空鳳新手

作者: 川流不息 發表于 2016-6-15 15:23:41
20594 350
各位好~

來打個招呼+ 上兩張圖

懶人一個, 希望能間中努力貼圖, 記錄一下家中空鳳的成長。

請各位指教~~

幾個月前花墟買的

幾個月前花墟買的

也是幾個月前花墟買

也是幾個月前花墟買

評分

查看全部評分

小蘑菇 發表於 2016-6-15 16:37:33 |顯示全部樓層

我都係新手一名, 大家一齊努力啦

兩棵係咪都係 "霸王" 來的?
回復

川流不息 發表於 2016-6-15 17:37:43 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-15 16:37
我都係新手一名, 大家一齊努力啦

兩棵係咪都係 "霸王" 來的?

小蘑菇你好~ 我都有去睇你的空鳳呀~ 多謝你我會加油的。

第1張係霸王, 第2張係電熨卷呢w
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-15 18:09:16 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-15 17:37
小蘑菇你好~ 我都有去睇你的空鳳呀~ 多謝你我會加油的。

第1張係霸王, 第2張係電熨卷呢w ...

兩棵都係大型種喎, 我都想種, 可惜無地方掛
回復

川流不息 發表於 2016-6-15 22:28:03 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-15 18:09
兩棵都係大型種喎, 我都想種, 可惜無地方掛

我棵電熨卷仲好細咋, 影到好似好大
回復

川流不息 發表於 2016-6-15 22:36:41 |顯示全部樓層
努力一下縮小了兩張圖放上來。

狐狸尾巴, 早前開過花

狐狸尾巴, 早前開過花

狐狸尾巴, 早前開過花2

狐狸尾巴, 早前開過花2
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-15 23:06:26 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-15 22:36
努力一下縮小了兩張圖放上來。

很美的花花啊~ 這個品種唔知難唔難開花的呢?

開花前已經有咁多狐狸仔O既? 好勁喎
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-15 23:10:55 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-15 22:28
我棵電熨卷仲好細咋, 影到好似好大

電熨卷個美女架好靚~ 好襯呀, 好似一位卷髮的美女
回復

川流不息 發表於 2016-6-16 16:18:31 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-15 23:06
很美的花花啊~ 這個品種唔知難唔難開花的呢?

開花前已經有咁多狐狸仔O既? 好勁喎

多謝賞花~ 呢兩張相兩個月前左右。

感覺春天好多都開花?? 因為我都有好幾棵開左。
但我又見呢度有花友話種得唔好先開花, 所以我都唔知了www

狐狸開完花又多左狐狸仔, 可能每逢開花就生仔?? 我都摸索中ww
回復

川流不息 發表於 2016-6-16 16:20:15 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-15 23:10
電熨卷個美女架好靚~ 好襯呀, 好似一位卷髮的美女

多謝你~

見到D靚架就想買俾D空鳳爬ww

不過真係冇咁多位, 都要控制下自己
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-16 18:02:02 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-16 16:18
多謝賞花~ 呢兩張相兩個月前左右。

感覺春天好多都開花?? 因為我都有好幾棵開左。

即係母株不停開花,生 B? 普遍都話空鳳開完花就生 B 的
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-16 18:08:37 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-16 16:20
多謝你~  

見到D靚架就想買俾D空鳳爬ww

靚架配靚空鳳,睇到都開心
回復

川流不息 發表於 2016-6-17 11:43:03 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-16 18:02
即係母株不停開花,生 B? 普遍都話空鳳開完花就生 B 的

可能係? 我都觀察中呀~ 自己就第一次見佢開呢~

架<---係啦~ 但空間有限嘛, 而家真係好喜歡同埋諗到點擺先買

回復

小蘑菇 發表於 2016-6-17 12:39:43 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-17 11:43
可能係? 我都觀察中呀~ 自己就第一次見佢開呢~

咁你 D 空鳳係咪會長掛在架上, 唔會放佢地去浸水的, 只會淋水?

回復

川流不息 發表於 2016-6-17 13:24:15 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-17 12:39
咁你 D 空鳳係咪會長掛在架上, 唔會放佢地去浸水的, 只會淋水?

我會每晚噴水, 之前有一星期左右浸一次水(冬天)。但有部份種類 (例如小白毛) 可能乾唔切, 就爛心BYEBYE左......

所以而家天氣比較濕潤我唔敢再浸了.....怕怕~

回復

小蘑菇 發表於 2016-6-17 14:22:39 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-17 13:24
我會每晚噴水, 之前有一星期左右浸一次水(冬天)。但有部份種類 (例如小白毛) 可能乾唔切, 就爛心BYEBYE左 ...

噢~ 咁真係太可惜了, 據聞有毛係面個 D, 係比較耐旱, 相對不用太多水, 不過我覺得都係要慢慢摸索

回復

川流不息 發表於 2016-6-17 18:36:34 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-17 14:22
噢~ 咁真係太可惜了, 據聞有毛係面個 D, 係比較耐旱, 相對不用太多水, 不過我覺得都係要慢慢摸索

...

原來係咁~ 我留意下先!!

我影左相了 XDDDD

後面D野用來比較大小

後面D野用來比較大小

幾個月前, 佢出左花莖, 但一直冇出花, 然後下面生緊仔

幾個月前, 佢出左花莖, 但一直冇出花, 然後下面生緊仔
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-17 21:48:49 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-17 18:36
原來係咁~ 我留意下先!!

我影左相了 XDDDD

外型真係很像喎, 都係一樣有 baby, 又會咁橋嘅 , 不過我個棵無生花莖, 就無啦啦有 B   , 好似話空鳳遇著性命危險, 都會生 B 留後代的
回復

川流不息 發表於 2016-6-17 22:55:48 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-17 21:48
外型真係很像喎, 都係一樣有 baby, 又會咁橋嘅  , 不過我個棵無生花莖, 就無啦啦有 B   , 好似 ...

哇~~~~ 原來都係有B 仲要個B都好似樣ww

我真係覺得你果棵好茂盛好靚呀~ 我都要俾心機種靚佢先得 XD

我見佢出左花莖好耐都冇開, 有D擔心係咪半途謝左 (因為早排一直冇咩陽光), 於是又上左網查, 話原來佢伸花莖出來到開完花可能長達一年~

話唔定你遲少少會見到花莖長出來呢 XDDDD

其實我都唔知開花生B係種得好定唔好, 唯有累積經驗吧~
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-17 23:51:05 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-17 22:55
哇~~~~ 原來都係有B  仲要個B都好似樣ww

我真係覺得你果棵好茂盛好靚呀~ 我都要俾心機種靚佢先得 XD

“其實我都唔知開花生B係種得好定唔好, 唯有累積經驗吧” ← 我都係咁話

我覺得有花又好, 無花又好, 唔同的空鳳有唔同的型態,都好靚的啊
回復