捕蠅草爛夾?

作者: lalaplants 发表于 2016-5-20 11:21:07
3448 17
養左個幾月
前幾日見盆新植物入面有蝸牛定唔知蛞蝓既物體
就拎左黎餵捕蠅草
但個夾愈來愈爛  想問係咪唔可以隨便餵野?
同埋盆夾係咪唔夠太陽? 生得咁怪

紫菜豆腐湯 發表於 2016-5-20 11:32:52 |顯示全部樓層
梗係啦,個夾肥瓜左
夾都有分好多種,有D 鍾意溫和陽光,
有D 散射光就得
angela819 發表於 2016-5-20 11:39:40 |顯示全部樓層
我個盆, 近來都是咁樣, 我以為我比水多咗, 浸到爛左!!!!
lalaplants 發表於 2016-5-21 00:38:11 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2016-5-20 11:32
梗係啦,個夾肥瓜左
夾都有分好多種,有D 鍾意溫和陽光,
有D 散射光就得  ...

真係架? 咁我洗唔洗CUT走個夾?
lalaplants 發表於 2016-5-21 00:39:02 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2016-5-20 11:39
我個盆, 近來都是咁樣, 我以為我比水多咗, 浸到爛左!!!!

我都有諗係咪因為比水太多
紫菜豆腐湯 發表於 2016-5-21 01:09:09 |顯示全部樓層
lalaplants 發表於 2016-5-21 00:38
真係架? 咁我洗唔洗CUT走個夾?

cut 得
下次唔好手多多餵野佢食啦
食蟲植物既原生地就係貧瘠且陰涼既地方,
水越清澈越好,所以要用蒸餾水。
gcomplok 發表於 2016-5-22 10:47:57 |顯示全部樓層

To lalaplants :

你棵夾仔明顯唔夠陽光,你種植環境有幾多個鐘頭直射光 ?
根據我多年交學費經驗,夾仔最少要 4 個鐘直射光,如果你提夠唔到可以考慮會燈種 (但啲夾SIZE 唔會太大)
你棵夾仔應該係花市夾吧。如果你陽光唔夠,最好唔好太濕,棵嘢好易爛根同受 MOLD 感染

唔同地區中午直射光可能對夾仔太強,建議中午12 點至下午2點既陽光要半遮蔭
同埋如果你棵嘢無哂開陽光,要慢慢增加俾佢哂陽光既時間,即刻係咁唒好升天

紫菜豆腐湯 講既夾仔鍾意溫和陽光,佢種既夾仔應該係 Tissue culture 出瓶無耐既夾
因為種咗咁多年夾,交咗勁多學費,發覺夾真係好鍾意陽光 (香港中午既陽光可能強咗啲,要睇情況用透光紗半遮)
其實如果你提供既陽光係夠既話 (+8 HRS),夾仔會好易種

我依家種緊既園藝種有 Akai Ryu, Green Dragon, Royal Red, Shark Teeth, G16, Harmony, Red Piranha, Long Red Finger, Shell
Victor9394 發表於 2016-5-23 09:28:33 |顯示全部樓層
問少少問題
1.) 換左植料未? 要完全唔連舊泥咁換哂,洗淨
2.) (樓上提及)直射光有幾多個鐘?

棵野明顯唔夠光而開始徙長,一般花墟買返黎而又擺左一兩星期就開始咁
其實我冇聽過夾唔曬得耐呢個說法,我所有夾都曬十幾個鐘,部份有強燈照射

夾頭變黑都係常見之事,一隻夾唔會開合得好多次,開合都花能量,有野食更花能量
angela819 發表於 2016-5-23 12:21:40 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-5-23 09:28
問少少問題
1.) 換左植料未? 要完全唔連舊泥咁換哂,洗淨
2.) (樓上提及)直射光有幾多個鐘?

唔該晒, 原來晒得....
ck1122 發表於 2016-5-25 15:01:47 來自手機 |顯示全部樓層
請問捕蠅草怕熱嗎?吾敢放出露台
Victor9394 發表於 2016-5-26 09:50:19 |顯示全部樓層
ck1122 發表於 2016-5-25 15:01
請問捕蠅草怕熱嗎?吾敢放出露台

https://www.flytrapcare.com/venus-fly-trap-information

Habitat and natural range
Although Venus Fly Traps have been successfully introduced in many places in the world, there original native range is very small. Venus Fly Traps were originally only found within a 100 mile radius of the town of Wilmington, North Carolina.

原生地係和暖既地方
ck1122 發表於 2016-5-26 14:11:37 |顯示全部樓層
吾該曬,咁放出去先
lalaplants 發表於 2016-5-26 16:30:31 |顯示全部樓層
THANK YOU ALL~
平時真係唔係咁曬到太陽
要靠燈照下
咁如果持續咁生長  係咪都只係個葉長D
會有其他問題嗎
gcomplok 發表於 2016-5-26 23:00:45 |顯示全部樓層
lalaplants 發表於 2016-5-26 16:30
THANK YOU ALL~
平時真係唔係咁曬到太陽
要靠燈照下

"係咪都只係個葉長D
會有其他問題嗎"

根據經驗,你棵嘢係花市夾,啲葉咁細長係唔健康同弱化既徵狀
呢個情況棵嘢越嚟越弱,好易受真菌感染同死亡
夾本身生存既地方係好多太陽既,好似 Victor9394 兄提到地方
如果你棵夾完全唔夠光,情況就好似非洲既蜥蝪去咗南極咁,好快升天

如果你睇夾睇得多,又好彩見到其他園藝種既話,有部份夾夠光啲葉都好長 (如 South West Giant & Royal Red)
你都係快啲去魚街買 T5 光喇 (光譜用 6500 k 左右都啱嫁喇)

我種既紅龍

我種既紅龍
Victor9394 發表於 2016-5-27 09:36:56 |顯示全部樓層
gcomplok 發表於 2016-5-26 23:00
"係咪都只係個葉長D
會有其他問題嗎"
好似非洲既蜥蝪去咗南極咁

這個比喻很好
gcomplok 發表於 2016-5-29 01:46:42 |顯示全部樓層

謝謝 Victor 師兄, 一講到食虫, 我 都係跟你學嘢
Victor9394 發表於 2016-5-30 09:17:50 |顯示全部樓層
gcomplok 發表於 2016-5-29 01:46
謝謝 Victor 師兄, 一講到食虫, 我 都係跟你學嘢

冇咩好學,已經將識既野都分享哂~
gcomplok 發表於 2016-5-30 10:14:38 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-5-30 09:17
冇咩好學,已經將識既野都分享哂~

所以我依家種啲夾好靚
謝謝 victor 兄既無私分享