蘑菇的小小空氣草

作者: 小蘑菇 發表于 2016-5-24 10:55:40
22258 285
小蘑菇 發表於 2017-12-27 18:02:48 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-12-27 11:51
哎吔!我好LIKE 白色果個吖! 邊豎買呢?

兩株都係花墟買的
但我見花鳥魚蟲展都有
回復

八王爺 發表於 2017-12-28 11:11:40 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-12-27 11:02
兩株都係花墟買的  
但我見花鳥魚蟲展都有

真係有一排冇去花墟,
嗰度真係 唔可以隨便去架!
回復

小蘑菇 發表於 2017-12-28 23:42:01 |顯示全部樓層
中意去, 又真係無計
回復

小蘑菇 發表於 2018-4-22 09:08:15 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-12-24 08:46

今年的聖誕禮物

精靈 BB 生得好快, 肥嘟嘟, 好想滅它出來呢

回復

小蘑菇 發表於 2018-5-25 22:14:07 |顯示全部樓層

一年由鹿兒島買返來的空鳳, 發覺大左好多

2017.04

2018.05

回復

小蘑菇 發表於 2018-6-2 14:08:24 |顯示全部樓層

太意外了, 竟然有 B

回復

小蘑菇 發表於 2018-7-29 21:26:04 |顯示全部樓層

叮叮噹噹, 又跌錢了

回復

小蘑菇 發表於 2018-10-20 21:23:15 |顯示全部樓層

唔知係咪錯覺, 好似大左靚左咁

回復

川流不息 發表於 2019-3-20 12:04:16 |顯示全部樓層
小蘑菇, 好耐冇見~
你和你D美美空鳳都好嗎?
回復

小蘑菇 發表於 2019-3-21 18:59:41 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-3-20 12:04
小蘑菇, 好耐冇見~
你和你D美美空鳳都好嗎?

你好呀, 好耐無見你出沒了

我的空鳳們都好好, 生長得尚算唔錯, 你的植物如何? 有開花散葉嗎? 我的空鳳一直都無開花, 只會生仔仔囉
回復

川流不息 發表於 2019-3-22 12:51:42 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-3-21 18:59
你好呀, 好耐無見你出沒了

我的空鳳們都好好, 生長得尚算唔錯, 你的植物如何? ...

我上年一次外出時所托非人(不過都係我衰), 10日後回來好多空鳳都BYEBYE左, 不過我都慢慢再入返D了。暫時都幾好呀~

唔出花就生仔係好事呀~ (喂)

近年花墟D 空鳳愈來愈貴, 我覺得好難出手~
回復

小蘑菇 發表於 2019-3-22 13:13:12 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-3-22 12:51
我上年一次外出時所托非人(不過都係我衰), 10日後回來好多空鳳都BYEBYE左, 不過我都慢慢再入返D了。暫時 ...

吓…… 咁大鍋, 真是可惜又肉痛呢,你種得咁好, 話時話,我出去旅行10多天, 空鳳和仙人掌都無事喎

依家比以前貴左少少, 但品種亦都多左啊, 有時經過, 睇到佢 show 出來的開花照,都心郁郁想買的, 可惜我種的都唔開花, 唉… 乜唔開花只生仔係好事的嗎?
回復

川流不息 發表於 2019-3-22 13:29:58 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-3-22 13:13
吓…… 咁大鍋, 真是可惜又肉痛呢,你種得咁好, 話時話,我出去旅行10多天, 空鳳和仙人掌都無事喎

依 ...

我平時10幾日都冇事的.

因為果段時間好焗熱又濕, 我出門時剛好又落好大雨就關晒D窗, 諗住家姐每天上來幫我餵貓會幫我開下窗,
點知佢真係一D都唔開 (但事後投訴我好關晒D窗好焗喎, 勁好笑ww)

品種係多D但連帶舊有品種價錢都貴晒, 可能我咁啱見唔到D平的w
我唔知開花生仔和唔開花生仔, 對母株來講係唔係有分別, 等你家的空鳳話我知ww
回復

小蘑菇 發表於 2019-3-22 18:28:27 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-3-22 13:29
我平時10幾日都冇事的.

因為果段時間好焗熱又濕, 我出門時剛好又落好大雨就關晒D窗, 諗住家姐每天上來幫 ...

咁又真係好易出事呢, 今次只是誤會一場, 你姐姐可能怕開窗, 整親你的寶貝植物呢。

我覺得生仔之後, 母株又真係好似真的停止生長, 如果真係的話, 開花好似 jetso d 喎, 起碼有花花睇嘛
回復

川流不息 發表於 2019-3-22 18:46:23 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-3-22 18:28
咁又真係好易出事呢, 今次只是誤會一場, 你姐姐可能怕開窗, 整親你的寶貝植物呢。

我覺得生仔之後, ...

所以都冇得怪人地, 係自己唔好~ 我都傷心左好耐....

結果一樣咁就梗係有花睇好啦~
回復

小蘑菇 發表於 2019-3-22 20:49:03 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-3-22 18:46
所以都冇得怪人地, 係自己唔好~ 我都傷心左好耐....

結果一樣咁就梗係有花睇好啦~    ...

唔使氣餒, 慢慢再收集, 你種得咁好, 應該好快又一大堆了  到時候又要唸計仔擴建了。最衰我的空鳳唔多, 每個品種都只得一棵, 分享唔到比你, 我的仙人掌就多同種, 如果你對仙人掌有興趣, 我可以 share 比你啊 (我自己由種子開始種的)

話時話, 好多花友都係網上買, 見佢哋買得都好靚好抵呢, 你有無試過買呀?
回復

川流不息 發表於 2019-3-23 12:12:54 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-3-22 20:49
唔使氣餒, 慢慢再收集, 你種得咁好, 應該好快又一大堆了  到時候又要唸計仔擴建了。最衰 ...

嗯嗯我下次去日本又會睇下100yen店有冇賣小空鳳

其實我都有種其他植物, 仙人掌都有種下架~ 最粗生都係佢地, 唔會覺得自己種咩死咩, 冇咁傷心ww
你係唔係好似多肉果邊都有個仙人掌帖? 我去睇下你種左咩仙人掌先ww

網上是指TB? 我冇試過呀~ 有時間去望下先~

係喎話時話, 你D種子開始的空鳳如何?
回復

小蘑菇 發表於 2019-3-23 14:59:39 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-3-23 12:12
嗯嗯我下次去日本又會睇下100yen店有冇賣小空鳳

其實我都有種其他植物, 仙人掌都有種下架 ...

普通貨色的話, 100yen 店又真係好抵, 如果遇岩 d 貨仔靚, 就更超值, 早兩年我都忍唔住一次過買左11隻, 唸起都開心

多肉版我都有帖, 都係唸住記錄一下, 雖然都唔係種得好靚, 仙人掌多數由種子種起,都算成功, 但空鳳的小苖因夏天的關係, 濕度唔夠, 經驗不足, 乾死晒了。
回復

川流不息 發表於 2019-3-23 23:30:31 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-3-23 14:59
普通貨色的話, 100yen 店又真係好抵, 如果遇岩 d 貨仔靚, 就更超值, 早兩年我都忍唔住一次過買左11隻 ...

係呀抵到爛, 不過唔知佢地而家仲興唔興, DAISO又有冇貨

我見你有盆仙人掌好多個小小的好得意呀~
我覺得種兜種得好真係好叻~ 淋水真係錯一次都可以完蛋...
下次講仙人掌都係去返你仙人掌個帖~

哦哦~只要學到野咁佢地的小生命都冇白費, 下次再來吧!
回復

小蘑菇 發表於 2019-3-24 00:24:30 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-3-23 23:30
係呀抵到爛, 不過唔知佢地而家仲興唔興, DAISO又有冇貨  

我見你有盆仙人掌好多個小小的好 ...

上次我去大阪嗰間 100yen 店就唔覺有呀, 我估唔係間間都有囉, 應該要大大間先有貨。 我呢排成日無唔記得浸水, 總覺得佢哋無咁飽滿, 真係唔懶得呢
回復