請指教翠玉瓜

作者: Wunshanso 發表于 2016-6-11 11:12:28
7452 9
我嘅翠玉瓜
啲果好似好弱,每星期都有施粒狀鉀肥。
上一次兩個雌花嘅果好大,但一個星期都唔開花,受唔到粉死左

想請教有一下玉瓜嘅前輩,給我提點一下
sisterping 發表於 2016-6-12 18:06:21 |顯示全部樓層
翠玉瓜是冬天種的瓜,夏天種唔啱時間。

怪不得最近一發芽既翠玉瓜,好快就死左。  發表於 2016-6-12 18:33
回復

baz886 發表於 2016-6-16 11:20:47 |顯示全部樓層
我都種錯左季節!
回復

mk2325 發表於 2016-6-16 18:48:33 |顯示全部樓層
以下是魚護署網頁所載翠玉瓜資料:由九月中旬至翌年三月均可種植(最適宜是十月至二月)。生長適溫為18 - 25°C;發芽適溫為25 - 30°C。喜微酸性土壤,最適宜的pH值為 5.5 - 7.0;喜歡土壤濕潤而空氣乾燥的環境。翠玉瓜栽培,以通透性好,保水力強的壤土,容易獲得高產。日照不足或土壤水分過多或排水不良時,易引起徒長和落果。
翠玉瓜需要很大面積(3呎X4呎),而每一棵祇可打兩個瓜,且需要極多養分。我去年底露地種兩棵,一棵未開花因病死了。另一棵葉子好似盆咁大,打了一條瓜,沒做好保護,給了瓜蠅機會,之後又有白粉病,不到兩三個星期便拜拜!感覺上在香港很難種得好。
回復

Wunshanso 發表於 2016-7-3 14:00:21 來自手機 |顯示全部樓層
原來係咁,多謝解答!
回復

watermelon333 發表於 2016-7-6 21:56:27 |顯示全部樓層

我前2個月都種過, 真係成隻蟹咁阻地方, 白粉病又嚴重, D 葉又桔到我死死下, D 瓜又大唔到(佢係不停咁有瓜呀). 可能唔啱季節, 所以我做瓜佢了, 免浪費時間.
回復

dincat 發表於 2016-7-7 09:16:02 |顯示全部樓層
前年我都種過翠玉瓜, 剛開始有花就黎白粉, 剪極葉仍有粉
過年離港外遊一星期左右, 番來連條屍都搵唔到, 成棵無左
回復

drlam_716 發表於 2016-7-7 14:41:47 |顯示全部樓層
原來翠玉瓜咁難種
可能氣候唔適合
回復

a2940uw 發表於 2016-7-13 11:53:11 |顯示全部樓層
翠玉瓜要指定時間授粉(12NN)?
回復

Aaron 發表於 2016-7-21 08:38:40 |顯示全部樓層
也不是很難種,網友送的種子,雖然天氣熱,2個月已有收成,只是瓜比較小....
回復