花間集 (花園記錄) — 29 May: 藍蝴蝶、桔梗、夾竹桃

作者: samuelx1231 發表于 2016-5-29 22:12:35
2568 21
初夏的花園

藍蝴蝶

桔梗

夾竹桃

慢慢重生中的繡球花

(原本的樣子)

(目前狀況)

開得不合時的吊鐘花

梔子花

另外送上就快開的荷花和剛入手的睡蓮

samuelx1231 發表於 2016-5-29 22:13:59 |顯示全部樓層
忘了近期最愛的初雪葛

回復

hao13555135 發表於 2016-5-30 16:07:36 |顯示全部樓層
倒掛金鐘怎麼過夏?
回復

samuelx1231 發表於 2016-5-30 16:23:12 |顯示全部樓層
hao13555135 發表於 2016-5-30 16:07
倒掛金鐘怎麼過夏?

放在遮蔭地方加定時噴水降温補濕
我自己放在天台蓬內最陰涼通風的位置,附近再擺放較高的植物加強遮蔭
再set好自動噴水系統
回復

michele1004 發表於 2016-5-30 16:45:36 |顯示全部樓層
師兄,我剛買了一盆桔梗,有什麼要注意的?
回復

samuelx1231 發表於 2016-5-30 17:22:52 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2016-5-30 16:45
師兄,我剛買了一盆桔梗,有什麼要注意的?

我都係初春先買咋,所以未有咩經驗分享,哈哈
暫時覺得佢算粗生,睇資料話忌過濕同過熱(>35C)/過凍(<15C)
所以我擺咗佢喺啲有少少蔭嘅位
回復

michele1004 發表於 2016-5-30 17:25:33 |顯示全部樓層
samuelx1231 發表於 2016-5-30 17:22
我都係初春先買咋,所以未有咩經驗分享,哈哈
暫時覺得佢算粗生,睇資料話忌過濕同過熱(>35C)/過凍( ...

咁我今晚搬佢去無咁哂的位置,謝謝
回復

嫲嫲 發表於 2016-5-30 18:15:18 來自手機 |顯示全部樓層
見到咁多花又咁靚,好羡慕,我的梔子花和繡球花只長葉,好大塊葉,一個花蕾都沒有,請問點種呢?藍蝴蝶也是我喜愛的,請問在那裏買?
回復

Bing 發表於 2016-5-30 21:35:21 |顯示全部樓層
師兄,請問梔子花應該怎麼打理?我種了兩次,最後都失敗,剛剛買回來的一盆,花苞都自動掉落了,唔知點救佢?
回復

samuelx1231 發表於 2016-5-31 01:29:16 來自手機 |顯示全部樓層
嫲嫲 發表於 2016-5-30 18:15
見到咁多花又咁靚,好羡慕,我的梔子花和繡球花只長葉,好大塊葉,一個花蕾都沒有,請問點種呢?藍蝴蝶也是 ...

要繡球花再開花有點麻煩呢,如果光照、温度、肥料比例都正確,那可能是修剪的問題了
繡球花可以分兩大類 ... 老枝開花或新枝開花 ... 當然一般花店職員不可能知道自己售賣的繡球是那一種,所以唯有靠自己觀察,改變一下修剪習慣了。你的繡球之前有沒有修剪過喔?通常在甚麼時候剪?入秋後才修剪有機會會把準備開花的枝條剪掉了。

藍蝴蝶是兩年前四五月左右在花墟木木木記買的,記得當時只有一盆,之後在花墟也很少見了 ... 我看看遲點能否插枝成功吧。
回復

samuelx1231 發表於 2016-5-31 01:51:47 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2016-5-30 21:35
師兄,請問梔子花應該怎麼打理?我種了兩次,最後都失敗,剛剛買回來的一盆,花苞都自動掉落了,唔知點救佢 ...

花苞掉落 ... 有葉黃嗎?種在甚麼位置?
光照不足或暴曬也會落蕾或不開花,一定要半遮陰,有充足散光
另外要保濕但不能澆水太多,肥料要足
回復

Bing 發表於 2016-5-31 10:03:25 |顯示全部樓層
samuelx1231 發表於 2016-5-31 01:51
花苞掉落 ... 有葉黃嗎?種在甚麼位置?
光照不足或暴曬也會落蕾或不開花,一定要半遮陰,有充足散光
另 ...

謝謝師兄指教,係呀,啲葉都有變黃,我以為係水同陽光唔夠,所以淋水比較密。我試試改吓位置同減少淋水,希望救得翻。
回復

嫲嫲 發表於 2016-5-31 15:13:08 來自手機 |顯示全部樓層
多謝指點,買回來開完花種落地,已經一年了,枝葉粗大,可惜沒有花蕾,唔記得是否在秋天修剪過,又要等一年了。
回復

嫲嫲 發表於 2016-5-31 15:17:56 來自手機 |顯示全部樓層
你買藍蝴蝶時有花嗎?是否每年都開花?
回復

嫲嫲 發表於 2016-5-31 15:25:15 來自手機 |顯示全部樓層
繡球花開完花改種地,已經兩年了,葉片很大,就是沒有花蕾,可能真是在秋天修剪過,通常都是在秋天修剪,因為無咁熱。
回復

samuelx1231 發表於 2016-5-31 16:16:54 |顯示全部樓層
嫲嫲 發表於 2016-5-31 15:17
你買藍蝴蝶時有花嗎?是否每年都開花?

買時有一兩朵小花,所以才認出它來,購買時已有大約一米高了
這兩年來都有開花的
回復

samuelx1231 發表於 2016-5-31 16:24:46 |顯示全部樓層
嫲嫲 發表於 2016-5-31 15:25
繡球花開完花改種地,已經兩年了,葉片很大,就是沒有花蕾,可能真是在秋天修剪過,通常都是在秋天修剪,因 ...

那估計應該是大葉繡球一類,花芽大約在夏秋交替時形成,只能在初夏大剪,秋冬春只能剪走枯枝病枝,希望下年可以成功賞花
講開又講,據聞有一種點剪都可以開花的繡球,叫無盡夏,不過我都未見過實物,有得賣都唔識認 ...
回復

嫲嫲 發表於 2016-5-31 17:51:16 來自手機 |顯示全部樓層
記住今年唔好手痕,希望明年有花開喇!請問繡球花和梔子花要用什麼肥?
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-5-31 22:54:06 來自手機 |顯示全部樓層
重瓣繡球?正野!

係,仲要係低價購入XD  發表於 2016-6-2 12:11
回復

samuelx1231 發表於 2016-6-2 12:16:22 |顯示全部樓層
嫲嫲 發表於 2016-5-31 17:51
記住今年唔好手痕,希望明年有花開喇!請問繡球花和梔子花要用什麼肥?

我主要都係用花寶2/3號咋
回復

12下一頁