請問品種及水培方法

作者: chinghong 发表于 2016-6-11 09:00:03
6347 16

朋友送了水培紫羅蘭 想問是什麼品種?
另外,非洲堇是其中一個品種嗎?

我的紫羅蘭開始有軟葉,它的根部好像跟別的不同....... 請指教。

另知道水苔養殖比較好,因不想用泥土種,有方法嗎?

謝謝~
tlyuen 發表於 2016-6-11 10:19:58 |顯示全部樓層
你的係非洲紫蘿蘭,根部浸水太多,底部有敗萎跡象,宜浸一半根部就夠。請參考:全水種三步曲
chinghong 發表於 2016-6-11 19:01:18 |顯示全部樓層
tlyuen 發表於 2016-6-11 10:19
你的係非洲紫蘿蘭,根部浸水太多,底部有敗萎跡象,宜浸一半根部就夠。請參考:全水種三步曲 ...

謝謝, 請問我需要剪部份雜根嗎?

第一次種紫羅蘭, 其實室內太炎熱 (但有通風) 會導致軟葉嗎?
另外, 其實紫羅蘭可唔可以噴水/ 噴葉肥? 抑或會令佢地死亡?

Thanks!!
chinghong 發表於 2016-6-11 19:06:31 來自手機 |顯示全部樓層
剛參考了三步曲,水浸一半 算可以嗎?另外用了發泡膠作定植籃 會影響呼吸嗎?

還是用水苔較好?
tlyuen 發表於 2016-6-11 21:09:37 |顯示全部樓層
chinghong 發表於 2016-6-11 19:06
剛參考了三步曲,水浸一半 算可以嗎?另外用了發泡膠作定植籃 會影響呼吸嗎?

還是用水苔較好? ...

水位可再減1 cm,發泡膠作定植籃ok
chinghong 發表於 2016-6-11 23:02:04 |顯示全部樓層
tlyuen 發表於 2016-6-11 21:09
水位可再減1 cm,發泡膠作定植籃ok

第一次種紫羅蘭, 其實室內太炎熱 (但有通風) 會導致軟葉嗎?
另外, 其實紫羅蘭可唔可以噴水/ 噴葉肥? 抑或會令佢地死亡?

Thanks!!
tlyuen 發表於 2016-6-12 00:22:28 |顯示全部樓層
chinghong 發表於 2016-6-11 23:02

因為水種開,不必剪根。非洲紫蘿蘭天熱生長緩慢,唔可以施肥,葉遇光會消焦,不宜。只要圍住水盆增加水氣就得。夏天通風最重要,用風扇吹。
tlyuen 發表於 2016-6-12 00:24:34 |顯示全部樓層
軟葉可能轉變環境,不適應。
chinghong 發表於 2016-6-12 09:34:06 來自手機 |顯示全部樓層
明白,即水培的話 只可用清水養
chinghong 發表於 2016-6-12 09:34:06 來自手機 |顯示全部樓層
chinghong 發表於 2016-6-12 09:36:18 來自手機 |顯示全部樓層
同埋每星期換水一次 根不能太高
tlyuen 發表於 2016-6-12 10:50:28 |顯示全部樓層
chinghong 發表於 2016-6-12 09:34

入秋後可施肥,開1:3000肥水加入水中。
chinghong 發表於 2016-6-14 18:57:52 來自手機 |顯示全部樓層
請問葉軟 同埋冇水根 (只有泥根) 係咪要 剪大部份氣根,勤換水,用膠袋笠住成溫室?
chinghong 發表於 2016-6-14 18:57:53 來自手機 |顯示全部樓層
請問葉軟 同埋冇水根 (只有泥根) 係咪要 剪大部份氣根,勤換水,用膠袋笠住成溫室?
tlyuen 發表於 2016-6-14 23:01:42 |顯示全部樓層
chinghong 發表於 2016-6-14 18:57
請問葉軟 同埋冇水根 (只有泥根) 係咪要 剪大部份氣根,勤換水,用膠袋笠住成溫室? ...

如果係泥根就要全部清除,否則會失敗收場。我之前的慘痛經驗。
chinghong 發表於 2016-6-15 07:25:00 來自手機 |顯示全部樓層
泥根。是我圖中個d?
tlyuen 發表於 2016-6-15 10:52:06 |顯示全部樓層
chinghong 發表於 2016-6-15 07:25
泥根。是我圖中個d?

如果一開始係水根,就唔使郁。是水根或者泥根,你應該最清楚。