想問一問它們的名字

作者: eky 發表于 2007-9-9 14:07:51
3097 6
想請教各位它們的名字, 因我發現被遺棄(上手業主種)的植物數盆, 我唔知佢地乜野名, 棵仙人掌又生左好多雜草, 清極都仲生, 可以點樣除去呢, 仲有一d不知名

生左草的仙人掌, 而家仲細左d, 怕佢會死

呢盆生左一朵怪花花

成盆個樣

之前好大雨佢地都冇事, 我知水多會浸死佢地, 不過大雨之後佢地仲生靚左!
Monk 發表於 2007-9-9 22:44:53 |顯示全部樓層
2.金
3.某種蘿藦(好似有隻龜在旁邊?!
4.有些團扇屬仙人掌
回復

eky 發表於 2007-9-11 09:25:56 |顯示全部樓層
OK! 謝謝你, 咁仙人掌旁的雜草應該點清除呢
回復

八王爺 發表於 2007-9-13 11:51:22 |顯示全部樓層
1. 黑法師 (好嘢 黎!) 不过 种 到冇 晒 葉!
2. 金錿 (一种 要很多 阳光 的 仙人球)。
3. 犀角 (一种 多肉不能太多水,普通光照就很好,能开花,花有臭味。)
4. 混合盆栽,不能詳述。
回復

eky 發表於 2007-9-13 23:51:39 |顯示全部樓層
唔該你, 咁我可以點救下我盆好野, 我一味淋水又唔得
我都想佢生番d 葉, 不過生得好慢
我放左佢係天台
咁我張盆仙人球放番上天台先, 佢比前主人打入冷宮(一個角落)
回復

八王爺 發表於 2007-9-16 10:13:38 |顯示全部樓層
原帖由 eky 於 2007-9-13 16:51 發表
唔該你, 咁我可以點救下我盆好野, 我一味淋水又唔得
我都想佢生番d 葉, 不過生得好慢
我放左佢係天台
咁我張盆仙人球放番上天台先, 佢比前主人打入冷宮(一個角落) ...

想佢生番D葉(黑法師),先放在沒有直射阳光的地方,但不是室內,只是晒唔到,周圍又有光的地方就最好。慢慢佢生番D葉,先再放在有直射阳光的地方。每天晒3-4個鐘就夠啦。
多肉要晒,但唔係成日晒。

金錿就唔同,成日晒佢都無事。
回復

eky 發表於 2007-9-16 10:15:52 |顯示全部樓層
OK, thank you
我去搵個好地方比佢休養下先
我都想救番佢
回復