返回列表 發新帖

15蚊鹿角(更至24#)

作者: joesfish 發表于 2016-5-22 14:01:00
5263 26
fm_plant 發表於 2017-5-25 19:33:23 來自手機 |顯示全部樓層
joesfish 發表於 2017-5-25 15:52
可能會生到好大架,中左毒都幾煩下

想問下,如果種喺樹度,“寄生蕨” 對活嘅 “寄主樹”,會唔會造成傷害?(例如蚕食寄主樹)另外種鹿角蕨有乜嘢要注意(心得)?謝謝!
回復

joesfish 發表於 2017-5-25 21:04:18 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-25 19:33
想問下,如果種喺樹度,“寄生蕨” 對活嘅 “寄主樹”,會唔會造成傷害?(例如蚕食寄主樹)另外種鹿角蕨 ...

我都喺新手,種樹上沒試過,估計種喺樹上點都會對樹體有D影響,樹外皮濕度增加會生真菌,寄生蕨生長在熱帶地區,本身當地的環境就濕,本地樹種未必頂得順。
心得:我用無孔大盆套小盆(陶盆),隙位底放D蘭石,面位塞水苔固定。
          光照窗口散射光就得,有陽光都吾怕,一兩個鐘OK,太長時間貼內有個衰樣睇
          冬天乾左先淋D清水落大盆,生長季就淋淡液肥水,隔一次淋清水。
          通風一定要好。
          以上室內種心得,希望幫到你
回復

fm_plant 發表於 2017-5-25 21:47:27 來自手機 |顯示全部樓層
joesfish 發表於 2017-5-25 21:04
我都喺新手,種樹上沒試過,估計種喺樹上點都會對樹體有D影響,樹外皮濕度增加會生真菌,寄生蕨生長在熱 ...

感謝樓主分享心得?
回復

joesfish 發表於 2017-6-19 16:45:51 |顯示全部樓層
室內養比較麻煩,決定分享俾地方大花友,有興趣留意下分享區
回復

川流不息 發表於 2017-6-19 17:49:55 |顯示全部樓層
師兄你養得太好

大得好快~

回復

joesfish 發表於 2017-6-19 18:05:29 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-19 17:49
師兄你養得太好

大得好快~

大得太快食曬D光同位,雖然吾舍得,已分享出去
回復

川流不息 發表於 2017-6-19 18:13:34 |顯示全部樓層
joesfish 發表於 2017-6-19 18:05
大得太快食曬D光同位,雖然吾舍得,已分享出去

完全明白! 我下年先有機會愁呢個問題, 到時再算~
回復