空鳳新手

作者: 川流不息 发表于 2016-6-15 15:23:41
20491 350
川流不息 發表於 2016-8-12 21:10:17 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-8-11 23:54
Um ... 兩者都有呀, 下次 weekend 出太陽, 攞幾隻試下先

其實隔玻璃曬的話耐D都唔驚, 直射就唔好咁耐同唔好中午時曬。

但最緊要都係乾身~
小蘑菇 發表於 2016-8-12 21:51:05 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-8-12 21:10
其實隔玻璃曬的話耐D都唔驚, 直射就唔好咁耐同唔好中午時曬。

但最緊要都係乾身~ ...

你意思係 唔好淋完水 就攞去晒, 對嗎?

多謝你的意見, 聽朝有陽光的話, 就一於來一個日光浴, 晒佢地一陣   
川流不息 發表於 2016-8-12 21:54:57 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-8-12 21:51
你意思係 唔好淋完水 就攞去晒, 對嗎?

多謝你的意見, 聽朝有陽光的話, 就一於來一個日光浴, 晒佢地 ...

對對!! 乾晒先好去日光浴ww
小蘑菇 發表於 2016-8-12 22:57:38 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-8-12 21:54
對對!! 乾晒先好去日光浴ww

其實何解呢? 曾經淋水後晒, 出問題?
川流不息 發表於 2016-8-13 12:48:22 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-8-12 22:57
其實何解呢? 曾經淋水後晒, 出問題?

濕水強光又熱, 好似會蒸熟佢地?!

川流不息 發表於 2016-8-13 12:57:05 |顯示全部樓層

昨天去深圳花卉市場逛, 熱到傻左!

我覺得總體品種方面不是太豐富, 但是工具呀、盆呀那些就好便宜。

我都買了些藤籃回來裝飾用。

空鳳的話有好幾家在賣, 不過大多數都把它們大量黏到枯木上造盆景, 我不是太喜歡。

近入口處有一家專賣空鳳的, 選擇比較多, 而且大部份都沒有黏到木上,

店家人很好還邀我坐下喝茶, 不過天氣真的太熱了還是想早點回家就拒絕了。

我買了3棵, 店家稍稍給了我個折扣。

好啦!! 廢話太多!! 貼相~ XD

20160812 它是多國還是棉花糖??

20160812 它是多國還是棉花糖??

20160812 電熨捲2號

20160812 電熨捲2號

20160812 電熨捲2號側面

20160812 電熨捲2號側面

20160812 寶石

20160812 寶石

評分

查看全部評分

小蘑菇 發表於 2016-8-13 14:22:19 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-8-13 12:57
昨天去深圳花卉市場逛, 熱到傻左!

我覺得總體品種方面不是太豐富, 但是工具呀、盆呀那些就好便宜。

買回來的空鳳都很美啊, 你都好中情於中-大型品種喎, 這三棵貴嗎? 相對香港, 會唔會平 d ?

其實寶石同我的掃把, 外型咁似樣嘅
川流不息 發表於 2016-8-13 14:43:48 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-8-13 14:22
買回來的空鳳都很美啊, 你都好中情於中-大型品種喎, 這三棵貴嗎? 相對香港, 會唔會平 d ?

其實寶石 ...

大細我都鍾意架!! 可能我少影精靈同埋成日近鏡影, 令你覺得全部都好大 XDDDDDDDD

店家自稱已減價俾我的價格:

唔知多國定棉花糖 80

電熨捲 70

寶石 60

總數係210, 我就"lur"左佢 200 埋單 XD

電熨捲同寶石就冇特別平, 係合眼緣囉~

多國我覺得平, 花墟呢個大小係索價2XX, 雖然可能有仔仔痴住, 但佢地已經全部開緊花。

寶石D 葉幼同軟好多的, 同埋係綠葉種。掃把係銀葉呢~ XD
小蘑菇 發表於 2016-8-13 23:10:43 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-8-13 14:43
大細我都鍾意架!! 可能我少影精靈同埋成日近鏡影, 令你覺得全部都好大 XDDDDDDDD

店家自稱已減價俾我的 ...

咁又真係唔算太平價, 不過最緊要買到心頭好

就咁睇相, 我以為寶石係銀葉品種呢

川流不息 發表於 2016-8-14 12:32:01 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-8-13 23:10
咁又真係唔算太平價, 不過最緊要買到心頭好

就咁睇相, 我以為寶石係銀葉品種呢  

嗯嗯係合眼緣囉~

之前我養過小白毛, 個樣同寶石好似但係銀葉的~

冬天時可能俾完水唔夠通風就爛心~ 我好想再養的

不過花墟D小白毛好貴又小, 唔想買......
小蘑菇 發表於 2016-8-15 13:06:57 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-8-14 12:32
嗯嗯係合眼緣囉~

之前我養過小白毛, 個樣同寶石好似但係銀葉的~

我覺得除了合眼緣, 還要有心情呢, 希望你遲 d 能買到心儀的小白毛啦

Melb 發表於 2016-8-15 19:09:10 |顯示全部樓層
大大種得好過我好多呢

Melb 發表於 2016-8-15 19:09:29 |顯示全部樓層
我依棵死左了

川流不息 發表於 2016-8-15 20:33:03 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-8-15 13:06
我覺得除了合眼緣, 還要有心情呢, 希望你遲 d 能買到心儀的小白毛啦

...

多謝你~ 一齊加油!!
川流不息 發表於 2016-8-15 20:34:55 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-8-15 19:09
大大種得好過我好多呢

呢棵新買架wwww

我覺得小白毛/寶石都幾易死........

你果棵係咩原因呢? 我就係冬天時可能唔夠通風爛心...........
Melb 發表於 2016-8-15 20:43:46 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-8-15 20:34
呢棵新買架wwww

我覺得小白毛/寶石都幾易死........

我個棵都可能係

成棵散哂咁
川流不息 發表於 2016-8-15 20:51:11 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-8-15 20:43
我個棵都可能係

成棵散哂咁

呀, 似係呢......
川流不息 發表於 2016-8-15 20:57:19 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-8-15 19:09
大大種得好過我好多呢

唔記得回: 我唔係大大, 有幾棵空鳳大咋www
小蘑菇 發表於 2016-8-15 22:01:55 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-8-15 20:57
唔記得回: 我唔係大大, 有幾棵空鳳大咋www

哈哈~ 花友 MELB 係超大大, 川流不息花友係大大, 我就變大蘑菇好了
川流不息 發表於 2016-8-16 15:49:15 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-8-15 22:01
哈哈~ 花友 MELB 係超大大, 川流不息花友係大大, 我就變大蘑菇好了   ...

哈哈哈哈哈哈我唔係大大, 但我好高興你長成大蘑菇   <--呢個人好無聊w