蘑菇的小小空氣草

作者: 小蘑菇 發表于 2016-5-24 10:55:40
22220 285
川流不息 發表於 2019-3-24 12:16:07 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-3-24 00:24
上次我去大阪嗰間 100yen 店就唔覺有呀, 我估唔係間間都有囉, 應該要大大間先有貨。 我呢排成日無唔記 ...

係呀, 唔係間間有之餘, 狀態都有差別, 死下死下果D真係幾平都買唔落手~

上星期入花展都忍唔到手買左兩三棵, 希望佢地平平安安快高長大~

近日濕度都算高, 應該還好? 我有時都好懶, 哈~

回復

小蘑菇 發表於 2019-3-24 15:18:21 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-3-24 12:16
係呀, 唔係間間有之餘, 狀態都有差別, 死下死下果D真係幾平都買唔落手~

上星期入花展都忍唔到手買左兩三 ...

我都有去花展呀, 不過抵買嗰 d, 又淨返狀態唔多好, 所以無買到咋。蘭花就好抵, 10蚊盤已經有得交易, 可惜無位置, 空手而回。
回復

川流不息 發表於 2019-3-24 15:42:52 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-3-24 15:18
我都有去花展呀, 不過抵買嗰 d, 又淨返狀態唔多好, 所以無買到咋。蘭花就好抵, 10蚊盤已經有得交易,  ...

我見時, 都幾多將會開花/已開完花株, 見價格都合理就入左
回復

小蘑菇 發表於 2019-3-24 18:41:20 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-3-24 15:42
我見時, 都幾多將會開花/已開完花株, 見價格都合理就入左

可能係我遲去, 比人揀晒了。

今日出花墟買泥買盤, 順便行左一趟, 睇岩嗰 d, 又真係唔平, 都要成 $85 蚊
回復

川流不息 發表於 2019-3-24 19:25:59 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-3-24 18:41
可能係我遲去, 比人揀晒了。

今日出花墟買泥買盤, 順便行左一趟, 睇岩嗰 d, 又真係唔平, 都要成 $85 ...

係呢~ 我記得同款同大小, 早兩三年真係唔係呢D價錢.........

不過標得高價即是有人買, 多左人鍾意空鳳我都開心既 (自己唔會買咁解ww
回復

小蘑菇 發表於 2019-3-25 13:35:15 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-3-24 19:25
係呢~ 我記得同款同大小, 早兩三年真係唔係呢D價錢.........

不過標得高價即是有人買, 多左人鍾意空鳳我 ...

係呀, 我尋日都見到了有人買精靈, 空鳳唔使泥, 感覺上乾淨 d, 掛起佢就可以, 係家居點綴都唔錯呀
回復

川流不息 發表於 2019-3-26 00:00:51 |顯示全部樓層
係呀~同意! 又唔會佔好多位~
回復

小蘑菇 發表於 2019-4-14 00:04:06 |顯示全部樓層

終於頂唔順, 要轉換大盤浸他哋了

回復

小蘑菇 發表於 2019-4-25 00:01:57 |顯示全部樓層

本來已經放棄, 唸住唔再出側芽 (之前有一個側芽, 但唔小心成棵母株跌左落地下, 導致小小小側芽夭折), 今晚竟然有新發現
回復

川流不息 發表於 2019-4-25 10:54:37 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-25 00:01

本來已經放棄, 唸住唔再出側芽 (之前有一個側芽, 但唔小心成棵母株跌左落地下, 導致小小小 ...

恭喜呀~~~

樓主D空鳳都幾好生養喎~
回復

小蘑菇 發表於 2019-4-25 13:08:53 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-4-25 10:54
恭喜呀~~~

樓主D空鳳都幾好生養喎~

得個 “生” 字囉, 未開花都生, 真係激死我了

唔似你嗰 d 咁好, 不停有花花睇
回復

川流不息 發表於 2019-4-25 13:26:21 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-25 13:08
得個 “生” 字囉, 未開花都生, 真係激死我了

唔似你嗰 d 咁好, 不停有花花睇

以我既觀察, 都係光問題。

你照燈有冇照埋D空鳳?
回復

小蘑菇 發表於 2019-4-25 18:18:12 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-4-25 13:26
以我既觀察, 都係光問題。

你照燈有冇照埋D空鳳?

唔係直射, 但都光的, 我覺得用燈照, 植物會健康, 但未必開花, 此終太陽的光線係無可取代的
回復

川流不息 發表於 2019-4-25 18:32:28 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-25 18:18
唔係直射, 但都光的, 我覺得用燈照, 植物會健康, 但未必開花, 此終太陽的光線係無可取代的 ...

嗯嗯~

因為我之前都試過幾次, 明明花苞出晒, D花都係唔開~

後來發現應該大膽D俾佢地適量曬下太陽, D花先會開到出來。

淨係窗後"光猛"都唔夠的.

由於我冇照燈, 用燈有咩功效小蘑菇會比我有經驗
回復

小蘑菇 發表於 2019-4-25 21:13:28 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-4-25 18:32
嗯嗯~

因為我之前都試過幾次, 明明花苞出晒, D花都係唔開~

我用燈照仙人掌/空鳳, 佢哋雖然健康, 但係唔開花, 上次我棵牡丹玉都消苞,我唸都可能係與陽光有關係
回復

小蘑菇 發表於 2019-5-12 19:43:20 |顯示全部樓層

浸完水,母株用盡最後一口氣, 仔仔將從今天開始,不得不獨立了

回復

川流不息 發表於 2019-5-13 09:53:47 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-5-12 19:43

浸完水,母株用盡最後一口氣, 仔仔將從今天開始,不得不獨立了

帶點點哀傷的母親節

阿仔要獨立了!! 好好加油~~
回復

小蘑菇 發表於 2019-5-13 15:30:52 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-5-13 09:53
帶點點哀傷的母親節

阿仔要獨立了!! 好好加油~~

係呀, 我家中嗰 d 好多阿媽都乾枯, 只淨下仔仔囡囡自己一個, 所以我的空鳳無乜增加減少
回復

小蘑菇 發表於 2019-9-28 18:23:45 |顯示全部樓層

今日出花墟, 點可以無收穫呢
回復

小蘑菇 發表於 2020-1-3 21:42:04 |顯示全部樓層

新一年, 新生命, 呢棵精靈已經唔係一次發現陀 B, 次次都比我唔小心整呱左, 希望今次成功長大啦
回復