種田新手報到

作者: kikobi_tomo 發表于 2016-6-13 16:40:55
2538 16
大家好~~~好開心發現呢個咁正嘅網頁,大家可以開心sharing~
之前我都有睇開呢個網有關種香草嘅post覺得好有用,我亦有喺露台種左一堆唔同嘅植物,最近我同朋友喺大埔終於搵到兩小條田開始有機種植啦~~~但開始左後先發現原來同露台種真係差天拱地,成日都會有好多問題,淨係肥料都搞死我,因為香草都唔駛咩肥,而家又瓜又豆咁,仲要勁多蟲,我塊田又近河,唔敢用太勁嘅殺蟲藥,搞到而家好似蟲蟲buffet咁...
希望之後大家可以指教吓,我都想有一日d農作物夠自己食dd之餘,仲可以俾媽咪試吓。
iphone 發表於 2016-6-13 18:03:59 來自手機 |顯示全部樓層
粟米我認到,另一個是乜東東?
回復

YoungFarmer 發表於 2016-6-13 21:00:54 |顯示全部樓層
iphone 發表於 2016-6-13 18:03
粟米我認到,另一個是乜東東?

另一個是茄子(矮瓜)。樓主都在大埔落腳做假日農夫。
回復

kikobi_tomo 發表於 2016-6-14 14:52:11 |顯示全部樓層
yes,茄子,仲有秋葵,豆呀之類。
我住好近,但放工好多時都天黑了,焗住要weekend先去得一兩次,淨係除草都要好耐‥‥有一次返去鋤泥翻土,唔知係咪太落力,我隻手痛到夜晚發惡夢,痛足兩日

而家搵緊有無d 資料/書可知道肥料裡面0既npk成份,咩時候落邊款肥之類...

通常肥料包裝有寫NPK以例等等  發表於 2016-6-14 18:56
上去瞄瞄啦http://hkplants.com/thread-8331-1-1.html  發表於 2016-6-14 18:54
回復

花間使者II 發表於 2016-6-14 15:05:12 |顯示全部樓層
粟米已摘下食了嗎? 粟米芯鬚....見不多?
回復

angela819 發表於 2016-6-14 15:36:42 |顯示全部樓層
種的蟲都唔食的菜呀,
我試過種茄子, 切開入面好多蟲,嚇到掉了,
鄰居說的蟲好有營養, 一起煮來食最好
回復

kikobi_tomo 發表於 2016-6-14 17:29:43 |顯示全部樓層
就係因為第一次種,好多野都唔識,無好好咁做基肥,雖然你地見到有粟米好似好大棵咁,但隔離d農友話因為粟米太搶肥,我塊田又瘦,就算有粟米生到出黎都未必有粟米粒........叫我不如襯佢未大哂時成棵cut左佢,重新落肥再黎過.....我都好煩惱。
茄子0個d我真係唔知會惹蟲~~~我前兩日過去見到開花啦,我諗今個weekend要過去包返住會好d。
回復

YoungFarmer 發表於 2016-6-14 20:07:18 |顯示全部樓層
kikobi_tomo 發表於 2016-6-14 14:52
yes,茄子,仲有秋葵,豆呀之類。
我住好近,但放工好多時都天黑了,焗住要weekend先去得一兩次,淨係除草 ...

我都覺得開田最辛苦,唔容易。
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2016-6-14 20:17:17 |顯示全部樓層
粟米好要肥,塊田基肥要做得好足,例如用雞糞肥打底,
之後長到咁上下仲要追肥,又要大太陽
否則通常長得好瘦弱,反而茄子就無咁西利
回復

angela819 發表於 2016-6-15 17:30:26 |顯示全部樓層
粟米要上泥的, 就可以不用竹扶
回復

VHFANT 發表於 2016-6-16 16:09:26 |顯示全部樓層
我冇落田,我都感覺到落田種野係好辛苦,努力!! 加油!
回復

kikobi_tomo 發表於 2016-6-18 22:30:12 來自手機 |顯示全部樓層
先食左呢幾條大中細手指~~~可惜大的太老了,充滿纖維!
回復

dincat 發表於 2016-6-19 09:01:05 |顯示全部樓層
如果你一星期入一次田, 係會有部份秋葵過老, 留來煲湯啦
粟米真係好食肥, 每星期都要加肥先會有肥大粟米, 要種三個月, 但每棵只收到1-2支, 不合符經濟原則, 我只種少少, 種一轉玩下算
最抵種潺菜, 莧菜, 通菜, 剪收, 隔10日又有得剪, 食到厭

夏天落田係好辛苦, 帶足夠水, 密密小休去樹蔭下降溫, 加油呀
回復

YoungFarmer 發表於 2016-6-19 09:47:52 |顯示全部樓層
我今年第一次種左近30棵秋葵,唔知過老可留來煲湯啦.

而家2-3日入田收一次,食左兩次,遲D食唔完

你掉晒D老葵??  發表於 2016-6-19 10:05
回復

YoungFarmer 發表於 2016-6-19 10:07:25 |顯示全部樓層
剪左十多個老葵, 掉晒在地上!

噢.......  發表於 2016-6-19 10:10
回復

kikobi_tomo 發表於 2016-7-1 17:35:18 來自手機 |顯示全部樓層
今日收左好多野~~~食返自己種嘅野真係好開心!
回復

sblam 發表於 2016-7-5 20:55:50 來自手機 |顯示全部樓層
我每天返工前都落田,夏天做一陣野淋下水,自己本身好大汗搞到身水身汗,成身汗臭味。同事有時看到我有收成就覺得種野好好玩咁,但其實背後我係田做嘢有幾辛苦、付出幾多勞力就無人知。
回復