空鳳新手

作者: 川流不息 发表于 2016-6-15 15:23:41
20503 350
川流不息 發表於 2016-6-30 00:51:37 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-29 17:05
我現在都忍緊手, 如果 D 空鳳可以安全渡夏的話, 我最希望係買 "雞毛撢子" O個類, 同埋開白色花的空鳳   ...

開白色花有邊D呢? 醒唔起添!
小蘑菇 發表於 2016-6-30 09:29:34 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-30 00:51
開白色花有邊D呢? 醒唔起添!

其實我都唔知, 但有花友的小精靈是開白色的花, 好鬼靚, 好似好特別呢
川流不息 發表於 2016-7-1 16:48:32 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-30 09:29
其實我都唔知, 但有花友的小精靈是開白色的花, 好鬼靚, 好似好特別呢

哦哦哦~ 可能見過又忘記左。

又要搵日爬下文
川流不息 發表於 2016-7-3 20:55:45 |顯示全部樓層
女王頭的BB 生長的好快速, 嚇了一跳!!

20160703 女王頭BB 1

20160703 女王頭BB 1
小蘑菇 發表於 2016-7-4 13:06:04 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-7-3 20:55
女王頭的BB 生長的好快速, 嚇了一跳!!

咁好O既,  我個 D 完全無改變, 都係咁上下大細咋, 其實一般的小小空鳳, 要幾耐先會變母株咁大棵呢?
川流不息 發表於 2016-7-4 14:50:59 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-7-4 13:06
咁好O既,  我個 D 完全無改變, 都係咁上下大細咋, 其實一般的小小空鳳, 要幾耐先會變母株咁大棵呢?
...

視乎品種? 因為有D空鳳我買時已經有 BB, 過左一年之後個BB有大但不是大好多。

例如我下面貼的baileyi, 比起上年係有大少少, 但不明顯。

另外我覺得夏天大得比較快。(咁都正常, 廢話左添! XD)

Tillandsia baileyi

Tillandsia baileyi

這3個在100yen店買的baileyi 3兄弟ww

這3個在100yen店買的baileyi 3兄弟ww

打側睇其實佢都有長高的, 之前很扁。我錯了~><

打側睇其實佢都有長高的, 之前很扁。我錯了~><

大掃把BB都大了一點

大掃把BB都大了一點

狐狸仔都好似大了

狐狸仔都好似大了

20160704 它是阿比達嗎?

20160704 它是阿比達嗎?

阿比達剛買回來時的樣子

阿比達剛買回來時的樣子
小蘑菇 發表於 2016-7-4 16:24:03 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-7-4 14:50
視乎品種? 因為有D空鳳我買時已經有 BB, 過左一年之後個BB有大但不是大好多。

例如我下面貼的baileyi,  ...

日日望住佢地, 真係唔多覺佢地有大過囉, 可能要定期影下相, 作比較, 先至睇到分別

同意!! 有時我都係睇相先知有分別  發表於 2016-7-4 16:26
川流不息 發表於 2016-7-8 15:00:51 |顯示全部樓層

女王的寶寶真的有沒有長太快?!

完全被嚇倒

20160708 女王頭BB

20160708 女王頭BB

同場加映小精靈大合照

同場加映小精靈大合照

另一隻霸王, 春天時也開過花, 比開花前瘦弱了

另一隻霸王, 春天時也開過花, 比開花前瘦弱了
川流不息 發表於 2016-7-9 12:32:23 |顯示全部樓層
終於記得幫松蘿影相!

一半分了小束, 但是這樣分其實好花時間呀~

於是另一半用了另一個方法, 就是用一個半圓架子在後面撐開, 目的都是一樣, 希望通氣好一點。

分小束後的松蘿

分小束後的松蘿

用架子撐開的松蘿

用架子撐開的松蘿

上年在BunBun買的小束, 比較粗身

上年在BunBun買的小束, 比較粗身
小蘑菇 發表於 2016-7-10 17:35:09 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-7-8 15:00
女王的寶寶真的有沒有長太快?!

完全被嚇倒

點解睇你嗰 d , 好似大得咁快的? 我的完全無郁過

看來樓主屋企都有好多空鳳喎, 每日都要用好時間淋水
川流不息 發表於 2016-7-10 23:09:39 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-7-10 17:35
點解睇你嗰 d , 好似大得咁快的? 我的完全無郁過  

看來樓主屋企都有好多空鳳喎, 每日都要用好時間 ...

你棵掃把(錯)的BB有冇大D呀? 會唔會只係日日望住唔覺呢??

我好懶的, 只會瞓前 (視乎情況, 例如整晚都開住冷氣抽乾晒的話, 就早上起身後都會) 噴下水~

最近我開始返一星期浸浴一次, 都幾花時間, 所以星期六日做。
小蘑菇 發表於 2016-7-10 23:35:21 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-7-10 23:09
你棵掃把(錯)的BB有冇大D呀? 會唔會只係日日望住唔覺呢??  

我好懶的, 只會瞓前 (視乎情況, 例如整晚 ...

我每日早晚幫佢地淋水時, 都順便望下 d BB,可能真係日望夜望, 完全唔覺佢哋有大過囉

如果好似你咁多空鳳, 淋水都有排淋呢
川流不息 發表於 2016-7-11 14:28:16 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-7-10 23:35
我每日早晚幫佢地淋水時, 都順便望下 d BB,可能真係日望夜望, 完全唔覺佢哋有大過囉

...

咁你快D 影下相啦~
川流不息 發表於 2016-7-11 14:30:29 |顯示全部樓層
我又來更新女王頭和她的BB

我覺得那塊葉子快蓋不住BB了

20160711 女王B

20160711 女王B

20160711 女王&B

20160711 女王&B

20160711 女王頭整株

20160711 女王頭整株
小蘑菇 發表於 2016-7-11 19:25:27 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-7-11 14:30
我又來更新女王頭和她的BB

我覺得那塊葉子快蓋不住BB了

咁嗰塊蓋著 BB 的老葉會唔會咁上下脫落呢? 因為我發覺蓋著精靈 BB 的葉, 一塊一塊咁脫落呢
川流不息 發表於 2016-7-11 20:07:14 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-7-11 19:25
咁嗰塊蓋著 BB 的老葉會唔會咁上下脫落呢? 因為我發覺蓋著精靈 BB 的葉, 一塊一塊咁脫落呢  ...

暫時都仲好穩陣的, 但我估佢遲早都係要退休 XDDDDD
川流不息 發表於 2016-7-16 21:52:28 |顯示全部樓層
昨天去逛花墟沒忍住, 買了新空鳳。

特意留意了一下, 好像沒掛名字牌子。

慢慢來查他的名字好了.....

20160715 新買空鳳

20160715 新買空鳳
小蘑菇 發表於 2016-7-16 23:23:44 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-7-16 21:52
昨天去逛花墟沒忍住, 買了新空鳳。

特意留意了一下, 好像沒掛名字牌子。

恭喜樓主買到心頭好,呢棵好似好大棵咁, 係咪大型種來的?
川流不息 發表於 2016-7-17 00:48:20 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-7-16 23:23
恭喜樓主買到心頭好,呢棵好似好大棵咁, 係咪大型種來的?

多謝! 應該只係我太近影所以大

不過佢D葉好密呀~ 同埋有返咁上下長度, 唔係小朋友, 應該正值壯年?? 哈~

小蘑菇 發表於 2016-7-17 13:33:35 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-7-17 00:48
多謝! 應該只係我太近影所以大

不過佢D葉好密呀~ 同埋有返咁上下長度, 唔係小朋友, 應該 ...

唔怪之得咁靚女, 希望快 d 有花睇啦