第一次種月季 開花嘍

作者: elsa123 發表于 2016-5-3 00:36:08
2028 16
最近迷上歐洲月季,顏色非常的美麗,好想自己也擁有,最後在網上買了5個品種。

一共5盆,還特地買了月季專用土和青山盆,最右邊的已經瓜咗,可能因為長途運送,收到已經黑杆了,最後總於也保唔住
基本上收到都有花苞,不過實在太弱了,我剪剩一顆

這個是第一個開的,花花和圖片是一致的呢,雖然是帶來的花苞,不過也很開心,希望日後再生出的花苞也有這麼靚呢

最後附上在开花的金銀花,這個非常易種,超香,有2個品種,一個是普通品種,另一個是日本品種,叫金焰金紅久

紫菜豆腐湯 發表於 2016-5-3 00:41:08 |顯示全部樓層
上兩個禮拜都係花墟見過金銀花,又唔覺好香,
唔知係咪某個時間先香味濃郁D,
即係好似夜來香個種咁
回復

elsa123 發表於 2016-5-3 00:43:51 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2016-5-3 00:41
上兩個禮拜都係花墟見過金銀花,又唔覺好香,
唔知係咪某個時間先香味濃郁D,
即係好似夜來香個種咁{:emoji ...

我覺得可能和品種有關,我屋企的普通品種就非常香,紅色的就不是很香,但是有股甜味,感覺不同。
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2016-5-3 00:46:32 |顯示全部樓層
elsa123 發表於 2016-5-3 00:43
我覺得可能和品種有關,我屋企的普通品種就非常香,紅色的就不是很香,但是有股甜味,感覺不同。 ...

金銀花係咪爬藤?

月季香唔香?
我都鍾意月朵或玫瑰,但好惹蟲,
你有咩辦法防治?
回復

elsa123 發表於 2016-5-3 00:54:11 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2016-5-3 00:46
金銀花係咪爬藤?

月季香唔香?  

是呀,金銀花是爬藤的,我現在已經換了爬藤網,
月季要看品種,不過通常都不是太香的,像這個開花的  Campanella,買時 寫有微香,不過我一點都不覺得有香味。
至於病蟲害,我現在暫時還沒遇到,我買時叫店主幫我揾的比較易種的品種。不過也買定殺蟲水啦
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2016-5-3 01:15:20 |顯示全部樓層
elsa123 發表於 2016-5-3 00:54
是呀,金銀花是爬藤的,我現在已經換了爬藤網,
月季要看品種,不過通常都不是太香的,像這個開花的  Cam ...

可唔可以pm 該網店網址?
回復

fuzzycat 發表於 2016-5-3 16:49:18 來自手機 |顯示全部樓層
月季在這季節真係好多毛蟲....我日日都捉蟲...
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2016-5-3 18:55:16 |顯示全部樓層
fuzzycat 發表於 2016-5-3 16:49
月季在這季節真係好多毛蟲....我日日都捉蟲...

通常係咩蟲?
回復

fuzzycat 發表於 2016-5-4 17:02:51 來自手機 |顯示全部樓層
毛毛蟲好多...
回復

elsa123 發表於 2016-5-5 15:08:20 |顯示全部樓層
哇,好大隻蟲,有沒有花藥可以殺死?
回復

waterwaterpo 發表於 2016-5-16 14:26:11 |顯示全部樓層
好靚靚呀~可否pm網店網址呢? 謝謝~
回復

花間使者II 發表於 2016-5-16 16:21:35 |顯示全部樓層
我寧願見多青蟲, 也不想見有任何毛毛蟲, 太多毛....見到都心寒
回復

elsa123 發表於 2016-5-29 17:14:27 來自手機 |顯示全部樓層
最近一直很忙,之前嗮的小盆花花現在都長大不少,我基本一週落一次花肥,都在很努力的開花回報我呢。
順便嗮下百子蓮和開爆的矮牽牛
回復

Fatima 發表於 2016-5-29 22:59:00 來自手機 |顯示全部樓層
好靚呀!
回復

viviwong 發表於 2016-5-29 23:35:26 |顯示全部樓層
elsa123 發表於 2016-5-29 17:14
最近一直很忙,之前嗮的小盆花花現在都長大不少,我基本一週落一次花肥,都在很努力的開花回報我呢。
順便 ...

素靜淡雅~ 好靚~~
見花墟有淺紫色百子蓮~ 植株太高大... 無落手...
回復

elsa123 發表於 2016-6-3 07:34:40 來自手機 |顯示全部樓層
是呀,原本以為是小小一株,到開花時一下子串到大約有半米高呢
回復

elsa123 發表於 2016-6-3 07:35:16 來自手機 |顯示全部樓層
不過花期好長,到現在先差不多開完
回復