請問如何讓蝴蝶蘭第二年再開花呢?

作者: daisy123 發表于 2016-5-15 15:04:24
1362 14
我去年買了幾棵蝴蝶蘭,新年開完花之後沒有掉,繼續淋水(大約一星期一次),但是翌年的新年沒有開花,也沒有長出莖部,請問怎樣才可以讓蝴蝶蘭年年開花呢?謝謝各位!
joesfish 發表於 2016-5-15 15:43:33 |顯示全部樓層
放D相出來,環境點。D師兄可以幫你睇下
回復

daisy123 發表於 2016-5-16 18:33:04 |顯示全部樓層
joesfish 發表於 2016-5-15 15:43
放D相出來,環境點。D師兄可以幫你睇下

唔好意思,唔係好識放相。。。

現在是只有葉同根,沒有花、也沒有沒有莖,平時大約一星期澆水一次,沒有特別施肥,,,放在窗口旁,窗口向東面

想問如果施肥的話,應該用什麼肥料?幾耐落一次肥?施肥就應該會有花開吧?
回復

joesfish 發表於 2016-5-16 20:06:51 |顯示全部樓層
魔肥就可以啦,兩三個月放一次,近窗吾好太曬,如果植料太耐就換,淋水就看情況,通風好就可以三四日一次都可以。小弟淺見,希望幫到你
回復

ivyasm 發表於 2016-5-17 12:58:53 |顯示全部樓層
我都係新手, 第二年復花了。首先,花謝後cut 掉花莖和搞掉又黃又細的老葉, 換植料 (我用樹皮混水苔),初初唔好施肥一個月, 等佢休養吓先, 見佢有新葉仔生出嚟至好開始施薄肥。另外, 市場蝴蝶蘭在住家種係比較難開花,因為要溫差大, 低溫要keep住超過一個月至會有花芽分化的, 所以大部份成功開花的都係在冬天後至會出現!除非你屋企有特別控溫設備, 否則都係要等到冬末初春吧。養的地方一定要通風加散光。希望幫到你!
回復

daisy123 發表於 2016-5-19 16:39:27 |顯示全部樓層
joesfish 發表於 2016-5-16 20:06
魔肥就可以啦,兩三個月放一次,近窗吾好太曬,如果植料太耐就換,淋水就看情況,通風好就可以三四日一次都 ...

謝謝指教!
回復

daisy123 發表於 2016-5-19 16:43:51 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2016-5-17 12:58
我都係新手, 第二年復花了。首先,花謝後cut 掉花莖和搞掉又黃又細的老葉, 換植料 (我用樹皮混水苔),初初 ...

謝謝指教~!

想問問其實蝴蝶蘭不用泥,用水苔就可以了,是嗎?

師兄~你也是每2~3個月用魔肥去施肥嗎?
回復

ivyasm 發表於 2016-5-19 17:19:02 |顯示全部樓層
我唔係師兄呀, 我係小師妹 / 小師姐咋~

屋企室內種的市場蝶同原生蝴蝶, 我都係用樹皮混水苔種 (大約 8:2), 大約一星期淋一次水, 大乾大濕, 得閒就用水噴吓葉... 全水苔種, 我自己試過比較難控制水份, 炎夏怕焗親D 根~

每次淋水時, 順便用稀釋水肥噴吓葉 (係溝到好稀好稀), 我用20:20:20 肥 , 無用魔肥呀~
回復

Fatima 發表於 2016-5-19 21:11:09 |顯示全部樓層
請問8比2是水苔多些?還是樹皮多些?
回復

taxitang 發表於 2016-5-19 22:22:19 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2016-5-17 12:58
我都係新手, 第二年復花了。首先,花謝後cut 掉花莖和搞掉又黃又細的老葉, 換植料 (我用樹皮混水苔),初初 ...

好壯好靚。
回復

ivyasm 發表於 2016-5-20 12:41:54 |顯示全部樓層
Fatima 發表於 2016-5-19 21:11
請問8比2是水苔多些?還是樹皮多些?

我是八份樹皮, 兩份水苔
回復

ivyasm 發表於 2016-5-20 12:43:11 |顯示全部樓層

麻麻哋咋, 得一支花莖, 得五朵花咋~  買番嚟時有兩支, 近十朵花架, haha
回復

Fatima 發表於 2016-5-20 18:29:39 |顯示全部樓層
謝謝你的回答
回復

daisy123 發表於 2016-5-21 13:19:25 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2016-5-19 17:19
我唔係師兄呀, 我係小師妹 / 小師姐咋~

屋企室內種的市場蝶同原生蝴蝶, 我都係用樹皮混水苔種 (大約 8: ...

唔該曬你師姐~

唔好意思,想問清楚少少

1)請問樹皮係咪去郊外執?定係花店有得賣?

2)樹皮要不要用水浸濕,還是乾燥就行?

3)水肥噴吓葉 (係溝到好稀好稀), 我用20:20:20 肥 ---》20:20:20肥是什麼來的呢?

是不是同老闆講要20:20:20肥佢就會明架啦?

唔該曬師姐
回復

ivyasm 發表於 2016-5-24 17:56:25 |顯示全部樓層
daisy123 發表於 2016-5-21 13:19
唔該曬你師姐~

唔好意思,想問清楚少少

樹皮在花墟有得買了, 十蚊至十幾蚊包, 好易搵到。

樹皮用前要洗乾淨, 最好消吓毒 (不過我無), D水好多樹皮碎走出嚟吓, 洗乾淨至用。

20:20:20 係氮: 磷: 鉀 比例,我哩款即係"平均肥", 植物全般生長期都啱用, 如果係球根植物, 或者要谷花, 比例就要唔同。市面的粉肥, 水肥, 大多有三個數字, 都係氮磷鉀比例咁解。
回復