大家指教吓

作者: beebee 發表于 2008-9-10 14:44:33
3011 15

小弟昨天新買咗燈啦﹗﹗.....大家指教吓.......^^.........
大約三尺﹗
chris 發表於 2008-9-10 15:30:18 |顯示全部樓層
TL5 HO 飛記光管, 比一般的 T5 光管要光好多, 你打算用來種甚麼
回復

maywong918 發表於 2008-9-10 16:28:42 |顯示全部樓層
原帖由 beebee 於 2008-9-10 14:44 發表

小弟昨天新買咗燈啦﹗﹗.....大家指教吓.......^^.........
大約三尺﹗ ...

好似同我既一樣既?
回復

beebee 發表於 2008-9-10 16:52:11 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-9-10 15:30 發表
TL5 HO 飛記光管, 比一般的 T5 光管要光好多, 你打算用來種甚麼

我種啲蘭花﹗蝴蝶蘭為主、拖鞋、國蘭、等植物﹗
回復

beebee 發表於 2008-9-10 16:53:43 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-9-10 16:28 發表

好似同我既一樣既?

係深水埗貨﹗
回復

chris 發表於 2008-9-10 19:08:40 |顯示全部樓層
原帖由 beebee 於 2008-9-10 16:52 發表

我種啲蘭花﹗蝴蝶蘭為主、拖鞋、國蘭、等植物﹗

種這些東西就無問題, 如果攞o黎種av就覺太光了, 普通的 t5 光管就可以
回復

chris 發表於 2008-9-10 19:09:36 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-9-10 16:28 發表

好似同我既一樣既?

有好多隻喎,你的是那一隻呀, 望下支光管幾多 w 就知係唔係一樣
回復

beebee 發表於 2008-9-10 20:43:09 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-9-10 19:09 發表

有好多隻喎,你的是那一隻呀, 望下支光管幾多 w 就知係唔係一樣

吓﹗唔係得一隻架 ﹗死啦﹗冇問到、冇睇到﹗明天睇完先再報告
回復

chris 發表於 2008-9-10 23:48:33 |顯示全部樓層
你支寫到明係 HO 管, 即係 High Out, 而普通的 T5 光管 只是 21w, 你的就 39w

回復

chris 發表於 2008-9-10 23:51:54 |顯示全部樓層
T5 光管規格
T5-35W 1474 x 25 x 38 mm ( L x W x H ) / 58" ( L )  
T5-28W 1174 x 25 x 38 mm ( L x W x H ) / 46.25" ( L )  
T5-21W 873 x 25 x 38 mm ( L x W x H ) / 34.5" ( L )  
T5-14W 574 x 25 x 38 mm ( L x W x H ) / 22.625" ( L )  
T5-8W 311 x 25 x 38 mm ( L x W x H ) / 12.25" ( L )  

T5 超光光管
HOT5-54W 1174 x 25 x 38 mm ( L x W x H ) / 46.25" ( L )  
HOT5-39W 873 x 25 x 38 mm ( L x W x H ) / 34.5" ( L )  
HOT5-24W 574 x 25 x 38 mm ( L x W x H ) / 22.625" ( L )
回復

beebee 發表於 2008-9-11 14:33:36 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-9-10 23:48 發表
你支寫到明係 HO 管, 即係 High Out, 而普通的 T5 光管 只是 21w, 你的就 39w

係TL5HO-39W 865 ﹗ ......... 係39w啦﹗  ............ 睇完先覺原來張相都有啊﹗
回復

RNW 發表於 2008-9-11 15:00:58 |顯示全部樓層
呢隻T5管唔知草缸啱唔啱用呢? 而家用緊果d超貴..........
回復

chris 發表於 2008-9-11 16:14:23 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-9-11 15:00 發表
呢隻T5管唔知草缸啱唔啱用呢? 而家用緊果d超貴..........

好多人都係用 T5 HO 光管來種水草的, 幾支一齊用就好光, 而且T5光管色溫係 6500K, 接近自然光
回復

LEUK9884 發表於 2008-9-11 16:16:16 |顯示全部樓層
T5HO用在水草缸 ?冇問題 !
回復

chris 發表於 2008-9-12 17:07:58 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-9-11 16:16 發表
T5HO用在水草缸 ?冇問題 !

這個當然要加燈罩喇, 仲係防水果隻, 去魚街問下, 應該有一set set 咁賣,
如果想知多d, 可以去其他魚魚論壇, 佢地有好多這樣的討論,
這個是我時常到的論壇 http://www.aquariumfarm.com/phpB ... 41dc285cdb9f8925cc0
回復

pauline 發表於 2008-11-25 22:57:20 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-9-10 23:51 發表
T5 光管規格
T5-35W 1474 x 25 x 38 mm ( L x W x H ) / 58" ( L )  
T5-28W 1174 x 25 x 38 mm ( L x W x H ) / 46.25" ( L )  
T5-21W 873 x 25 x 38 mm ( L x W x H ) / 34.5" ( L )  
T5-14W 574 x 25 x 38 mm ( ...

嘩, 你咁勁的, 光管咁清楚的, 好野
回復