急:蕃茄葉黃問題

作者: LokiLok 發表于 2016-6-1 01:07:09
5240 33
我買左盆蕃茄 起初好地地 之後葉開始變黃 上網睇左好多資料 人地话可能唔夠泥同水 我就轉左去塊田到種 都係無好轉 之後人地教要加肥 我就學自制有機肥用菜頭菜尾去整用左2個月時間整好 拎去拖肥都係無好轉 有加咖啡渣係泥士面 買蕃茄之前佢同我講話唔好曬太陽 但我塊田西斜 會唔會關太陽事 多數中午打後先有太陽 水我聽人講晚上淋水會比較好D 我今日再轉返盆種放係路台種睇下關唔關陽光事
紫菜豆腐湯 發表於 2016-6-1 01:33:11 |顯示全部樓層
繼續落田種,田→ 盆,唔係盆→ 田咁樣,
土里面既空氣養份都唔係果回事,
田既含氧量普遍高好多。

另外,西斜唔緊要,重要係有陽光,
淋水方面,日出時份淋先係好野,你睇D 農夫就知,
唔得既話,黃昏補番都得。
回復

LokiLok 發表於 2016-6-1 01:41:01 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2016-6-1 01:33
繼續落田種,田→ 盆,唔係盆→ 田咁樣,
土里面既空氣養份都唔係果回事,
田既含氧量普遍高好多。

有咩分別? 唔太明
回復

mikecho 發表於 2016-6-1 01:46:50 |顯示全部樓層
蕃茄已過茬(除泰國或熱帶品種),30度或以上生長不良,要到十月才適宜種植
回復

alexisho 發表於 2016-6-1 05:06:56 |顯示全部樓層
mikecho 發表於 2016-6-1 01:46
蕃茄已過茬(除泰國或熱帶品種),30度或以上生長不良,要到十月才適宜種植
...

溫度太高,靠吹風遮陰有沒有用呢?
回復

LokiLok 發表於 2016-6-1 09:47:12 |顯示全部樓層
mikecho 發表於 2016-6-1 01:46
...

你咁講是否不要在太陽下真授射到?
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2016-6-1 11:05:34 |顯示全部樓層
如果不計品種的話,我覺得蕃茄好耐得熱
話說我有次係陽台種蕃茄,夏天30度,
夜晚開冷氣,陽台溫度隨時到40度
但棵蕃茄安然無恙,係種到尺幾兩尺高都唔結果,
據我當時推測係直射陽光太小 (只有數小時)
回復

sanglo 發表於 2016-6-1 11:38:25 |顯示全部樓層
你要講下稞番茄種左幾耐 係乜野品種 又無相
正常番茄由種子起 2個月都開化結果啦 比多D資料出黎   
回復

LokiLok 發表於 2016-6-1 16:46:29 來自手機 |顯示全部樓層
sanglo 發表於 2016-6-1 11:38
你要講下稞番茄種左幾耐 係乜野品種 又無相
正常番茄由種子起 2個月都開化結果啦 比多D資料出黎    ...

唔知咩品種wo

呢度有幾棵???  發表於 2016-6-7 11:54
有果啊 收埋D果 等年尾自己落種子 由頭種過啦  發表於 2016-6-1 17:12
回復

healthybee 發表於 2016-6-1 17:35:36 |顯示全部樓層

會唔會係唔夠水
回復

mk2325 發表於 2016-6-1 17:50:51 |顯示全部樓層
見好多葉都黃,好似好唔健康。可能染左病毒,蚜蟲等是元兇,留意下有沒有。
如果啲果冇影響,先剪哂黃葉,啲果曬完太陽會着色便可採收,到時再睇情況。
回復

LokiLok 發表於 2016-6-1 18:18:03 來自手機 |顯示全部樓層
我今晚試下換個大盆加多D泥 再加多D水試試先
回復

mk2325 發表於 2016-6-2 11:55:10 |顯示全部樓層
對一棵植物來講,換盆、換泥好似我地移民或者搬去其他地方住,要時間適應。
如果你傷風,都唔想搞咁多嘢啦,除非間屋有鬼。都係考慮清楚一下先吧
回復

LokiLok 發表於 2016-6-2 14:20:30 來自手機 |顯示全部樓層
我今日發現新買個幾盆蕃茄有白色一點既昆蟲識跳 請問係咩黎架?
回復

mk2325 發表於 2016-6-2 15:05:59 |顯示全部樓層
LokiLok 發表於 2016-6-2 14:20
我今日發現新買個幾盆蕃茄有白色一點既昆蟲識跳 請問係咩黎架?

可能係白粉蝨(台灣叫銀葉粉蝨),亦可能呢啲粉蝨傳病毒俾番茄。請參考以下網頁:

[url=蕃茄與白粉虱 http://hkplants.com/forum.php?mo ... 0&fromuid=92153 (出處: 香港園藝館)]蕃茄與白粉虱 http://hkplants.com/forum.php?mo ... 0&fromuid=92153 (出處: 香港園藝館)[/url]

http://book.tndais.gov.tw/Brochure/tech67.htm 銀葉粉蝨之生態與防治

回復

baz886 發表於 2016-6-2 15:09:26 |顯示全部樓層

正所謂:不時不食!
種植物都一樣!夏有夏種,秋有秋種。種得對,害蟲少,收獲多,果又好味D!
回復

LokiLok 發表於 2016-6-2 20:42:24 來自手機 |顯示全部樓層
白色昆蟲是什麼?
回復

LokiLok 發表於 2016-6-2 22:31:48 來自手機 |顯示全部樓層
沒有人能幫忙解答嗎?
回復

mk2325 發表於 2016-6-2 23:23:05 |顯示全部樓層
已答但出唔到,而家再答。
可能係白粉蝨,台灣叫銀葉粉蝨。可能係傳病毒給番茄的元兇。請看以下網頁:
(A) http://hkplants.com/forum.php?mo ... 0&fromuid=92153 (出處: 香港園藝館)[/url]
(B) 台灣:銀葉粉蝨之生態與防治
(C) 漁 農 自 然 護 理 署:甚 麼 是 礦 物 油
由於粉蝨體型細,不客昜根治,可考慮用礦物油作預防。
順帶一提,如果發現螞蟻,也要提防,因這些害蟲可以分泌蜜液給螞蟻吃,所以樂於保護
回復

mk2325 發表於 2016-6-2 23:30:19 |顯示全部樓層
我答了兩次都出唔到。
請GOOGLE"蕃茄與白粉虱-香港園藝館 ",很有用
回復

12下一頁