認識一下白網紋草

作者: gypsysze 发表于 2016-5-17 17:05:42
8249 19

白網紋草Fittonia verschaffeltii var.argyroneura,又稱菲通尼亞、費通花。爵床科,多年生常綠草本植物,於南美安地斯山脈、秘魯、哥倫比亞等地。其屬名Fittonia 為紀念Conversations on Botany ㄧ書的作者Fitton 姐妹而命名。種名verschaffeltii 則為紀念一位比利時的苗圃主人,他曾撰寫一本有關山茶花的著作。

我種的其他品種
紅網紋草F. verschaffeltii,是白網紋草的原種,葉脈為磚紅色;
小葉紅網紋草var.pearcei,葉片稍小,葉脈粉紅色;小葉白網紋草‘Minima‘,較白網紋草葉片小,葉脈為白色。

淨化能力
白網紋草葉面有滯塵能力,在室內二氧化碳濃度50-500 ppm 範圍內,有淨光合作用,可減少二氧化碳。
種植環境:
喜溫暖環境,需避免短時間內溫度的大範圍變動,生長溫度20-30℃為佳,溫度低於16-18℃會使生長停滯。栽培介質需排水良好,否則易造成莖部腐爛。可耐室內遮陰環境,冬季為了維護葉片的白色網紋,須移至較高光度的位置,需避免光線直射。需要持續溫暖且較高濕度之環境,建議以噴霧方式維持空氣相對濕度於50%以上,以避免葉片枯萎。介質保持濕潤,冬季則減少給水。室內環境下,每公升水溶入1 克20-10-20 可溶性肥料,每2-3 個月施用 1-2 次。
白網紋草對乙烯敏感,不宜置於蘋果、香蕉等易釋放乙烯之水果旁,或汽機車排氣處。於室內環境下,失水時葉片及莖部柔軟。排水不佳或通風不良易造成葉片及莖部腐爛,需加強通風並及早摘除病葉。避免水分累積於葉片,且於冬季須減少給水。栽培於通風不良處,常見介殼蟲危害。
gypsysze 發表於 2016-5-17 17:08:21 |顯示全部樓層

分株/剪枝/葉種

分株
特意找書看了一下怎樣分株,感覺很好用, 掃瞄了和大家分享一下

我最近種的也成功一分為三盆了,生長情況良好
gypsysze 發表於 2016-5-17 17:10:41 |顯示全部樓層
剪枝

嘗試剪了一枝長的種

用了以下芝麻醬的蓋

感覺好可愛
gypsysze 發表於 2016-5-17 17:15:04 |顯示全部樓層

葉種

最後又試了一下葉種

這個種了兩個星期啦, 葉子沒腐爛, 感覺應該可以生根

感覺種植盆栽真的好開心, 所以和大家分享一下, 本人新手, 有可以改善的地方, 請大家多多指教, 謝謝
小蘑菇 發表於 2016-5-17 18:12:57 |顯示全部樓層
gypsysze 發表於 2016-5-17 17:08
分株/剪枝/葉種

分株

你種得好靚呀, 請問網紋草越生越高, 要否剪頂分株?
gypsysze 發表於 2016-5-17 20:06:40 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-5-17 18:12
你種得好靚呀, 請問網紋草越生越高, 要否剪頂分株?

如果不影響其他分株生長, 我應該不會剪頂, 因為大大盆的也很漂亮, 如果你想種多幾盆, 可以嘗試剪頂5-8cm (大概三四個節位), 我那株就是這樣剪下來, 現在生長得很好
小蘑菇 發表於 2016-5-18 00:01:09 |顯示全部樓層
等我買盤試下種先
小蘑菇 發表於 2016-5-18 00:01:11 |顯示全部樓層
等我買盤試下種先
gypsysze 發表於 2016-5-18 09:50:02 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-5-18 00:01
等我買盤試下種先

我也剛訂了個好得意的花盆, 在運送的路途中,打算遲少少移植兩種網草過去

小蘑菇 發表於 2016-5-18 10:07:29 |顯示全部樓層
gypsysze 發表於 2016-5-18 09:50
我也剛訂了個好得意的花盆, 在運送的路途中,打算遲少少移植兩種網草過去

個盆好得意喎, 係邊度買的? 淘返來的嗎?

我都有幾個好得意的盆仔, 可惜次次轉盆, D 植物都好易比我整 C, 所以都唔係好敢轉盆
Melb 發表於 2016-5-18 15:12:42 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-5-18 10:07

我都有幾個好得意的盆仔, 可惜次次轉盆, D 植物都好易比我整 C, ...

試下啦

唔難種的
gypsysze 發表於 2016-5-18 15:54:08 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-5-18 10:07

我都有幾個好得意的盆仔, 可惜次次轉盆, D 植物都好易比我整 C, ...

係呀, 係淘寶淘返黎的, 我轉盆會係周邊加d新泥, 原本d泥冇郁過, 應該冇甘易枯萎
小蘑菇 發表於 2016-5-18 16:49:16 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-5-18 15:12
試下啦

唔難種的

乜野到我手, 都好似無乜好下場咁, 有時都鄧 D 植物慘呢

不過我又好中意種野, 網紋草又唔貴, 都有興趣試種的
小蘑菇 發表於 2016-5-18 16:53:50 |顯示全部樓層
gypsysze 發表於 2016-5-18 15:54
係呀, 係淘寶淘返黎的, 我轉盆會係周邊加d新泥, 原本d泥冇郁過, 應該冇甘易枯萎 ...

唔換泥胆, 照道理應該無咁易枯的

樓主加油, 等睇你的網蚊靚相
Melb 發表於 2016-5-19 15:50:18 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-5-18 16:49
乜野到我手, 都好似無乜好下場咁, 有時都鄧 D 植物慘呢  

不過我又好中意種野, 網紋草又唔貴, 都有興 ...

你完全講中哂我的缺點了
小蘑菇 發表於 2016-5-19 16:44:26 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-5-19 15:50
你完全講中哂我的缺點了

你實在太謙了, 呢 D 對你來講, 邊係缺點喎, 起碼 D 植物到你手上都仲有機會起死回生, 而我就 ...... 暫時無一倖免, 仍需繼續努力
小蘑菇 發表於 2016-5-19 16:46:22 |顯示全部樓層
gypsysze 發表於 2016-5-18 15:54
係呀, 係淘寶淘返黎的, 我轉盆會係周邊加d新泥, 原本d泥冇郁過, 應該冇甘易枯萎 ...

你 POST 相的幾種網紋草, 係咪都一樣易種的?
gypsysze 發表於 2016-5-20 09:51:58 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-5-19 16:46
你 POST 相的幾種網紋草, 係咪都一樣易種的?

係呀, 都係好易種, 我仲種緊碧玉同虎尾蘭, 都係唔易死的品種
小蘑菇 發表於 2016-5-20 12:47:40 |顯示全部樓層
gypsysze 發表於 2016-5-20 09:51
係呀, 都係好易種, 我仲種緊碧玉同虎尾蘭, 都係唔易死的品種

我上個月都買左棵碧玉, 暫時都算 OK, 如種到的話, 我想買花碧玉呢
Melb 發表於 2016-5-20 17:14:36 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-5-20 12:47
我上個月都買左棵碧玉, 暫時都算 OK, 如種到的話, 我想買花碧玉呢

加油加油