返回列表 發新帖

超市香草試種疑問

作者: alexccs 發表于 2016-6-23 10:36:38
5682 26
alexccs 發表於 2016-7-26 17:17:58 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-7-26 16:38
我今日都買左d 試下

我浸水出根先落泥呢, 都要個幾禮拜先有根, 我怕你直接插等唔到出根乾死.  

同埋超市香草放左雪櫃可能會有d乾, 可能成棵浸落水一陣補返d水份先落泥會好d.

或者反正咁多, 揾多幾枝浸水分散投資.

會煮黎食嗎? 我上次有部份用左去炒蛋

好呀  發表於 2016-7-26 17:31
回復

powergun 發表於 2016-7-26 17:33:01 |顯示全部樓層
alexccs 發表於 2016-7-26 17:17
我浸水出根先落泥呢, 都要個幾禮拜先有根, 我怕你直接插等唔到出根乾死.  

同埋超市香草放左雪櫃可能會 ...

就咁炒蛋呀? 睇下屋企人煮唔煮啦

就係一般炒蛋加百里香葉就咁炒, 配煎腸仔火腿煙肉之類整西式早餐. 中餐配未必夾  發表於 2016-7-26 17:56
回復

alexccs 發表於 2016-7-31 08:33:56 |顯示全部樓層

更新, 百里香同薄荷似乎已習慣新環境

迷迭香發現出新葉芽, 唔通...已渡過危險期?!(touch wood )

恭喜. 加油啦!  發表於 2016-7-31 16:00
迷迭香出新葉芽,姐系有生命力。  發表於 2016-7-31 09:18
回復

alexccs 發表於 2016-8-26 10:23:52 |顯示全部樓層

update:

迷迭香最後還是不行.  等初秋再重試

路邊薄荷和超市百理香爆生... 快到有點不知如何處理, 路邊薄荷除薄荷味外還帶很重的"青"(草?)味, 不知是不是正常...

另外旁邊的是買的薄荷種子開始生長, 看看正宗的薄荷是不是一樣"青".

回復

gtrnismo 發表於 2016-8-26 12:12:51 來自手機 |顯示全部樓層
其實有個好簡單既方法,就係「MEET」
用手「Meet」左有問題既,好多問題都可解決
回復

alexccs 發表於 2016-8-26 12:44:09 |顯示全部樓層
gtrnismo 發表於 2016-8-26 12:12
其實有個好簡單既方法,就係「MEET」
用手「Meet」左有問題既,好多問題都可解決 ...

想存起佢煮野用, 唔知有無方法推介?
回復

gtrnismo 發表於 2016-11-7 12:15:41 來自手機 |顯示全部樓層
alexccs 發表於 2016-8-26 12:44
想存起佢煮野用, 唔知有無方法推介?

請問哪一種香草?

其實大部分都可以曬乾或風乾,切碎後入樽

看品種

Oregano, 很少見用新鮮,9成風乾後切碎
Rosemary, 可風乾blend或原條去stem
basil, 乾後切碎
Dill, 新鮮用多,亦可乾後blend碎加spices
mint, 新鮮多
Perilla, 新鮮多,但日本仔會用赤紫蘇(赤ジソ) blend後加spices and seasoning 做味粉
Sage, 新鮮曬乾都有甚至可拖拖油放面上碟, 曬乾通常一塊塊原塊用

其他你可inbox我,多多指教互相交流
回復