尋求溶球的原因

作者: wongcc 发表于 2016-5-8 10:45:08
1819 6
小小迷岩回家時,球根仲係好地地的,唔知點解過咗冇幾耐,d葉謝晒,剩番個球,我諗住有個球等佢慢慢再出葉應該無問題,但出咗成個月都未出到,覺得奇怪,今日有時間 掘佢出嚟睇下,見到個球剩番塊皮,成個球根通晒一個個窿,好似比嘢咬穿咁,好心痛呀!知是什麼原因,請各位指教。
B17 發表於 2016-5-8 17:31:19 來自手機 |顯示全部樓層
有虫應該會見得到。爛球,d細菌食哂d肉得番個殼。
powergun 發表於 2016-5-8 17:38:02 |顯示全部樓層
可能係水多浸瀾左個球根
wongcc 發表於 2016-5-8 18:26:22 來自手機 |顯示全部樓層
两位大大!因我驚佢唔夠水份出唔到根,所以未等佢乾晒就加水,另一盆都係一樣咁加水,好彩另嗰盆無事咋!我以前都試過貓虫同迷岩球溶咗,當我挖佢出嚟睇時係好臭㗎!過今次好似聞唔到有異味,咁我想問其實係咪即係我加水太密,浸住個球引起有菌所以爛咗,咁,如果新番嚟嘅球最隹的處理方法應該點做? 讓我下次處理得正確d, 多謝賜教!
pekklewin 發表於 2016-5-8 18:44:39 |顯示全部樓層
迷岩唔洗淋咁多水, 有球的話, 待7,8成乾再加水都可以
powergun 發表於 2016-5-8 20:14:37 |顯示全部樓層
要睇植料係咪疏水啦, 如果唔疏水又成日浸住水就容易爛根了
wongcc 發表於 2016-5-9 19:00:25 來自手機 |顯示全部樓層
明白啦!謝謝各位教路,有基本概念下次就知道怎樣做,我之前撞彩,種到出花,仲以為好易種添,原來都好易出事呀!謝謝各位指教!