Paph. Callosum 開花喇~

作者: ivyasm 發表于 2016-5-30 16:07:50
998 8

照顧咗半年,卡路神終於在花季開出一朵三色兜兜花來回報我喇!
Paph Callosum 1.JPG
Paph Callosum 3.JPG
Paph Callosum 2.JPG
joly 發表於 2016-5-30 19:50:32 |顯示全部樓層
不錯了     
回復

viviwong 發表於 2016-5-30 21:42:25 |顯示全部樓層
Q 版 Davy Jones ~

回復

taxitang 發表於 2016-5-30 22:32:48 |顯示全部樓層
有花睇,開心事。
回復

羅漢松 發表於 2016-5-30 23:31:23 |顯示全部樓層
巧靚呀!
回復

lonely_wanderer 發表於 2016-5-31 07:58:34 來自手機 |顯示全部樓層
巧靚靚!我成日將callosum同紅魔兜亂,請問點樣分辯佢地架?
回復

ivyasm 發表於 2016-5-31 13:17:39 |顯示全部樓層
lonely_wanderer 發表於 2016-5-31 07:58
巧靚靚!我成日將callosum同紅魔兜亂,請問點樣分辯佢地架?

謝謝賞花
我都唔太識分紅魔同卡路神的, 不過後者就出名係色彩比較豐富, 通常係三色花
我買番嚟時已經插住牌係 Callosum, 所以無再研究了, 在外國網知道有兩個 type (Laotian type 同埋 Cambodian type), 花色有少少唔同... 我哩盆就係半年前台灣入口的品種
回復

lonely_wanderer 發表於 2016-5-31 13:58:42 來自手機 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2016-5-31 13:17
謝謝賞花  
我都唔太識分紅魔同卡路神的, 不過後者就出名係色彩比較豐富, 通常係三色花
我買番嚟時已經 ...

C兄叻叻豬!半年已經可以開花!
回復

ivyasm 發表於 2016-5-31 14:58:41 |顯示全部樓層
lonely_wanderer 發表於 2016-5-31 13:58
C兄叻叻豬!半年已經可以開花!

我係師妹... 而且已經唔算係"小"喇, 哈哈
種花好有樂趣, 大家多 d 爬文, 多 d 指教, 獲益良多架~
我仲有一堆拖鞋 / 蝴蝶的中苗大苗都仲未肯開花, 同志仍需努力啊!
回復