尋找藍花楹

作者: sherimavis 發表于 2016-5-1 22:49:23
13382 101

尋完櫻花之後
藍花楹又係另一種令人期待花卉
春末初夏迷人嘅紫色 ..... 美得讓人浪漫屏息~!
第一年去賞花
唔同地方開花時間都有差別
下次如果要欣賞最美麗嘅一刻
相信要每個星期都要出動囉~!!!
今次大家要將就一下喇......

粉嶺軍地新圍軍營外沙角頭公路龍躍頭段公路旁,約有5棵 nature14.gif

屯門青山公路新墟段旁嘉華大廈外 , 一棵 nature9.gif

嘉道理農場內素食亭旁 , 一棵 nature8.gif

沙田公園北園草地 , 約有十幾棵 nature20.gif

評分

查看全部評分

相關帖子

sherimavis 發表於 2016-5-1 22:49:43 |顯示全部樓層

粉嶺軍地新圍軍營外
沙角頭公路龍躍頭段公路旁

有時燒烤郊遊都會路經
但都冇發現佢地嘅存在
人有時真係會忽略咗身邊美好嘅事物
嚟得有少少遲......
花唔係太多
果莢都跌在路旁

DSC_9038.JPG DSC_9036.JPG

DSC_9035.JPG DSC_9032.JPG

DSC_9034.JPG DSC_9031.JPG

DSC_9028.JPG DSC_9027.JPG

DSC_9030.JPG DSC_9029.JPG

回復

sherimavis 發表於 2016-5-1 22:49:52 |顯示全部樓層

DSC_9070.JPG DSC_9069.JPG

DSC_9068.JPG DSC_9067.JPG

DSC_9045.JPG DSC_9065.JPG

DSC_9044.JPG DSC_9043.JPG

DSC_9039.JPG DSC_9074.JPG

回復

sherimavis 發表於 2016-5-1 22:49:58 |顯示全部樓層

屯門青山公路新墟段
嘉華大廈旁

雖然一棵.....但開得最燦爛
時間亦都係最適合

DSC_9085.JPG DSC_9108.JPG

DSC_9095.JPG DSC_9092.JPG

DSC_9086.JPG DSC_9090.JPG

DSC_9090a.jpg DSC_9091.JPG

DSC_9093.JPG DSC_9094.JPG

回復

sherimavis 發表於 2016-5-1 22:50:04 |顯示全部樓層

DSC_9097.JPG DSC_9101.JPG

DSC_9105.JPG DSC_9103.JPG

DSC_9105a.jpg DSC_9106.JPG

DSC_9107.JPG DSC_9110.JPG

DSC_9111.JPG DSC_9112.JPG
回復

sherimavis 發表於 2016-5-1 22:50:10 |顯示全部樓層

DSC_9111a.jpg DSC_9114.JPG

DSC_9117.JPG DSC_9118.JPG

DSC_9119.JPG DSC_9120.JPG

DSC_9123.JPG DSC_9126.JPG

DSC_9127.JPG DSC_9128.JPG

回復

sherimavis 發表於 2016-5-1 22:50:17 |顯示全部樓層

嘉道理農場
素食亭旁

幾個地方最大嘅一棵藍花楹
佢好壯健呀 ~
可惜都係遲咗......

DSC_9248.JPG DSC_9254.JPG

DSC_9243.JPG DSC_9249.JPG

DSC_9250.JPG DSC_9251.JPG

回復

sherimavis 發表於 2016-5-1 22:50:23 |顯示全部樓層

沙田公園
北園草地

呢度數量最多.....圍繞個草地都種咗藍花楹
我諗康文署想製造一個賞花景點
假以時日應該會好靚
我地耐心等吓吧~!
呢度係尾站....嚟到嘅時候已經接近黃昏
天色灰灰的有點雨粉......未能坐底歇一歇賞花
曾經有報導講有年開得好燦爛嘅時候
花同天一樣藍呢~!!

DSC_9596.JPG DSC_9594.JPG

DSC_9591.JPG DSC_9592.JPG

DSC_9593.JPG DSC_9595.JPG

回復

sherimavis 發表於 2016-5-1 22:50:31 |顯示全部樓層

DSC_9573.JPG DSC_9571.JPG

DSC_9574.JPG DSC_9572.JPG

DSC_9577.JPG DSC_9578.JPG

DSC_9580.JPG DSC_9582.JPG

DSC_9584.JPG DSC_9583.JPG
回復

sherimavis 發表於 2016-5-1 22:50:50 |顯示全部樓層

DSC_9585.JPG DSC_9589.JPG

DSC_9586.JPG DSC_9587.JPG

DSC_9588.JPG DSC_9590.JPG

pupanda28.gif 多謝留言欣賞喔~!!!!!   english43.gif

回復

ChanKwingYin 發表於 2016-5-1 23:14:51 |顯示全部樓層
藍紫色not purple
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-5-1 23:16:04 |顯示全部樓層
can u collect some seeds????
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-5-1 23:16:05 |顯示全部樓層
回復

Melb 發表於 2016-5-2 07:14:49 |顯示全部樓層
依棵開得幾靚

回復

Chin 發表於 2016-5-2 09:21:37 |顯示全部樓層
花真是很美,仿重遇老朋友。差不多三十年前每日都坐巴士經大帽山返工,那兒四季景色怡人,空氣清新,印象最深刻便是山上的藍花楹及山下元朗大平原的景色,樹形優美。滄海桑田,平原已是大廈林立,樹還在嗎?
回復

sherimavis 發表於 2016-5-2 10:24:33 |顯示全部樓層

靚就得喇~!

唔好咁執著
回復

sherimavis 發表於 2016-5-2 10:25:03 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-5-1 23:16

執咗少少....
回復

sherimavis 發表於 2016-5-2 10:25:53 |顯示全部樓層

屯門嗰棵開得最靚
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-5-2 10:38:42 |顯示全部樓層

can  i have some?
回復

弘安 發表於 2016-5-2 10:54:02 來自手機 |顯示全部樓層
你影得好靚呀,我都見到有一棵,彩虹采頤花園,我喺天橋離遠影過去,花又唔多,影得唔靚
回復