲蟲掘出來...是旦放向度...無事喎
AE380 發表於 2016-6-25 21:20:38 |顯示全部樓層
事實我近乎將所有的顏色品種都買回來,但只有這種紫色能過冬,其它的一棵不留,不過這種繁殖能力得很驚人 ...

AE380 發表於 2016-6-25 21:22:07 |顯示全部樓層
咁既

B17
驚睇唔到!  發表於 2016-6-25 22:00
AE380 發表於 2016-6-25 21:25:02 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-6-24 22:44
好靚
我家太熱,種唔到,只能欣賞大家嘅

熱天先種的....唔多怕熱的....
有花中午不直照就可
B17 發表於 2016-6-25 21:57:49 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2016-6-25 22:15:24 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-6-25 21:57
試過
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=175060&pid=212773 ...

佢地都鍾意晒的...同埋大大有無同佢地摘心???
B17 發表於 2016-6-25 22:22:18 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2016-6-25 22:15
佢地都鍾意晒的...同埋大大有無同佢地摘心???

我家太陽特別猛 冇所謂啦,都送哂出去咯
窗邊唔夠地方,冇摘心
AE380 發表於 2016-6-25 22:28:23 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-6-25 22:22
窗邊唔夠地方,冇摘心

你係要種多多都有啦...
我覺得摘左心強壯的
peter1953 發表於 2016-6-26 19:51:08 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-6-25 22:22
窗邊唔夠地方,冇摘心

我就係放在樹下,都無點打理,只係日日淋水,通常見佢生得密就一盆分成兩盆,咁就不斷一盆一盆咁越來越多,佢地都幾有趣,冬眠成半年,即成半年唔使理。
B17 發表於 2016-6-27 12:09:36 |顯示全部樓層

露台風雨蘭,舊泥長出了一棵長筒

2星期過去,中間葉片狀態開始變差
可能因為長高了,風雨蘭擋不了猛烈陽光
希望佢挨得住
AE380 發表於 2016-6-27 21:06:52 |顯示全部樓層
小苗可能不耐高熱猛太陽呢
拙佢出來另植吧
呢幾日熱到蛇都死
peter1953 發表於 2016-7-4 19:01:30 |顯示全部樓層

大失所料了,過了近十日才見到其它幾朵長筒花開放,花也和第一朵有點不同,因為牠們是另一盆。

6=7=4 (3).JPG

6=7=4 (4).JPG

6=7=4 (5).JPG

這朵也差不多顏色,不過是峇桐。

6=7=4 (1).JPG

6=7=4 (2).JPG
AE380 發表於 2016-7-5 21:32:02 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2016-7-4 19:01
大失所料了,過了近十日才見到其它幾朵長筒花開放,花也和第一朵有點不同,因為牠們是另一盆。

驚喜呀...peter 大大...即是還有其他品種....無死到啦.....
peter1953 發表於 2016-7-6 19:49:17 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2016-7-5 21:32
驚喜呀...peter 大大...即是還有其他品種....無死到啦.....

苦苣苔科植物我有過百盆喎,要死的就一早死光啦,現存的是很習慣放在樹下的環景.....................
AE380 發表於 2016-7-6 20:36:22 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2016-7-6 19:49
苦苣苔科植物我有過百盆喎,要死的就一早死光啦,現存的是很習慣放在樹下的環景..................... ...

犀利呀...Peter 大大...苦苣苔科都過百盆...遲的隻隻色都出番哂黎
百花齊放
123下一頁