空鳳新手

作者: 川流不息 發表于 2016-6-15 15:23:41
20583 350
川流不息 發表於 2016-6-26 17:59:48 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-6-26 17:41
你指??

植物驗屍班同學會 2016

我以前中肉毒時都有來睇下大家的寶貝的

哇~ 驗屍班!!! 我好需要, 爬下文先wwww

其實種死一定有, 始終某程度上我地所在的地方唔係適合種所有野.......再加上好多意外.......
回復

川流不息 發表於 2016-6-26 18:20:11 |顯示全部樓層
繼續貼圖

大薄紗, 其實這棵狀態普通有幾塊斷葉, 但最後一棵了, 還是買了回來

大薄紗, 其實這棵狀態普通有幾塊斷葉, 但最後一棵了, 還是買了回來

小掃把, 這棵真的小好多ww

小掃把, 這棵真的小好多ww

精靈球, 春天時開過花

精靈球, 春天時開過花

開花的模樣1

開花的模樣1

開花的模樣2

開花的模樣2
回復

川流不息 發表於 2016-6-26 18:23:25 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-15 23:06
很美的花花啊~ 這個品種唔知難唔難開花的呢?

開花前已經有咁多狐狸仔O既? 好勁喎

穿越地回返這個問題, 我有另外一條小尾巴, 真係唔開花都會生仔的, 變左兩頭w

兩頭小狐尾~

兩頭小狐尾~

評分

查看全部評分

回復

Melb 發表於 2016-6-26 18:43:02 |顯示全部樓層
企得好直呢

回復

川流不息 發表於 2016-6-26 19:02:19 |顯示全部樓層

偷雞用後面個玻璃球頂住咋
回復

Melb 發表於 2016-6-26 19:14:16 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-26 19:02
偷雞用後面個玻璃球頂住咋

明白了
回復

川流不息 發表於 2016-6-26 23:42:50 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-17 21:48
外型真係很像喎, 都係一樣有 baby, 又會咁橋嘅  , 不過我個棵無生花莖, 就無啦啦有 B   , 好似 ...

我又穿越答返之前個問題 (喂!)

剛才整理返手機D 相, 見到買果時影的照片, 果時的掃把真係冇咁散喎~ (所以有個地方post相來review幾咁重要!!)

但我都係唔知原因, 究竟係因為唔夠水?/ 開花?/ 定生B呢?? 不過小掃把冇開花生B都比之前散, 可能真係唔夠水~

你覺得呢??

剛買回來的大掃把

剛買回來的大掃把

小掃把 (同期)

小掃把 (同期)
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-26 23:51:59 |顯示全部樓層

精靈球好盞鬼喎~ 係成個球買? 定係自家種到咁嫁?
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-26 23:59:46 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-26 23:42
我又穿越答返之前個問題 (喂!)

剛才整理返手機D 相, 見到買果時影的照片, 果時的掃把真係冇咁散喎~ (所 ...

我見我家的掃把係花墟買回來時, 無咁散的, 之後我早晚幫佢淋浴, 佢就變咁, 反而前排無淋雨次, 就發覺中央的新葉的葉尖枯枯地
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-27 00:09:50 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-26 16:45
女皇頭係響bunbun買的, 下面痴住舊石果D.....

我覺得女皇頭易種得靚又大得快呀~ 支持你種  

深圳花卉市場都幾大, 如果慢慢睇的話, 我唸都要大半日, 因為我中意睇植物, 所以覺得好多嘢睇囉, 但好似就無乜入口貨, 你有時間都可以到此一遊啊!
回復

川流不息 發表於 2016-6-27 02:44:12 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-26 23:51
精靈球好盞鬼喎~ 係成個球買? 定係自家種到咁嫁?

本身花墟買時已經係半個球咁痴在一舊木上, 有D花已開完, 有D花未開, 所以比其他有蕾但完全未開花的球平少少。

開完晒花又生左D BB出來~ 開頭都好驚生咁密會好易死。(因為我都養死過精靈....)

但意外地又冇事。我的結論係因為佢一直都吊住半空, 通風比較好~

反而其他放在小架子上, 可能唔夠通風, 所以之後我又再安排過 架上面D 空鳳的位置。
回復

川流不息 發表於 2016-6-27 02:51:06 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-26 23:59
我見我家的掃把係花墟買回來時, 無咁散的, 之後我早晚幫佢淋浴, 佢就變咁, 反而前排無淋雨次, 就發 ...

咁呀~ 睇來散開都不是壞事??

望上去好似強壯D

今年係佢地第一個在我家渡夏呢  發表於 2016-6-27 09:39
其實我都唔知好定壞,我種空氣草年資仲少過你, 今年第  發表於 2016-6-27 09:03
回復

川流不息 發表於 2016-6-27 02:54:34 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-27 00:09
深圳花卉市場都幾大, 如果慢慢睇的話, 我唸都要大半日, 因為我中意睇植物, 所以覺得好多嘢睇囉, 但 ...

嗯嗯~ 謝謝!! 我打算下次去深圳時順道八卦一下~ XD

希望你有收獲, 滿載而歸  發表於 2016-6-27 08:53
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-27 09:49:10 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-27 02:44
本身花墟買時已經係半個球咁痴在一舊木上, 有D花已開完, 有D花未開, 所以比其他有蕾但完全未開花的球平少 ...

是啊~ 空鳳吊起又靚又可以空氣好 D, 可惜我屋企位置有限, 想吊高都好難呢

睇你 D 相, 你屋企都好似寄居左好多空鳳喎, 有無計過有幾多棵呀? 我現在只有 6 棵咋 , 如果佢地可以在我家安全渡夏的話, 就可以增加多幾棵
回復

川流不息 發表於 2016-6-27 19:50:13 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-27 09:49
是啊~ 空鳳吊起又靚又可以空氣好 D, 可惜我屋企位置有限, 想吊高都好難呢  

我冇數呀~ 不過會繼續影相放上來的。

有時覺得都冇咩改變就冇影相, 尤其是細果D; 但可能只係我日日見住先覺得冇分別, 所以都係間中影下記錄下好D。

你咁小心佢地的通風應該冇問題的, 繼續加油~~(+加油增加哈哈哈
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-27 20:37:14 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-27 19:50
我冇數呀~ 不過會繼續影相放上來的。

有時覺得都冇咩改變就冇影相, 尤其是細果D; 但可能只係我日日見住 ...

係呀,我都覺,  大又係咁, BB 又係咁, 總覺得佢地好似長唔大咁, 所以你多 d 放相上來, 比我睇住先, 頂下癮, 哈哈
回復

川流不息 發表於 2016-6-27 21:05:58 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-27 20:37
係呀,我都覺,  大又係咁, BB 又係咁, 總覺得佢地好似長唔大咁, 所以你多 d 放相上來, 比我睇住先, ...

哈哈哈哈~ 原來係咁~

咁我又貼下圖先~(喂)

首先係我已經試左兩次的松蘿, 今次再唔得我就永遠放棄 <--

這張是我把它們分成小束前的樣子 (5月), 那時末端開花~ (花有一點香味)

分成小束的原因都係覺得通氣好D, 接觸陽光又好D。而家過左一個月都覺得分左係好的選擇。

分左小束之後的相會再補上來的。

未分小束前的松蘿

未分小束前的松蘿

16年春, 松蘿的花花

16年春, 松蘿的花花
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-27 22:51:54 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-27 21:05
哈哈哈哈~ 原來係咁~

咁我又貼下圖先~(喂)

嘩~ 好大抽喎, 淋水咪好麻煩囉??? 要分株都好似好難咁喎

早兩日去花墟繽記, 都見到呢抽, 不過無咁大抽, 全部開晒花, 咪好香囉 希望你今次大成功啦
回復

川流不息 發表於 2016-6-29 11:38:20 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-27 22:51
嘩~ 好大抽喎, 淋水咪好麻煩囉??? 要分株都好似好難咁喎  

早兩日去花墟繽記, 都見到呢抽, 不過無 ...

平日我係噴濕都還好~ 浸浴就浸完先放在廁所滴完水先拎返去窗邊 XDDDDDD

分就真係攪左好耐 >< 我只係分左一半

bunbun賣得好貴呀~~ 花墟中間咪有條小直路既? 我在轉角果間買(不是好多空鳳果間, 係佢大斜角對面果間, 佢綁晒響電燈柱度的, 但不是成日有) 平好多, 唔會超過一百。

不過我早兩星期(?)去bunbun見到有束係粗身, 比較少見, 好想買但好似狀態唔係幾好~ 又貴....我都係攪好屋企果D先 @@
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-29 17:05:54 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-29 11:38
平日我係噴濕都還好~ 浸浴就浸完先放在廁所滴完水先拎返去窗邊 XDDDDDD

分就真係攪左好耐 >< 我只係分左 ...

我現在都忍緊手, 如果 D 空鳳可以安全渡夏的話, 我最希望係買 "雞毛撢子" O個類, 同埋開白色花的空鳳
回復